Wat riskeert u?

Voor zover u wordt vervolgd en veroordeeld tot dronkenschap, dan riskeert u:

  • een geldboete van 200 tot 2000 euro (x opdeciemen komt dit op 1600 tot 16.000 euro)
  • een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar
  • opgelegde herstelonderzoeken
  • (mogelijkheid tot het opleggen van een alcoholslot)

In geval van herhaling

Herhaling binnen de drie jaar van 0.35 of meer mg/l uitgeademde alveolaire lucht of een bloedanalyse van tenminste 0.8 g/l of dronkenschap riskeert:

  • Een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar  
  • en/of een geldboete van € 3200 – €40.000
  • en het verval van het recht tot sturen van 3 maand tot 5 jaar of voorgoed.

In geval van een nieuwe herhaling binnen 3 jaar na de 2e veroordeling worden de geldboeten en gevangenisstraffen verdubbeld.

Wat is het gevolg van een veroordeling wegens dronkenschap?

Voordat u de weg op kan, bent u verplicht een BA-verzekering af te sluiten voor uw voertuig. Bij een ongeval betaalt uw verzekeringsmaatschappij de schade die door uw fout werd veroorzaakt aan derden. 

Maar als u een ongeval veroorzaakte, terwijl u in een staat van dronkenschap verkeerde en er een oorzakelijk verband wordt vastgesteld, kan de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding die ze uitbetaalde, terugvorderen.

Hebt u nog verdere vragen over alcoholintoxicatie of dronkenschap? Of hebt u een gespecialiseerde verkeersadvocaat nodig om u te verdedigen in de rechtbank? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via telefoon, WhatsApp, mail, livechat of het contactformulier. Of neem alvast een kijkje bij de FAQ.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

Dinsdag 14 December 2021

De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

De verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
 Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

Maandag 13 December 2021

Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

De laatste jaren is er een aanzienlijke stijging merkbaar van chauffeurs die een positieve speekseltest aflegden. Maar hoe werkt een speekseltest eigenlijk? En hoelang blijft drugs opspoorbaar? De advocaten van Intolaw geven duiding bij de meest pertinente vragen. U kan ons ook altijd zelf contacteren voor een vrijblijvende vraag.

Lees meer
close menu 1u