Wat riskeert u?

Welke straf riskeert u bij een parkeerboete?

Verkeerd parkeren is een overtreding van de tweede graad.

De straffen voor een overtreding van tweede graad zijn:

 • Geldboete 160 euro en 2000 euro
 • Rijverbod (facultatief en dus geen verplichting voor de rechter)
 • Jonge bestuurders krijgen steeds een rijverbod en moeten het theoretisch of praktisch examen opnieuw doen bij drie overtredingen in één jaar.

In bepaalde gevallen kan uw voertuig ook worden gesleept. In dat geval zal u bijkomend de takelkosten dienen te betalen.

Wat bij herhaling? Krijgt u voor de tweede keer binnen het jaar een parkeerboete? Dan verdubbelen de boetebedragen. Verzet u tegen uw boete. Vraag gratis advies aan onze specialisten.

Parkeerboete nu ook als GAS-boete!

Sinds 01.07.2014 kunnen gemeenten GAS-boeten opleggen voor overtredingen op het stilstaan en parkeren, voor overtredingen op het verkeersbord C3, d.i. verboden toegang in beide richtingen, alsook voor overtredingen op het verkeersbord F103, d.i. de voetgangerszone, die werden vastgesteld met automatisch werkende toestellen.

Deze boetes variëren van 58 euro tot 345 euro, afhankelijk van de ernst van de inbreuk:

 • Op een overtreding van de eerste graad, bijvoorbeeld het niet respecteren van een parkeerverbod, staat een boete van 58 euro.
 • De overtredingen van de tweede graad, zoals parkeren of stilstaan op autowegen of parkeren op een plaats waar het een gevaar vormt voor andere weggebruikers, worden bestraft met een boete van 116 euro.

Administratieve sancties voor:

 1. verboden toegang in beide richtingen (verkeersbord C3)
 2. de voetgangerszone (verkeersbord F103)
 3. en voor zover vastgesteld met een automatisch werkende toestel

Hoeveel bedraagt de GAS-boete:

 • Eerste graad:    58 euro
 • Tweede graad: 116 euro
 • Derde graad:     geen bedrag vastgelegd

Pas op! Een parkeerboete is geen retributie

In de meeste steden moet u betalen om te (mogen) parkeren.

Doet u dat niet dan zal de stad of de gemeente, al dan niet door de tussenkomst van een privémaatschappij die de parkeerplaatsen uitbaat, een retributie uitschrijven.

Hier spreken we niet over een parkeerboete. Met uitzondering van de GAS-boetes mogen parkeerboetes alleen door de politie uitgeschreven worden.

Minnelijke schikking

Veel parkeerboetes worden door de politie en het parket van de Procureur des Konings afgehandeld met een onmiddellijke inning en een minnelijke schikking.

U ontvangt naast het Proces-verbaal een overschrijvingsformulier met de vraag om uw boete te betalen.

U betaalt tijdig? In dit geval zal u niet voor de politierechter moeten verschijnen.

U betwist? Als u dus denkt dat uw parkeerboete onterecht werd opgelegd is het aangewezen zeker contact op te nemen met onze specialisten voor gratis advies.

Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Dinsdag 08 Februari 2022

1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger. Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Lees meer
 Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Maandag 07 Februari 2022

Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Sinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.

Lees meer
 De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

Dinsdag 14 December 2021

De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

De verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.

Lees meer
close menu 1u