Nieuws

IntoLaw gaat de financiële gevolgen na van rijden onder invloed van drugs. Op de foto ziet men twee handen die een joint rollen.
10 aug 2018

Zware boetes voor het rijden onder invloed van drugs

Eén op vijf chauffeurs die worden betrapt op rijden onder invloed raakt voor 12 uur zijn rijbewijs kwijt. Dit impliceert dat bij de bestuurders in kwestie zware dronkenschap of drugsintoxicatie werd vastgesteld. De boetes voor het rijden onder invloed van drugs zijn erg zwaar, want de wetgeving gaat uit van nultolerantie. IntoLaw legt uit waaraan u zich kan verwachten.

Belgische nummerplaat van een auto. IntoLaw waarschuwt voor hogere boete als kenteken onleesbaar is.
26 jul 2018

Zwaardere boete voor onleesbare nummerplaat?

Controleert u regelmatig of uw nummerplaat goed leesbaar is? Wie op onze Belgische wegen betrapt wordt met een onleesbare nummerplaat, riskeert immers een boete van 58 euro. Te weinig, vindt minister van Mobiliteit François Bellot. Daarom zal dit jaar de wet aangepast en de boete voor de verkeersovertreding verdubbeld worden.

Wagen rijdt te snel. IntoLaw duidt hoeveel wagens er in België geflitst worden.
26 jul 2018

Hoeveel Belgen worden er dagelijks geflitst?

Elke dag worden er in ons land meer dan 4300 wagens geflitst. In 2017 werden bijna 1,6 miljoen bestuurders betrapt op overdreven snelheid. Een duidelijke stijging tegenover 2016 die te verklaren is door een stijging van het aantal trajectcontroles. Nochtans zijn niet alle flitspalen in ons land operationeel. Hoeveel flitspalen werken effectief? Hoeveel kosten ze? En hoeveel brengen ze aan de staat op?

Schoen en rugzak op de baan na ongeval. IntoLaw schetst ongeval met vluchtmisdrijf in België.
03 aug 2018

Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf voor?

Op basis van cijfers van de FOD economie, maakte Vias een analyse betreffende het aantal ongevallen met vluchtmisdrijf in 2017. En de cijfers zijn enorm teleurstellend! Er was vorig jaar maar liefst 4200 keer sprake van een ongeval met vluchtmisdrijf. Of anders gezegd: om de 2 uur vindt er in ons land een ongeval met vluchtmisdrijf plaats!

Spookrijder op autosnelweg. Dit is vaak het gevolg van rijden onder invloed. - IntoLaw
03 aug 2018

Hoe rijden onder invloed spookrijden beïnvloedt

In 2017 waren er 16 ongevallen met een spookrijder op de autosnelweg. Het hoogste aantal sinds 2009! En hoewel ongevallen met spookrijders slechts 0,35% uitmaken van het totaalaantal letselongevallen, zijn ze toch verantwoordelijk voor 3,7% van alle verkeersdoden op autosnelwegen. Tijd om te onderzoeken wie de spookrijder is en wat aan de basis ligt van zijn verkeersonveilig gedrag.

Camera’s voor trajectcontrole op autosnelweg doen snelheidsovertreding en letselongevallen afnemen - IntoLaw
06 jul 2018

Meer trajectcontroles = minder ongevallen?

Welke invloed heeft de trajectcontrole op de verkeersveiligheid? Hoe staat de Belg tegenover een uitbreiding van dit systeem? U moet weten dat snelheid nog steeds een groot probleem is op onze Belgische wegen! De snelheidsovertreding ligt meer dan eens aan de basis van een ernstig, of zelfs dodelijk, ongeval.

Vinger gaat naar toets met ‘payment’ op klavier. IntoLaw adviseert om boetes te controleren alvorens te betalen.
29 jun 2018

Waarom u boetes best dubbelcheckt

In de maanden april en mei werden er in ons land telkens zo’n 400 000 boetes verstuurd, een stijging van 33% tegenover het maandgemiddelde van 2017. Desondanks enkele technische problemen in diezelfde maanden, begint ook het online platform voor het betalen van boetes eindelijk vorm te krijgen. Toch vraagt de politie om boetes goed na te kijken. En dit om meerdere redenen.

Vrouw en man vrolijk op festival. Ook daar worden deze zomer extra alcoholcontroles gehouden. - IntoLaw
26 jun 2018

Bent u deze zomer BOB (en trots erop)?

  • Wie is de BOB Bende?
  • Wat doet de BOB Bende?
  • Wat is de BOB Onderscheiding?

Op 8 juni werd het startschot gegeven voor de nieuwe BOB-campagne die ons de hele zomer waarschuwt voor de gevolgen van alcohol achter het stuur. De aftrap van de campagne ging gepaard met een blaasmarathon van 72 uur. Maar hoewel u bepaalde rechten heeft bij een alcoholcontrole, is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Daarom stuurt BOB deze zomer een preventiebende op pad.

Dame in auto krijgt richtlijnen van rijexaminator. Voortaan wordt ook rijden onder invloed gesimuleerd. - IntoLaw
26 jun 2018

Leren rijden onder invloed om rijbewijs te behalen?

  • Wat is het terugkommoment?
  • Waarom rijden onder invloed simuleren?
  • Hoe wordt dronken rijden gesimuleerd?

Op vrijdag 8 juni werd de zomerse BOB-campagne en de BOB Bende voorgesteld. Diezelfde dag werd ook het ‘terugkommoment’ voor de rijopleiding definitief goedgekeurd. Opvallend hieraan is dat ook rijden onder invloed zal gesimuleerd worden zodat bestuurders kunnen ervaren wat het betekent om dronken achter het stuur te zitten.

 

Man kijkt bedrukt vanuit wagen naar agent met blaastoestel. IntoLaw duidt uw rechten bij een alcoholcontrole.
26 jun 2018

Wat zijn uw rechten bij een alcoholcontrole?

  • Hoe verloopt een alcoholcontrole?
  • Wanneer mag u om uitstel vragen?
  • Welk verschil maakt de wachttijd?

Pagina's