1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

 1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger.
Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Effecten lachgas

Men ervaart bij lachgas zo goed als onmiddellijk een euforische roes, die vaak gepaard gaat met lach- of giechelbuien. Kenmerkend voor lachgas zijn de kleurrijke hallucinaties.

De roes is vergelijkbaar met die van alcohol; duizeligheid, misselijkheid, desoriëntatie in tijd en plaats, verminderd reactievermogen en een algemeen dronkengevoel. De roes kan ook overslaan naar agressie, verwardheid en roekeloos gedrag.

Lachgas is snel uitgewerkt, maar men zal zich wel nog enkele uren versuft voelen.

De effecten van lachgas staan bijgevolg haaks op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Opsporing en bestraffing

Het bezit van lachgas is niet verboden. Ook kan lachgas niet gedetecteerd worden door middel van een test. Dit wil echter niet zeggen dat u niet bestraft kan worden door de politie wanneer u onder invloed van lachgas een voertuig bestuurt.

Artikel 8.3 Wegcode bepaalt immers dat elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen, alsook de vereiste lichaamsgeschiktheid, de nodige kennis en rijvaardigheid moet bezitten.

Een inbreuk hierop is een overtreding van de 2de graad. Deze overtreding wordt bestraft met een boete van 160 euro tot 2.000 euro en een verval tot sturen van 8 dagen tot 5 jaar.

De politie kan ook vaststellen dat je in een staat van dronkenschap verkeert. De staat van dronkenschap wordt vastgesteld aan de hand van uitwendige tekens zoals bloeddoorlopen ogen, spreken met een dubbele tong, het hebben van een kleverige mond, desoriëntatie in ruimte en tijd en een onzekere gang van lopen.

Hiervoor riskeer je een boete van 1.600 euro tot 16.000 euro en een verval tot sturen van 1 maand tot 5 jaar of zelfs permanent.

De rechtbank kan tevens ook toepassing maken van artikel 42 Wegverkeerswet, een beveiligingsmaatregel die naast de straf kan worden uitgesproken. Artikel 42 geeft de rechter de mogelijkheid om een verval tot sturen van onbepaalde duur op te leggen wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u