Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

 Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Sinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.

Zo kan nu de boete vrijwel meteen online worden betaald of betwist.

Wat verandert er concreet?

Eén van de meest opvallende veranderingen is dat er nu een onderscheid wordt gemaakt tussen boetes voor privépersonen en boetes voor ondernemingen.

Daarnaast wordt het juridische vakjargon beperkt tot het minimum waardoor de boete dus uit klare taal bestaat.

Verder kan men op de eerste pagina onmiddellijk duidelijk de details van de overtreding zien. Zo zie je meteen welke overtreding er werd begaan, waar en wanneer de overtreding werd vastgesteld en de nummerplaat van het betrokken voertuig.

Daaronder vind je duidelijk het te betalen bedrag terug, samen met drie betaalopties. Betalen kan via de website, door de QR-code te scannen of via overschrijving.

Op de achterzijde staat te lezen wat de consequenties zijn wanneer je laattijdig betaalt (de boete zal worden verhoogd) maar wordt duidelijk gemaakt welkestappen ondernomen kunnen worden wanneer je niet akkoord gaat of als je niet de bestuurder was op het ogenblik van de inbreuk.

Verschil ondernemingen en particulieren

Het verschil tussen de onmiddellijke inning voor een particulier of een onderneming zit hem uitsluitend in het identificeren van de overtreder. Voor het overige staat op de eerste pagina opnieuw gedetailleerd de informatie over de inbreuk, waar en wanneer deze begaan werd en de nummerplaat van het voertuig dat deze inbreuk begaan heeft.

Daarnaast kan op de eerste pagina de relevante informatie worden gevonden hoe men de bestuurder ten tijde van de inbreuk kan identificeren. Daar kan je ook lezen dat dit binnen de 15 dagen moet gebeuren om een geldboete of gevangenisstraf te vermijden.

Op de tweede pagina krijgt men dan opnieuw de betalingsmogelijkheden en de manier waarop men de geldboete kan betwisten.

Met deze wijzigingen wil justitie haar digitale diensten toegankelijker, transparanter en gebruiksvriendelijker te maken.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u