Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Wat zijn de straffen voor 4e graadsovertredingen?

Categorie 4: Ernstig risico

Bij dergelijke overtredingen gaat het om acties die de veiligheid van mensen direct in gevaar brengen. Dit wil zeggen dat een ongeval bijna onvermijdelijk tot lichamelijke schade zal leiden.

Sancties: Een boete tussen € 40 en € 500 en rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Voorbeelden: Het aanmoedigen om met een te hoge snelheid te rijden, een spoorwegovergang oversteken terwijl een van de seinen is ingeschakeld, een U-bocht maken op de snelweg, achteruitrijden op de snelweg, parkeren op spoorwegovergangen.

Wat zijn de straffen voor 3de graadsovertredingen?

Categorie 3: Gevaar voor de veiligheid

Verkeersovertredingen binnen deze categorie brengt de veiligheid van mensen in gevaar. Deze overtredingen worden gesanctioneerd met een geldboete tussen de € 30 en € 500 en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Een gsm-toestel gebruiken tijdens het rijden, rijden op de vluchtstrook, lichten niet aanzetten of geen voorrang verlenen zijn enkele voorbeelden van een derdegraadsovertreding.

Wat zijn de straffen voor 2de graadsovertredingen?

Categorie 2: indirect risico

Zoals de naam aangeeft, brengen overtredingen van deze gradatie de veiligheid van mensen indirect in gevaar. De geldboete varieert tussen de € 20 en € 250 en daarnaast is er de mogelijkheid dat er een rijverbod wordt uitgesproken.

Met een indirect risico worden overtredingen aangeduid zoals het niet aanpassen van de snelheid aan de omstandigheden, een gebrek aan voorzichtigheid bij het naderen van een kruispunt, geen voorrang verlenen voor een manoeuvre, rechts inhalen,...

Wat zijn de straffen voor 1ste graadsovertredingen?

Categorie 1: Lichte overtredingen

Hier is er geen sprake van indirect gevaar, maar zijn het wel inbreuken op de wegverkeerswet en worden enkel bestraft met een geldboete. Deze boete ligt tussen de €10 en €250.

We spreken dan van het niet respecteren van een veilige afstand, richtingaanwijzers niet gebruiken, parkeren op een fietspad of op minder dan 15 meter van een bushalte...

Verkeersovertredingen 4de graa, 3de graad, 2de graad en 1ste graad. Welke straf riskeer je voor een verkeersovertreding?

Neem contact met ons op

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u