1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

 1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger.
Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Effecten lachgas

Men ervaart bij lachgas zo goed als onmiddellijk een euforische roes, die vaak gepaard gaat met lach- of giechelbuien. Kenmerkend voor lachgas zijn de kleurrijke hallucinaties.

De roes is vergelijkbaar met die van alcohol; duizeligheid, misselijkheid, desoriëntatie in tijd en plaats, verminderd reactievermogen en een algemeen dronkengevoel. De roes kan ook overslaan naar agressie, verwardheid en roekeloos gedrag.

Lachgas is snel uitgewerkt, maar men zal zich wel nog enkele uren versuft voelen.

De effecten van lachgas staan bijgevolg haaks op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Opsporing en bestraffing

Het bezit van lachgas is niet verboden. Ook kan lachgas niet gedetecteerd worden door middel van een test. Dit wil echter niet zeggen dat u niet bestraft kan worden door de politie wanneer u onder invloed van lachgas een voertuig bestuurt.

Artikel 8.3 Wegcode bepaalt immers dat elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen, alsook de vereiste lichaamsgeschiktheid, de nodige kennis en rijvaardigheid moet bezitten.

Een inbreuk hierop is een overtreding van de 2de graad. Deze overtreding wordt bestraft met een boete van 160 euro tot 2.000 euro en een verval tot sturen van 8 dagen tot 5 jaar.

De politie kan ook vaststellen dat je in een staat van dronkenschap verkeert. De staat van dronkenschap wordt vastgesteld aan de hand van uitwendige tekens zoals bloeddoorlopen ogen, spreken met een dubbele tong, het hebben van een kleverige mond, desoriëntatie in ruimte en tijd en een onzekere gang van lopen.

Hiervoor riskeer je een boete van 1.600 euro tot 16.000 euro en een verval tot sturen van 1 maand tot 5 jaar of zelfs permanent.

De rechtbank kan tevens ook toepassing maken van artikel 42 Wegverkeerswet, een beveiligingsmaatregel die naast de straf kan worden uitgesproken. Artikel 42 geeft de rechter de mogelijkheid om een verval tot sturen van onbepaalde duur op te leggen wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid.


Bereken je boete

Actueel

 Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?

Maandag 03 Maart 2025

Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?

Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een privéterrein of parkeerplaats ? Intolaw bespreekt de definitie van de “openbare weg” om de verantwoordelijkheden bij dit soort ongevallen te bepalen. Heeft u behoefte aan professioneel juridisch advies voor de behandeling van uw gerechtelijk dossier? Neem contact op met Intolaw.

Lees meer
 Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteiten

Maandag 03 Maart 2025

Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteiten

De opschorting van de uitspraak, die niet verward dient te worden met de opschorting van de rijbewijsintrekking, is een coulancemaatregel die veel beklaagden wensen te verkrijgen. Maar wat is de oorsprong ervan ? Wat zijn de toepassingsvoorwaarden ? Zijn er verschillende modaliteiten ? En wat gebeurt er zodra de opschorting is verkregen ? Intolaw vat samen wat u moet weten over de opschorting van de uitspraak in België.

Lees meer
 Mag een voertuig zonder geldige technische keuring de weg op?

Mag een voertuig zonder geldige technische keuring de weg op?

De technische keuring is een essentieel onderdeel van verkeersveiligheid. Maar mag een voertuig zonder geldige keuring nog steeds in het verkeer worden gebracht, bijvoorbeeld als de keuring is verlopen? Laten we deze stelling onderzoeken.

Lees meer
close menu 1u