Parkeerboete

Een parkeerboete is een heel vervelende boete. In sommige gevallen kan die boete oplopen tot zelfs 2.000,00 euro. Het is belangrijk dat u zich tegen de boete verzet als u meent dat u daarvoor grondige redenen hebt. Vraag zeker gratis advies aan onze specialisten.

Raadpleeg onze database met uitspraken en vonissen!

Indien u een verkeersinbreuk pleegde en hiervoor werd gedagvaard wenst u dan ook graag meer concreet te weten wat u kan verwachten als straf. Wij hebben dan ook gedurende jaren vonnissen verzameld van de diverse politierechtbanken en dit in volledig Vlaanderen en Brussel. Contacteer onze experts voor een antwoord op uw maat!

Wat betekent de wet over het parkeerverbod in de praktijk?

In de meeste gevallen is het duidelijk dat u op een bepaalde plaats niet mag stilstaan of parkeren. De typische verbodsborden voor het parkeren geven aan waar u wel of niet mag staan. Maar in sommige andere gevallen is het niet zo evident omdat er geen borden staan.

U mag in elk geval niet parkeren:

 • op een fietspad, zebrapad of voetpad;
 • op een bushalte;
 • onder een brug (tenzij er specifieke parkeerborden staan);
 • binnen de vijf meter voor een kruispunt en op dat kruispunt zelf;
 • op minder dan twintig meter voor een verkeerslicht;
 • voor een garagepoort;
 • naast een onderbroken gele lijn;
 • op een gehandicaptenplaats.

Kijk altijd goed naar de verkeersborden. Die geven in de meeste gevallen aan waar u wel of niet mag parkeren.

Een parkeerboete is geen retributie

In veel steden moet u betalen om te parkeren. Doet u dat niet? Dan krijgt u een retributie van de stad, of van een privémaatschappij die de parkeerplaatsen uitbaat. Dat is géén parkeerboete. Parkeerboetes mogen alleen door de politie uitgeschreven worden.

Uw parkeerboete berekenen

Verkeerd parkeren is een overtreding van de tweede graad. De straffen voor een overtreding van tweede graad zijn:

 • Bij onmiddellijke inning: €116

 • Bij minnelijke schikking: €160

 • Bij niet betalen na een minnelijke schikking wordt de hoogte van de boete door de rechter bepaald en ligt tussen €160 en €2 000

 • Rijverbod is mogelijk

 • Jonge bestuurders krijgen sowieso een rijverbod en moeten opnieuw een theoretisch of praktisch examen doen bij drie overtredingen in één jaar.

Krijgt u voor de tweede keer binnen het jaar een parkeerboete? Dan verdubbelen de boetebedragen. Verzet u tegen uw boete. Vraag gratis advies aan onze specialisten.

Minnelijke schikking

Veel parkeerboetes worden door het parket afgehandeld met een minnelijke schikking. U krijgt dan een overschrijvingsformulier in de bus met de vraag om uw boete meteen te betalen. Doet u dat? Dan moet u niet voor de politierechter verschijnen. Maar pas op: bij een minnelijke schikking mag u geen verweermiddelen aanvoeren. Als u dus denkt dat uw parkeerboete onterecht werd gegeven, betaalt u de minnelijke schikking best niet. Neem in dat geval zeker contact op met onze specialisten voor gratis advies.

Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

Dinsdag 14 December 2021

De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

De verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
 Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

Maandag 13 December 2021

Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

De laatste jaren is er een aanzienlijke stijging merkbaar van chauffeurs die een positieve speekseltest aflegden. Maar hoe werkt een speekseltest eigenlijk? En hoelang blijft drugs opspoorbaar? De advocaten van Intolaw geven duiding bij de meest pertinente vragen. U kan ons ook altijd zelf contacteren voor een vrijblijvende vraag.

Lees meer
close menu 1u