Tijdens het weekend en feestdagen

Veroordeling tot weekendverval

De rechter kan in zijn vonnis beslissen dat het rijverbod enkel uitgevoerd zal worden van vrijdag 20.00u tot zondag 20.00u en van 20.00u op de vooravond van een feestdag tot 20.00u van diezelfde feestdag.

In deze gevallen is het rijverbod enkel geldig gedurende de vooropgestelde periodes.

Het weekendverval kan niet worden toegestaan wanneer de rechter één van de vier herstelproeven (medische en psychologische proeven, theorie en praktijk) oplegt.

Omruiling van uw rijbewijs in een attest op de griffie

  1. Na de betekening van het vonnis biedt u zich aan op de griffie.
  2. In ruil voor de afgifte van uw rijbewijs krijgt u een attest.

Dienst rijbewijzen van uw woonplaats

  1. Met dit attest en twee pasfoto’s biedt u zich aan bij de dienst rijbewijzen van uw woonplaats.
  2. De verantwoordelijke van de dienst ‘rijbewijzen’ levert een tijdelijk rijbewijs af met een rijverbod dat enkel zal ingaan tijdens weekend- en feestdagen.

Afloop van het rijverbod

  • Na het rijverbod wordt het tijdelijk rijbewijs ingeruild op de griffie voor het permanent rijbewijs en dit op de eerste werkdag na het rijverbod.

Omzetten van weekendverbod of weekendverval naar opeenvolgende dagen?

  • Wanneer er een rijverbod  voor 15 dagen wordt uitgesproken dat enkel geldt tijdens weekend en feestdagen, kan men niet zomaar dit te laten omzetten naar  15 opeenvolgende kalenderdagen het rijverbod laten ingaan.
  • Men zal steeds rekening moeten houden met het uitgesproken vonnis.
  • In dit geval zullen de dagen met betrekking tot het rijverbod enkel gedurende weekend- en feestdagen kunnen opgenomen worden.

Welke straf riskeert u?

Indien u een verkeersinbreuk pleegde en hiervoor werd gedagvaard wenst u dan ook graag meer concreet te weten wat u kan verwachten als straf. Wij hebben dan ook gedurende jaren vonnissen verzameld van de diverse politierechtbanken en dit in volledig Vlaanderen en Brussel. 

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u