Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!
Woensdag 08 Maart 2023

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Hoe vraag ik een Car-Pass aan?
Als u een voertuig bezit in België, kunt u een Car-Pass verkrijgen door rechtstreeks contact op te nemen met Car-Pass of door naar één van hun erkende dienstverleners te gaan.
Welke informatie is er te vinden op een Car-Pass?
Op de Car-Pass vindt u allerlei praktische informatie terug, zoals het merk, model, kenteken en de actuele kilometerstand van het voertuig. Op basis van deze informatie wordt er een rapport genereerd met een volledig overzicht.
Koopt u in België een tweedehandswagen, dan is de verkoper verplicht u een Car-Pass te bezorgen als onderdeel van het verkoopproces. Het belang spreekt voor zichzelf;
Zonder Car-Pass is het quasi onmogelijk om een juiste beslissing te maken.
Wat is er veranderd?
Die essentiële informatie wordt nu nog verder uitgebreid. Zo zal gedetailleerde informatie onderdeel worden van het document. In totaal komen er drie nieuwe toevoegingen:
1. Aan-of afwezigheid van een elektrische (hulp)motor en de bijhorende actieradius.
2. Informatie over het type brandstof dat het voertuig gebruikt.
3. Een overzicht van eventuele ingrepen die het voertuig heeft ondergaan zoals reparaties of wijzigingen.
Deze informatie geeft kopers een beter inzicht in de staat en geschiedenis van het voertuig, zodat ze gemakkelijker een weloverwogen aankoopbeslissing kunnen nemen. In het algemeen wordt verwacht dat deze toevoegingen het Car-Pass-document nog waardevoller zullen maken op de markt voor tweedehands auto's.
Wat zijn de voordelen van deze update?
Een van de belangrijkste voordelen van de vernieuwde Car-Pass is dat hij kilometertellerfraude kan helpen voorkomen. Kilometerfraude is de praktijk van het terugdraaien van de kilometerteller van een voertuig om het te laten lijken alsof het minder kilometers heeft dan in werkelijkheid het geval is. Dit is een veel voorkomende praktijk op de markt voor tweedehands auto's en kan ertoe leiden dat kopers meer betalen dan nodig is voor een voertuig dat in slechtere staat verkeert dan ze dachten. De bijgewerkte Car-Pass maakt het voor verkopers moeilijker om met de kilometerteller te frauderen door een gedetailleerde geschiedenis van de kilometerstand van het voertuig te geven.
Een ander voordeel van de bijgewerkte Car-Pass is dat hij kopers en verkopers kan helpen bij de onderhandelingen over een eerlijke prijs voor een voertuig. Door een gedetailleerde historiek van de gebeurde reparaties en/of herstellingen kan de staat van het voertuig beter ingeschat worden. Op die manier kunnen geschillen worden voorkomen.
Heb je een tweedehandswagen gekocht met een verborgen gebrek? Contacteer ons vrijblijvend om te ontdekken welke juridische stappen je kan nemen!
Neem contact met ons op
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer