Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Hoe vraag ik een Car-Pass aan?

Als u een voertuig bezit in België, kunt u een Car-Pass verkrijgen door rechtstreeks contact op te nemen met Car-Pass of door naar één van hun erkende dienstverleners te gaan.

Welke informatie is er te vinden op een Car-Pass?

Op de Car-Pass vindt u allerlei praktische informatie terug, zoals het merk, model, kenteken en de actuele kilometerstand van het voertuig. Op basis van deze informatie wordt er een rapport genereerd met een volledig overzicht. 

Koopt u in België een tweedehandswagen, dan is de verkoper verplicht u een Car-Pass te bezorgen als onderdeel van het verkoopproces. Het belang spreekt voor zichzelf;

 

Zonder Car-Pass is het quasi onmogelijk om een juiste beslissing te maken.

Wat is er veranderd?

Die essentiële informatie wordt nu nog verder uitgebreid. Zo zal gedetailleerde informatie onderdeel worden van het document. In totaal komen er drie nieuwe toevoegingen:

1. Aan-of afwezigheid van een elektrische (hulp)motor en de bijhorende actieradius.

2. Informatie over het type brandstof dat het voertuig gebruikt.

3. Een overzicht van eventuele ingrepen die het voertuig heeft ondergaan zoals reparaties of wijzigingen.

 Deze informatie geeft kopers een beter inzicht in de staat en geschiedenis van het voertuig, zodat ze gemakkelijker een weloverwogen aankoopbeslissing kunnen nemen. In het algemeen wordt verwacht dat deze toevoegingen het Car-Pass-document nog waardevoller zullen maken op de markt voor tweedehands auto's.

Wat zijn de voordelen van deze update?

Een van de belangrijkste voordelen van de vernieuwde Car-Pass is dat hij kilometertellerfraude kan helpen voorkomen. Kilometerfraude is de praktijk van het terugdraaien van de kilometerteller van een voertuig om het te laten lijken alsof het minder kilometers heeft dan in werkelijkheid het geval is. Dit is een veel voorkomende praktijk op de markt voor tweedehands auto's en kan ertoe leiden dat kopers meer betalen dan nodig is voor een voertuig dat in slechtere staat verkeert dan ze dachten. De bijgewerkte Car-Pass maakt het voor verkopers moeilijker om met de kilometerteller te frauderen door een gedetailleerde geschiedenis van de kilometerstand van het voertuig te geven.

Een ander voordeel van de bijgewerkte Car-Pass is dat hij kopers en verkopers kan helpen bij de onderhandelingen over een eerlijke prijs voor een voertuig. Door een gedetailleerde historiek van de gebeurde reparaties en/of herstellingen kan de staat van het voertuig beter ingeschat worden. Op die manier kunnen geschillen worden voorkomen.

Heb je een tweedehandswagen gekocht met een verborgen gebrek? Contacteer ons vrijblijvend om te ontdekken welke juridische stappen je kan nemen!


Neem contact met ons op

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u