Wat riskeert u?

Voor zover u wordt vervolgd en veroordeeld tot dronkenschap, dan riskeert u:

  • een geldboete van 200 tot 2000 euro (x opdeciemen komt dit op 1600 tot 16.000 euro)
  • een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar
  • opgelegde herstelonderzoeken
  • (mogelijkheid tot het opleggen van een alcoholslot)

In geval van herhaling

Herhaling binnen de drie jaar van 0.35 of meer mg/l uitgeademde alveolaire lucht of een bloedanalyse van tenminste 0.8 g/l of dronkenschap riskeert:

  • Een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar  
  • en/of een geldboete van € 3200 – €40.000
  • en het verval van het recht tot sturen van 3 maand tot 5 jaar of voorgoed.

In geval van een nieuwe herhaling binnen 3 jaar na de 2e veroordeling worden de geldboeten en gevangenisstraffen verdubbeld.

Wat is het gevolg van een veroordeling wegens dronkenschap?

Voordat u de weg op kan, bent u verplicht een BA-verzekering af te sluiten voor uw voertuig. Bij een ongeval betaalt uw verzekeringsmaatschappij de schade die door uw fout werd veroorzaakt aan derden. 

Maar als u een ongeval veroorzaakte, terwijl u in een staat van dronkenschap verkeerde en er een oorzakelijk verband wordt vastgesteld, kan de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding die ze uitbetaalde, terugvorderen.

Hebt u nog verdere vragen over alcoholintoxicatie of dronkenschap? Of hebt u een gespecialiseerde verkeersadvocaat nodig om u te verdedigen in de rechtbank? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via telefoon, WhatsApp, mail, livechat of het contactformulier. Of neem alvast een kijkje bij de FAQ.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu