Hoger beroep

Rechtsmiddel tegen een vonnis/uitspraak

Wanneer u niet akkoord bent met de uitspraak van de rechter, voorziet het Belgische rechtstelsel een aantal rechtsmiddelen om een vonnis aan te vechten.

Het is heel belangrijk om zulke middelen, zoals hoger beroep, juist en tijdig in te stellen.

Daarom doet u bij dergelijke beslissingen best een beroep op een advocaat.

Tegen een veroordeling op tegenspraak kan u in principe altijd hoger beroep aantekenen.

Op die manier kan u de zaak opnieuw voorleggen aan een hogere rechtbank. Het hoger beroep wordt door de correctionele rechtbank behandeld.

Termijn van 30 dagen

Na de uitspraak door de politierechtbank hebt u als veroordeelde dertig dagen om beroep in te stellen tegen het tussengekomen vonnis op tegenspraak, waarbij de dag na de uitspraak als eerste dag geldt.

U of uw advocaat stelt beroep in door een grievenformulier in te vullen op de strafrechtelijke griffie. Het aantekenen van hoger beroep is kosteloos.

De tegenpartij, in dit geval het Openbaar Ministerie zelf, heeft na het tussengekomen vonnis op haar beurt 40 dagen om zelf hoger beroep in te stellen.

Termijn van verzet (niemand is verschenen op de zitting)

Wanneer uw zaak buiten uw aanwezigheid of vertegenwoordiging werd behandeld, kan u naast hoger beroep ook verzet aantekenen tegen een vonnis bij verstek. Als u verzet aantekent, komt de zaak opnieuw voor bij dezelfde rechter die u initieel heeft veroordeeld.

Bij een verzetsprocedure neemt u best contact op met een advocaat:

  • Het verzet dient immers te gebeuren met hulp van een gerechtsdeurwaarder.
  • De kosten hiervoor variëren rond de 50 à 60 euro maar worden vaak ten laste genomen door uw rechtsbijstandverzekeraar.
  • Het is belangrijk te onderstrepen dat u bij een procedure op verzet geen verzwaring van de straf kan krijgen en dus ook op zich niets te verliezen hebt.

Door een recente wetswijziging is vanaf 29.02.2016 een verzet enkel nog mogelijk wanneer er sprake was van overmacht of u gerechtvaardigde reden hebt dat u niet op de zitting aanwezig was.

Beroep in cassatie

Als alle gewone rechtsmiddelen van hoger beroep en verzet reeds zijn uitgeput, is enkel beroep in cassatie nog mogelijk bij het hoogste gerechtshof, het Hof van Cassatie.

Dit Hof spreekt zich niet uit over de grond van de zaak, maar oordeelt enkel of de bestreden rechterlijke beslissingen de wet schenden of rechtsregels miskennen.

Bij het instellen van een van deze rechtsmiddelen is de bijstand van een raadsman van groot belang. Via onderstaand formulier kan u vrijblijvende informatie en raad inwinnen over uw zaak in hoger beroep.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u