Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Wat is internetfraude?

Internetfraude of phishing is een vorm van bedrog waarbij een dader via het internet waardevolle gegevens of geld ontfutselt van een nietsvermoedend slachtoffer. Eenmaal toegang tot bepaalde gegevens kan een fraudeur op korte termijn heel wat (financiële) schade aanrichten en een groot aantal slachtoffers maken. Zo kan de dader zich voordoen als werknemer van een officiële organisatie waarbij wachtwoorden worden gevraagd of krijgt hij toegang tot persoonlijke documenten via het versturen van virussen via e-mail die enkel worden teruggegeven na betaling van een bepaald bedrag.

Wat zegt de wet hierover?

Phishing wordt strafbaar gesteld door de wetgever onder het misdrijf “informaticabedrog”.

Vaak opereren internetfraudeurs evenwel via tussenpersonen en/of vanuit het buitenland waardoor zij in de praktijk vaak onder de radar blijven en niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Dit betekent echter niet dat u als slachtoffer noodzakelijk in de kou moet blijven staan. In sommige gevallen kan u zich richten tot uw betalingsdienstaanbieder, meestal uw bank. Zij hebben immers de verplichting om een veilig betaalsysteem aan te bieden aan hun klanten. Wanneer u als klant geen grove fout of nalatigheid kan worden verweten, zal de bank in principe gehouden zijn tot terugbetaling van de “gestolen” bedragen. Hiertoe is dus vereist dat u als slachtoffer voldoende alert bent en snel handelt.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden van phishing?

Als je jouw bankgegevens hebt doorgegeven aan een frauduleuze partij, is het belangrijk om onmiddellijk al jouw bankkaarten te blokkeren om verdere transacties te voorkomen. Verzamel ook zoveel mogelijk bewijsmateriaal zoals screenshots, sms-berichten, e-mails en bankafschriften. Vervolgens is het aangewezen dat je meteen een klacht indient bij de politie, en eventueel ook bij de gegevensbeschermingsautoriteit en het Centrum voor Cybersecurity.

Een advocaat is in dit soort dossiers een absolute meerwaarde. Twijfel dus niet als je slachtoffer bent geworden van internetfraude en contacteer ons vrijblijvend om een antwoord te krijgen op jouw vragen!


Neem contact met ons op

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u