Parkeerboete

Een parkeerboete is een heel vervelende boete. In sommige gevallen kan die boete heel hoog oplopen tot 2000 euro. Het is belangrijk dat u zich tegen de boete verzet als u meent dat u daarvoor grondige redenen hebt. Vraag zeker gratis advies aan onze specialisten.

Raadpleeg onze database met uitspraken en vonissen!

Indien u een verkeersinbreuk pleegde en hiervoor werd gedagvaard wenst u dan ook graag meer concreet te weten wat u kan verwachten als straf. Wij hebben dan ook gedurende jaren vonnissen verzameld van de diverse politierechtbanken en dit in volledig Vlaanderen en Brussel. Contacteer onze experts voor een antwoord op uw maat!

Wat betekent de wet over het parkeerverbod in de praktijk?

In de meeste gevallen is het duidelijk dat u op een bepaalde plaats niet mag stilstaan of parkeren. De typische verbodsborden voor het parkeren geven aan waar u wel of niet mag staan. Maar in sommige andere gevallen is het niet zo evident omdat er geen borden staan.

U mag in elk geval niet parkeren:

 • op een fietspad, zebrapad of voetpad;
 • op een bushalte;
 • onder een brug (tenzij er specifieke parkeerborden staan);
 • binnen de vijf meter voor een kruispunt en op dat kruispunt zelf;
 • op minder dan twintig meter voor een verkeerslicht;
 • voor een garagepoort;
 • naast een onderbroken gele lijn;
 • op een gehandicaptenplaats.

Kijk altijd goed naar de verkeersborden. Die geven in de meeste gevallen aan waar u wel of niet mag parkeren.

 

Een parkeerboete is geen retributie

In veel steden moet u betalen om te parkeren. Doet u dat niet? Dan krijgt u een retributie van de stad, of van een privémaatschappij die de parkeerplaatsen uitbaat. Dat is géén parkeerboete. Parkeerboetes mogen alleen door de politie uitgeschreven worden.

 

Uw parkeerboete berekenen

Verkeerd parkeren is een overtreding van de tweede graad. De straffen voor een overtreding van tweede graad zijn:

 

 • Bij onmiddellijke inning: €116

 • Bij minnelijke schikking: €160

 • Bij niet betalen na een minnelijke schikking wordt de hoogte van de boete door de rechter bepaald en ligt tussen €160 en €2 000

 • Rijverbod is mogelijk

 • Jonge bestuurders krijgen sowieso een rijverbod en moeten opnieuw een theoretisch of praktisch examen doen bij drie overtredingen in één jaar.

Krijgt u voor de tweede keer binnen het jaar een parkeerboete? Dan verdubbelen de boetebedragen. Verzet u tegen uw boete. Vraag gratis advies aan onze specialisten.

Minnelijke schikking

Veel parkeerboetes worden door het parket afgehandeld met een minnelijke schikking. U krijgt dan een overschrijvingsformulier in de bus met de vraag om uw boete meteen te betalen. Doet u dat? Dan moet u niet voor de politierechter verschijnen. Maar pas op: bij een minnelijke schikking mag u geen verweermiddelen aanvoeren. Als u dus denkt dat uw parkeerboete onterecht werd gegeven, betaalt u de minnelijke schikking best niet. Neem in dat geval zeker contact op met onze specialisten voor gratis advies.

Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u