Wat riskeert u?

Voor zover u wordt vervolgd en veroordeeld tot dronkenschap, dan riskeert u:

  • een geldboete van 200 tot 2000 euro (x opdeciemen komt dit op 1600 tot 16.000 euro)
  • een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar
  • opgelegde herstelonderzoeken
  • (mogelijkheid tot het opleggen van een alcoholslot)

In geval van herhaling

Herhaling binnen de drie jaar van 0.35 of meer mg/l uitgeademde alveolaire lucht of een bloedanalyse van tenminste 0.8 g/l of dronkenschap riskeert:

  • Een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar  
  • en/of een geldboete van € 3200 – €40.000
  • en het verval van het recht tot sturen van 3 maand tot 5 jaar of voorgoed.

In geval van een nieuwe herhaling binnen 3 jaar na de 2e veroordeling worden de geldboeten en gevangenisstraffen verdubbeld.

Wat is het gevolg van een veroordeling wegens dronkenschap?

Voordat u de weg op kan, bent u verplicht een BA-verzekering af te sluiten voor uw voertuig. Bij een ongeval betaalt uw verzekeringsmaatschappij de schade die door uw fout werd veroorzaakt aan derden. 

Maar als u een ongeval veroorzaakte, terwijl u in een staat van dronkenschap verkeerde en er een oorzakelijk verband wordt vastgesteld, kan de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding die ze uitbetaalde, terugvorderen.

Hebt u nog verdere vragen over alcoholintoxicatie of dronkenschap? Of hebt u een gespecialiseerde verkeersadvocaat nodig om u te verdedigen in de rechtbank? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via telefoon, WhatsApp, mail, livechat of het contactformulier. Of neem alvast een kijkje bij de FAQ.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u