Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Verhoogde strijd tegen alcohol in het verkeer

Ondanks de reeds geleverde inspanningen (nationale BOB-campagnes, WODCA-controles en het “Weekend zonder alcohol en drugs achter het stuur”), is alcohol nog steeds één van de grootste oorzaken van verkeersongevallen in België. Daarom komt nu dus een verlaging van de drempelwaarde, die bepaalt wanneer de politie moet overgaan tot een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs en dagvaarding.

Voor 1 juni gebeurde dit standaard vanaf 0,65mg/l uitgeademde alveolaire lucht (=1,5 promille). Sinds 1 juni is dit ook van toepassing voor mensen die een waarde van 0,50 mg/l alveolaire lucht of 1,2 promille laten optekenen. De onmiddellijke intrekking van het rijbewijs is wettelijk mogelijk vanaf 0,35 mg/l uitgeademde lucht, dit gebeurt niet systematisch. Het wordt over het algemeen toegepast wanneer de bestuurder gevaarlijk gedrag heeft vertoond voor de verkeersveiligheid.

“We merken dat dit beleid kadert in de trend waarbij er minder en minder tolerantie is voor alcohol in het verkeer, ook de Rechtbanken worden op dit vlak steeds strenger.” concludeert meester Cooymans.

Wat in de toekomst?

Mogelijks is dit niet het eindstation, maar slechts een eerste stap om de drempelwaarde tot een intrekking van het rijbewijs verder te verlagen. Daarnaast wordt deze wijziging door enkele politici aangegrepen om opnieuw het nultolerantie-beleid op te werpen als ultieme oplossing om de verkeersveiligheid te verhogen.

Heb je zelf een dagvaarding ontvangen? Contacteer ons vrijblijvend en krijg een gratis inschatting op jouw maat!

Bekijk onze reviews om te kijken hoe wij anderen hebben geholpen.


Neem contact met ons op

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u