GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op ongeveer 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

De controles op gsm-gebruik achter het stuur nam de afgelopen jaren sterk toe. Zo werden de eerste 6 maanden van 2022 maar liefst 56.000 bestuurders betrapt. 𝙊𝙢𝙜𝙚𝙧𝙚𝙠𝙚𝙣𝙙 𝙠𝙤𝙢𝙩 𝙙𝙞𝙩 𝙤𝙥 𝟯𝟬𝟬 𝙥𝙚𝙧 𝙙𝙖𝙜!

Waar de overtreders vroeger vaak nog een geldboete toegestuurd kregen, worden de sancties met de nieuwe omzendbrief gevoelig uitgebreid. 

Zo maakt het parket duidelijk aan de politiediensten om bij elke vaststelling van het gebruik, het vasthouden of het manipuleren van een gsm achter het stuur het rijbewijs onmiddellijk in te trekken voor een periode van 8 dagen of 15 dagen.

Wanneer u geverbaliseerd werd voor een gsm-inbreuk, kan u er zich tevens aan verwachten gedagvaard te worden voor de politierechtbank. Hier zal de Rechter een geldboete van minimum €240,00 kunnen opleggen, alsook kan de rechter nog een bijkomend rijverbod opleggen indien deze dat nodig acht.

Heb je zelf al een dagvaarding ontvangen in het kader van een GSM-inbreuk? Contacteer ons vrijblijvend en krijg een gratis inschatting op jouw maat!

Bekijk onze reviews om te kijken hoe wij anderen hebben geholpen.

 


Neem contact met ons op

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u