Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

 Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Sinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.

Zo kan nu de boete vrijwel meteen online worden betaald of betwist.

Wat verandert er concreet?

Eén van de meest opvallende veranderingen is dat er nu een onderscheid wordt gemaakt tussen boetes voor privépersonen en boetes voor ondernemingen.

Daarnaast wordt het juridische vakjargon beperkt tot het minimum waardoor de boete dus uit klare taal bestaat.

Verder kan men op de eerste pagina onmiddellijk duidelijk de details van de overtreding zien. Zo zie je meteen welke overtreding er werd begaan, waar en wanneer de overtreding werd vastgesteld en de nummerplaat van het betrokken voertuig.

Daaronder vind je duidelijk het te betalen bedrag terug, samen met drie betaalopties. Betalen kan via de website, door de QR-code te scannen of via overschrijving.

Op de achterzijde staat te lezen wat de consequenties zijn wanneer je laattijdig betaalt (de boete zal worden verhoogd) maar wordt duidelijk gemaakt welkestappen ondernomen kunnen worden wanneer je niet akkoord gaat of als je niet de bestuurder was op het ogenblik van de inbreuk.

Verschil ondernemingen en particulieren

Het verschil tussen de onmiddellijke inning voor een particulier of een onderneming zit hem uitsluitend in het identificeren van de overtreder. Voor het overige staat op de eerste pagina opnieuw gedetailleerd de informatie over de inbreuk, waar en wanneer deze begaan werd en de nummerplaat van het voertuig dat deze inbreuk begaan heeft.

Daarnaast kan op de eerste pagina de relevante informatie worden gevonden hoe men de bestuurder ten tijde van de inbreuk kan identificeren. Daar kan je ook lezen dat dit binnen de 15 dagen moet gebeuren om een geldboete of gevangenisstraf te vermijden.

Op de tweede pagina krijgt men dan opnieuw de betalingsmogelijkheden en de manier waarop men de geldboete kan betwisten.

Met deze wijzigingen wil justitie haar digitale diensten toegankelijker, transparanter en gebruiksvriendelijker te maken.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u