1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

 1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger.
Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Effecten lachgas

Men ervaart bij lachgas zo goed als onmiddellijk een euforische roes, die vaak gepaard gaat met lach- of giechelbuien. Kenmerkend voor lachgas zijn de kleurrijke hallucinaties.

De roes is vergelijkbaar met die van alcohol; duizeligheid, misselijkheid, desoriëntatie in tijd en plaats, verminderd reactievermogen en een algemeen dronkengevoel. De roes kan ook overslaan naar agressie, verwardheid en roekeloos gedrag.

Lachgas is snel uitgewerkt, maar men zal zich wel nog enkele uren versuft voelen.

De effecten van lachgas staan bijgevolg haaks op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Opsporing en bestraffing

Het bezit van lachgas is niet verboden. Ook kan lachgas niet gedetecteerd worden door middel van een test. Dit wil echter niet zeggen dat u niet bestraft kan worden door de politie wanneer u onder invloed van lachgas een voertuig bestuurt.

Artikel 8.3 Wegcode bepaalt immers dat elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen, alsook de vereiste lichaamsgeschiktheid, de nodige kennis en rijvaardigheid moet bezitten.

Een inbreuk hierop is een overtreding van de 2de graad. Deze overtreding wordt bestraft met een boete van 160 euro tot 2.000 euro en een verval tot sturen van 8 dagen tot 5 jaar.

De politie kan ook vaststellen dat je in een staat van dronkenschap verkeert. De staat van dronkenschap wordt vastgesteld aan de hand van uitwendige tekens zoals bloeddoorlopen ogen, spreken met een dubbele tong, het hebben van een kleverige mond, desoriëntatie in ruimte en tijd en een onzekere gang van lopen.

Hiervoor riskeer je een boete van 1.600 euro tot 16.000 euro en een verval tot sturen van 1 maand tot 5 jaar of zelfs permanent.

De rechtbank kan tevens ook toepassing maken van artikel 42 Wegverkeerswet, een beveiligingsmaatregel die naast de straf kan worden uitgesproken. Artikel 42 geeft de rechter de mogelijkheid om een verval tot sturen van onbepaalde duur op te leggen wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u