Rechtsbijstandverzekering op uw voertuig

Wanneer hebt u recht op deze rechtsbijstand?

U hebt vaak zonder dit te beseffen een rechtsbijstandsverzekering afgesloten en dit vaak samen met uw gewone BA verzekering van het voertuig.

Rechtsbijstandverzekeringen bestaan er in alle maten en gewichten. Daar het één en ander wel wettelijk is geregeld in de wet zijn er bepaalde principes dat alle rechtsbijstandverzekeringen moeten hanteren.

Algemeen gesteld kan dan ook worden gesteld dat uw rechtsbijstandverzekeraar tussenkomt voor;

1. Strafrechtelijke verdediging:

 • U hebt via uw rechtsbijstandverzekeraar recht op bijstand van een advocaat bij uw strafrechtelijke verdediging. Zo zal u recht hebben op bijstand van een advocaat naar vrije keuze om u bij te staan bij uw verdediging voor de politierechtbank wegens snelheidsovertredingen, vluchtmisdrijf, alcoholintoxicatie enz.
 • Het is hierbij belangrijk te onderstrepen dat u volgens de wet een volledige vrije keuze hebt van raadsman en dus zeker niet moet aanvaarden dat de verzekeraar één van hun gebruikelijke advocaten aanwijst.
 • Het beroep doen op een eigen raadsman is volledig kosteloos.

Indien u twijfelt of u recht hebt op rechtsbijstand en/of uw overtreding gedekt is, kan u volledig vrijblijvend onderstaand formulier invullen en zal worden gecontacteerd door onze specialisten om u bij te staan

2. Verhaal van uw schade bij de aansprakelijke partij

Wanneer u schade hebt geleden door de fout van een andere zal de rechtsbijstandverzekeraar eerst proberen om de zaak minnelijk te regelen. Indien dit niet lukt hebt u recht op bijstand van een advocaat op kosten van deze rechtsbijstand. Afhankelijk van de door u afgesloten polis hebt u onder meer recht op rechtsbijstand in volgende gevallen;

 • Burgerlijke partijstelling indien de aansprakelijke partij wordt gedagvaard voor de politierechtbank
 • Indien uw zaak werd geseponeerd door het openbaar ministerie en u de tegenpartij moet dagvaarden voor uw schade te recupereren. Vele rechtsbijstandpolissen voorzien evenwel ook nog rechtsbijstand in gevallen dat u niet onmiddellijk zou vermoeden;
 • Tussenkomst bij insolventie van de tegenpartij
 • Kosten van een advocaat nadat u in staat van dronkenschap een ongeval hebt veroorzaakt en de verzekering de door haar uitbetaalde vergoedingen probeert terug te vorderen
 • Betwistingen met de garage omtrent de herstelling van uw voertuig
 • Betwistingen met de verkoper van uw voertuig
 • Betwistingen omtrent de verkeersbelasting, keuring enz.
 • Een gratis expertise van het voertuig indien u dit tweedehands aankoopt
 • Kosten voor het indienen van een genadeverzoek of eerherstel
 • Burgerlijke partijstelling tegen de personen die uw voertuig hebben beschadigd door vandalisme
 • Enz.

Wie geniet van deze rechtsbijstand

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is deze rechtsbijstand niet uitsluitend voor de persoon die de verzekering afsluit maar ook voor onder meer;

 • uw familieleden, dit wil zeggen, uw echtgenoot of de persoon die met u samen woont
 • evenals uw ouders en aanverwanten in de rechte lijn die bij u inwonen en door u
 • onderhouden worden;
 • de eigenaar van het motorrijtuig en van de aanhangwagen 
 • de gemachtigde bestuurder van het verzekerde motorrijtuig;
 • de gemachtigde en kosteloos vervoerde inzittende van het verzekerde motorrijtuig.
 • Indien u met andere woorden bvb toegelaten bestuurder was van een voertuig van een vriend/vriendin zullen de meeste rechtsbijstandverzekeraars tussenkomen.

Aarzel niet om met ons contact op te nemen indien u van deze rechtsbijstand gebruik wenst te maken dan wel u twijfelt of u recht hebt op deze rechtsbijstand.

Welke kosten zijn gedekt?

Veelal zal de rechtsbijstand tussenkomen voor volgende zaken;

 • expertises en onderzoeken;
 • tussenkomst van een advocaat;
 • een gerechtelijke procedure (daarin inbegrepen de rechtsplegingsvergoeding indien u wordt veroordeeld wordt tot de betaling ervan);
 • evenals de redelijkerwijze gemaakte verplaatsingskosten per trein (1ste klasse) of per lijnvliegtuig en de verblijfkosten (hotelkamer + ontbijt) wanneer u persoonlijk voor een buitenlandse rechtbank moet verschijnen.


Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Dinsdag 08 Februari 2022

1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger. Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Lees meer
 Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Maandag 07 Februari 2022

Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Sinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.

Lees meer
 De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

Dinsdag 14 December 2021

De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

De verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.

Lees meer
close menu 1u