Tussenkomst van uw rechtsbijstandsverzekering

Wanneer hebt u recht op gratis rechtsbijstand?

Rechtsbijstand is voor u gratis als u een rechtsbijstandsverzekering hebt. Misschien hebt u wel al zo’n verzekering zonder dat u het zelf beseft. Ze is namelijk dikwijls inbegrepen in uw BA-autoverzekering, of in uw familiale verzekering. We spreken dan van gecombineerde polissen. Daarnaast bieden verzekeringsmaatschappijen ook nog afzonderlijke (en bijkomende) polissen voor rechtsbijstand aan. 

Zo zijn er polissen specifiek met de focus op voetganger, fietser, passagier of voor de bestuurder van een voertuig.

In welke gevallen komt de rechtsbijstandsverzekering tussen?

1. Voor de strafrechtelijke verdediging

Stel dat u zelf een ongeval hebt veroorzaakt en voor de rechtbank wordt gedaagd. Geen leuke ervaring, maar dankzij een rechtsbijstandsverzekering hoeft u dit proces niet alleen te doorstaan. 

  • Met zo’n verzekering hebt u recht op gratis rechtsbijstand van een advocaat. Het maakt daarbij niet uit waarvoor u precies voor de rechtbank moet verschijnen: een snelheidsovertredingvluchtmisdrijf, een ongeval…

  • Uw verzekeraar zal u een advocaat voorstellen, maar u mag zelf kiezen of u verdergaat met hem/haar of niet. Volgens de wet hebt u namelijk een vrije keuze van raadsman. U bent dus geenszins verplicht een van de gebruikelijke advocaten van de verzekeraar te aanvaarden.

2. Om uw schade te verhalen bij de aansprakelijke partij

Als u schade hebt geleden door de fout van iemand anders, is het aangewezen te rade te gaan bij uw rechtsbijstandsverzekeraar. Uw maatschappij zal eerst proberen om de zaak minnelijk te regelen. Soms lukt dit, maar soms ook niet. U hebt in dat geval recht op gratis rechtsbijstand van een advocaat. En de dekking van de kosten geldt voor alles wat nodig is om het conflict op te lossen, bv. aangetekende brieven, opzoekwerk, ereloon van de raadsman(nen), telefoonkosten… Over het algemeen hebt u als u een polis voor rechtsbijstand hebt afgesloten, recht op rechtsbijstand in de volgende gevallen, al hangt het af van maatschappij tot maatschappij:

  • Recht op burgerlijke partijstelling als de aansprakelijke partij wordt gedagvaard voor de politierechtbank

  • Als het Openbaar Ministerie uw zaak seponeert en u de tegenpartij zelf moet dagvaarden om uw schade te kunnen verhalen

  • Tussenkomst bij insolventie van de tegenpartij

  • Recht op gratis rechtsbijstand door een advocaat als u in dronken toestand een ongeval veroorzaakte en de verzekering uitbetaalde vergoedingen probeert terug te vorderen

  • Bij betwistingen met de garage over de herstelling van uw voertuig

  • Bij betwistingen met de verkoper van uw voertuig

  • Bij betwistingen omtrent de verkeersbelasting of keuring

  • Recht op een gratis expertise van een voertuig als u het tweedehands aankoopt

  • Dekking van de kosten voor het indienen van een genadeverzoek of eerherstel

  • Recht op burgerlijke partijstelling tegen de personen die uw voertuig vandaliseerden

Als u niet zeker bent of u een rechtsbijstandsverzekering hebt en dus recht hebt op gratis rechtsbijstand of niet, is het zeker aangewezen dit na te vragen bij uw verzekeraar. Onderzoek en onze eigen bevindingen leren ons namelijk dat veel mensen dit niet weten. Of u contacteert de IntoLaw-advocaten en dan zoeken wij het uit.

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Dinsdag 08 Februari 2022

1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger. Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Lees meer
 Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Maandag 07 Februari 2022

Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Sinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.

Lees meer
 De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

Dinsdag 14 December 2021

De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

De verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.

Lees meer
close menu 1u