Politierechtbank Genk

Rijverbod in bepaalde periode?

Keuze van periode?

Er is geen keuze van periode behoudens in heel uitzonderlijke gevallen.

In welke gevallen?

Het parket beslist hierbij van geval tot geval. Dit gebeurt echter zeer sporadisch.

Motivering?

Het gaat om uitzonderlijke gronden, en wordt dossier per dossier behandeld. Het loutere gegeven dat u vertegenwoordiger bent volstaat niet.

Betekening verstekvonnis:

De betekening van het vonnis gebeurt 2 maanden na het vonnis.

Theoretische en praktische proeven ?

Er wordt een brief verzonden waarbij men (vrije) keuze heeft van centra voor rijbegeleiding (http://www.goca.be/nl/p/examencentra ). Daarbij dient men de keuze aan te duiden en terug te sturen naar het Parket. Hierna verwittigt het Parket het gekozen centrum en deze laatste zal dan contact opnemen met de betrokkene voor het afleggen van de proeven. Indien er geen reactie komt vanwege de veroordeelde 2 tot 3 maanden na het versturen van verzoek tot keuze van centra wordt het rijverbod betekend. Hierna beslist het Parket dan zelf naar welk centrum de veroordeelde dient te gaan om de proeven af te leggen.

Geldboete

Enkele maanden na het (definitief) vonnis zal u een schrijven ontvangen van de Ontvanger van de Belgische Staat. Mocht u de te betalen geldboete en kosten niet kunnen betalen, kan u steeds een brief richten aan de Dienst betalingen met verzoek tot een (eventueel) afbetalingsplan of het uitstellen van de termijn waarbinnen moet worden betaald. 

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu