1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas
Dinsdag 08 Februari 2022

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger.
Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.
Effecten lachgas
Men ervaart bij lachgas zo goed als onmiddellijk een euforische roes, die vaak gepaard gaat met lach- of giechelbuien. Kenmerkend voor lachgas zijn de kleurrijke hallucinaties.
De roes is vergelijkbaar met die van alcohol; duizeligheid, misselijkheid, desoriëntatie in tijd en plaats, verminderd reactievermogen en een algemeen dronkengevoel. De roes kan ook overslaan naar agressie, verwardheid en roekeloos gedrag.
Lachgas is snel uitgewerkt, maar men zal zich wel nog enkele uren versuft voelen.
De effecten van lachgas staan bijgevolg haaks op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.
Opsporing en bestraffing
Het bezit van lachgas is niet verboden. Ook kan lachgas niet gedetecteerd worden door middel van een test. Dit wil echter niet zeggen dat u niet bestraft kan worden door de politie wanneer u onder invloed van lachgas een voertuig bestuurt.
Artikel 8.3 Wegcode bepaalt immers dat elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen, alsook de vereiste lichaamsgeschiktheid, de nodige kennis en rijvaardigheid moet bezitten.
Een inbreuk hierop is een overtreding van de 2de graad. Deze overtreding wordt bestraft met een boete van 160 euro tot 2.000 euro en een verval tot sturen van 8 dagen tot 5 jaar.
De politie kan ook vaststellen dat je in een staat van dronkenschap verkeert. De staat van dronkenschap wordt vastgesteld aan de hand van uitwendige tekens zoals bloeddoorlopen ogen, spreken met een dubbele tong, het hebben van een kleverige mond, desoriëntatie in ruimte en tijd en een onzekere gang van lopen.
Hiervoor riskeer je een boete van 1.600 euro tot 16.000 euro en een verval tot sturen van 1 maand tot 5 jaar of zelfs permanent.
De rechtbank kan tevens ook toepassing maken van artikel 42 Wegverkeerswet, een beveiligingsmaatregel die naast de straf kan worden uitgesproken. Artikel 42 geeft de rechter de mogelijkheid om een verval tot sturen van onbepaalde duur op te leggen wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer