Vluchtmisdrijf

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

U begaat vluchtmisdrijf wanneer u bij een verkeersongeval de plaats van het ongeval verlaat zodat de nodige vaststellingen niet gedaan kunnen worden.

Opgelet, zelfs wanneer u na een (klein) ongeval uw contactgegevens op een briefje achterlaat, is er dus sprake van vluchtmisdrijf!

De straffen die de politierechter uitspreekt voor vluchtmisdrijf na ongeval verschillen per situatie. Zo zal je een zwaardere straf mogen verwachten voor vluchtmisdrijf na ongeval met materiele en lichamelijke schade dan voor vluchtmisdrijf na ongeval met enkel materiële schade.

In Artikel 33 van de wegverkeerswet staat geschreven op welke manier vluchtmisdrijf bestraft moet worden. We hebben alvast een overzicht gemaakt wat betreft de Belgische wetgeving en rechtspraak met betrekking tot vluchtmisdrijf.

In het geval dat u gedagvaard bent voor het plegen van een vluchtmisdrijf raden wij u ten zeerste aan om u te laten bijstaan door een advocaat. Met Intolaw kan u rekenen op een professionele vertegenwoordiging en verdediging om verzachtende omstandigheden in te roepen en eventueel een vrijspraak te krijgen. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan maakt u helemaal gratis gebruik van onze diensten!

Bereken je boete

Bereken uw boete
Jens van Looy

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Dinsdag 08 Februari 2022

1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger. Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Lees meer
 Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Maandag 07 Februari 2022

Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Sinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.

Lees meer
 De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

Dinsdag 14 December 2021

De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

De verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.

Lees meer
close menu 1u