Vluchtmisdrijf

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

U begaat vluchtmisdrijf indien u bij een verkeersongeval de plaats van het ongeval verlaat opdat de nodige vaststellingen niet gedaan zouden kunnen worden.

Iemand die vluchtmisdrijf pleegt wil zich dus onttrekken aan de dienstige vaststellingen na de betrokkenheid in een ongeval.

Zwakke weggebruikers in 1 geval op 2 betrokken bij ongeval met vluchtmisdrijf

De straffen voor het plegen van vluchtmisdrijf worden opgedeeld naargelang de soort schade er werd gemaakt.

1. Ongeval met materiële schade

  • Veroorzaakte het ongeval enkel stoffelijke of materiële schade, dan riskeert u een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro en eventueel ook een gevangenisstraf van minstens 15 dagen tot zes maanden (art.33 § 1 Wegverkeerswet 16.03.1968).
  • Bijkomend kan u veroordeeld worden tot een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar, dat bij verzwarende omstandigheden nog hoger oploopt.
  • Jonge bestuurders worden bij vluchtmisdrijf bovendien altijd bestraft met een rijverbod en moeten daarbovenop steeds een theoretische en/of praktische proef afleggen.

2. Ongeval met materiële en lichamelijke schade

  • Heeft het ongeval voor een ander slagen of verwondingen tot gevolg gehad, dan wordt de schuldige gestraft met een gevangenisstraf van vijftien dagen tot drie jaar en met een geldboete van 3200 euro tot 40 000 euro of met een van die straffen alleen en met het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste drie maanden en ten hoogste vijf jaar of levenslang (art.33 §2, eerste lid, Wegverkeerswet 16.03.1968)
  • Heeft het ongeval voor een ander de dood tot gevolg gehad, dan wordt de schuldige gestraft met een gevangenisstraf van vijftien dagen tot vier jaar en met een geldboete van 3200 euro tot 40 000 euro of met een van die straffen alleen en met het verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste drie maanden en ten hoogste vijf jaar of levenslang. (art.33 §2, tweede lid, Wegverkeerswet 16.03.1968)
  • Het herstel van het recht tot sturen is afhankelijk van het slagen voor een theoretisch examen, het praktisch examen en het psychologisch onderzoek. 

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contacteren tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u