Inhoudstabel

Wat riskeert u?

Welke straf riskeert u bij dronkenschap?

Voor zover u wordt vervolgd en veroordeeld tot dronkenschap, dan riskeert u:

  • een geldboete van 200 tot 2000 euro (x opdeciemen komt dit op 1600 tot 16.000 euro)
  • een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar
  • opgelegde herstelonderzoeken
  • (mogelijkheid tot het opleggen van een alcoholslot)

Wat bij een herhaling van dronkenschap?

Herhaling binnen de drie jaar van 0.35 of meer mg/l uitgeademde alveolaire lucht of een bloedanalyse van tenminste 0.8 g/l of dronkenschap riskeert:

  • Een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar  
  • en/of een geldboete van € 3200 – €40.000
  • en het verval van het recht tot sturen van 3 maand tot 5 jaar of voorgoed.

In geval van een nieuwe herhaling binnen 3 jaar na de 2e veroordeling worden de geldboeten en gevangenisstraffen verdubbeld.

Wat is het gevolg van een veroordeling wegens dronkenschap?

Voordat u de weg op kan, bent u verplicht een BA-verzekering af te sluiten voor uw voertuig. Bij een ongeval betaalt uw verzekeringsmaatschappij de schade die door uw fout werd veroorzaakt aan derden. 

Maar als u een ongeval veroorzaakte, terwijl u in een staat van dronkenschap verkeerde en er een oorzakelijk verband wordt vastgesteld, kan de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding die ze uitbetaalde, terugvorderen.

Hebt u nog verdere vragen over alcoholintoxicatie of dronkenschap? Of hebt u een gespecialiseerde verkeersadvocaat nodig om u te verdedigen in de rechtbank? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via telefoon, WhatsApp, mail, livechat of het contactformulier. Of neem alvast een kijkje bij de FAQ.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Dinsdag 08 Februari 2022

1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger. Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Lees meer
 Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Maandag 07 Februari 2022

Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Sinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.

Lees meer
 De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

Dinsdag 14 December 2021

De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

De verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.

Lees meer
close menu 1u