Politierechtbank Leuven

Het verstekvonnis van een rijverbod door Politierechtbank Leuven wordt 2 tot 3 maanden later betekend. U moet uw rijbewijs inleveren, in veel gevallen ook theoretische of praktische proeven afleggen en een boete betalen. IntoLaw Advocaten geeft tekst en uitleg bij de procedure.


Griffie Politierechtbank Leuven
Hoofdingang: F. Smoldersplein 5, 3000 Leuven 
Zij-ingang: Vaartstraat 3, 3000 Leuven 
Centraal telefoonnummer: 016 21 41 11

Rijverbod? Vraag gratis advies aan IntoLaw Advocaten!
 

In welke periode loopt mijn rijverbod?

U kan de periode van het rijverbod door Politierechtbank Leuven vrijwel nooit zelf kiezen. Enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden zal het Parket hier anders over beslissen. Als u denkt aanspraak te kunnen maken op een uitzonderingsregel, moet u dit schriftelijk motiveren en zal het Parket uw dossier bestuderen. IntoLaw Advocaten adviseert u gratis hoe u dit het best aanpakt. U moet wel beseffen dat uw beroep (bijv. vertegenwoordiger, chauffeur…) geen invloed heeft op de uiteindelijke beslissing.
 

Wanneer moet ik de theoretische of praktische proeven afleggen?

Het kan gebeuren dat uw rijverbod gepaard gaat met herstelexamens of -onderzoeken. Hier maakt Politierechtbank Leuven een verschil naargelang de duur van het rijverbod. Voor een rijverbod korter dan 2 maanden krijgt u een brief met de vraag om een examencentrum te kiezen. Pas na het slagen voor de proeven wordt het vonnis betekend en uitgevoerd.

Gaat het om een langer rijverbod, dan mag u het examencentrum niet meteen zelf kiezen. Na twee weken volgt de betekening en uitvoering van het rijverbod. Wanneer u uw rijbewijs inlevert bij de griffie krijgt u de kans om een centrum te kiezen. 
 

Welke geldboete legt Politierechtbank Leuven op bij een rijverbod?

Dat verneemt u enkele maanden na het vonnis, wanneer de Ontvanger van de Belgische Staat u een brief stuurt. Als u problemen ondervindt om de boete en de kosten te betalen vraagt u best gratis advies aan IntoLaw Advocaten. U kan namelijk bij de Dienst betalingen een afbetalingsplan of een verlenging van de betalingstermijn aanvragen. De hoogte van de boete kunt u berekenen aan de hand van onze gratis boetecalculator. Die steunt op talloze vonnissen van de politierechtbanken in Vlaanderen en Brussel. 

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu