Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

 Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Sinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.

Zo kan nu de boete vrijwel meteen online worden betaald of betwist.

Wat verandert er concreet?

Eén van de meest opvallende veranderingen is dat er nu een onderscheid wordt gemaakt tussen boetes voor privépersonen en boetes voor ondernemingen.

Daarnaast wordt het juridische vakjargon beperkt tot het minimum waardoor de boete dus uit klare taal bestaat.

Verder kan men op de eerste pagina onmiddellijk duidelijk de details van de overtreding zien. Zo zie je meteen welke overtreding er werd begaan, waar en wanneer de overtreding werd vastgesteld en de nummerplaat van het betrokken voertuig.

Daaronder vind je duidelijk het te betalen bedrag terug, samen met drie betaalopties. Betalen kan via de website, door de QR-code te scannen of via overschrijving.

Op de achterzijde staat te lezen wat de consequenties zijn wanneer je laattijdig betaalt (de boete zal worden verhoogd) maar wordt duidelijk gemaakt welkestappen ondernomen kunnen worden wanneer je niet akkoord gaat of als je niet de bestuurder was op het ogenblik van de inbreuk.

Verschil ondernemingen en particulieren

Het verschil tussen de onmiddellijke inning voor een particulier of een onderneming zit hem uitsluitend in het identificeren van de overtreder. Voor het overige staat op de eerste pagina opnieuw gedetailleerd de informatie over de inbreuk, waar en wanneer deze begaan werd en de nummerplaat van het voertuig dat deze inbreuk begaan heeft.

Daarnaast kan op de eerste pagina de relevante informatie worden gevonden hoe men de bestuurder ten tijde van de inbreuk kan identificeren. Daar kan je ook lezen dat dit binnen de 15 dagen moet gebeuren om een geldboete of gevangenisstraf te vermijden.

Op de tweede pagina krijgt men dan opnieuw de betalingsmogelijkheden en de manier waarop men de geldboete kan betwisten.

Met deze wijzigingen wil justitie haar digitale diensten toegankelijker, transparanter en gebruiksvriendelijker te maken.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u