Inhoudstabel

Wat riskeert u?

Welke straf riskeert u bij vluchtmisdrijf?

De straffen voor het plegen van vluchtmisdrijf worden opgedeeld naargelang de schade die er werd gemaakt.

Ongeval met materiële schade

  • Na vluchtmisdrijf bij een ongeval dat enkel stoffelijke of materiële schade veroorzaakte, riskeert u een geldboete van 1600 tot 16000 euro. Daarnaast riskeert u ook een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden. Het hangt af van de omstandigheden of de rechter deze uitspreekt of niet.
  • Bovenop de boete en eventuele gevangenisstraf kan u voor vluchtmisdrijf ook een rijverbod als straf krijgen. De wet voorziet in een termijn van 8 dagen tot 5 jaar. Bij verzwarende omstandigheden kan die termijn nog hoger oplopen.
  • Jonge bestuurders krijgen in elk geval een rijverbod bij vluchtmisdrijf. Daarenboven moeten ze ook een theoretische en praktische proef afleggen om het rijbewijs terug te krijgen.
  • Het kan echter, naargelang het geval, geherkwalificeerd worden naar het niet ter plaatse blijven. Dit wordt geregeld in artikel 52.2.2° van de wegcode en kan enkel toegepast worden bij een ongeval met uitsluitend stoffelijke schade. Het verschil met het vluchtmisdrijf is dat men bij het niet ter plaatse blijven, moet kunnen bewijzen dat men niet de intentie heeft gehad om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken. Met andere woorden, het opzettelijk karakter moet hier ontbreken. Een ander verschil is dat de straf hier veel lager ligt. De geldboete bedraagt 80 tot 2000 euro, want het vluchtmisdrijf wordt herleid naar een overtreding van eerste graad. Tevens is het verval van het recht tot sturen niet hier mogelijk.

Ongeval met materiële en lichamelijke schade

Als er naast materiële schade ook lichamelijke schade bij derden is, wordt gecategoriseerd als slagen en verwondingen (art. 33 §2 wegverkeerswet).

  • Is er lichamelijke schade zonder de dood tot gevolg, dan wordt de schuldige gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 3 jaar en een geldboete van 3200 tot 40000 euro, of een van die straffen alleen en een rijverbod van 3 maanden tot 5 jaar of levenslang.
  • Als er een dode te betreuren valt bij het ongeval, wordt de schuldige gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 4 jaar en een geldboete van 3200 tot 40000 euro, of een van die straffen alleen en een rijverbod van 3 maanden tot 5 jaar of levenslang.
  • Om uw rijbewijs terug te krijgen moet u slagen voor herstelonderzoeken, bestaande uit een theoretisch examen, praktisch examen en psychologische tests.
Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf en wat riskeert u?

Wat bij een herhaling van vluchtmisdrijf?

Wie binnen de drie jaar na een veroordeling wegens vluchtmisdrijf opnieuw vluchtmisdrijf pleegt, al dan niet met materiële en of lichamelijke schade, mag zich aan een strenge straf verwachten (art. 33 §2 Wegverkeerswet). De tarieven voor de geldboete worden verdubbeld en de gevangenisstraf bedraagt 1 maand tot 4 jaar. Bij een tweede herhaling verdubbelen de boetetarieven nog eens, en mag u zich aan een maximale gevangenisstraf van 8 jaar verwachten.

Hebt u nog bijkomende vragen over de gevolgen van vluchtmisdrijf of wenst u gebruik te maken van de expertise van de Intolaw-advocaten in de rechtbank? Aarzel dan niet om ons te contacteren via mail, telefoon, WhatsApp, het contactformulier of de chatfunctie.

Bereken je boete

Bereken uw boete
Elise De Puysseleyr

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Dinsdag 08 Februari 2022

1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger. Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Lees meer
 Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Maandag 07 Februari 2022

Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Sinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.

Lees meer
 De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

Dinsdag 14 December 2021

De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

De verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.

Lees meer
close menu 1u