Wat riskeer je als jonge bestuurder?

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Wat betekent dat nu net, jonge bestuurder zijn?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, speelt leeftijd geen enkele rol. De enige datum die telt op het ogenblik dat je een verkeersovertreding hebt begaan, is de datum waarop je jouw definitief rijbewijs B hebt behaald. Als je minder dan 2 jaar in het bezit bent van je rijbewijs, word je gezien als een jonge bestuurder en zal je als dusdanig berecht worden.

Op die manier kan zowel iemand van 18 jaar, 45 jaar of zelfs 75 jaar bezien worden als een jonge bestuurder. Opvallend feit daarbij is dat dit ook geldt wanneer de verkeersovertreding wordt begaan met een motorvoertuig waarvoor je een ander rijbewijs nodig hebt, dan jouw recent verkregen rijbewijs B.

Concreet wil dit dus zeggen dat een jongeman die nog maar 1 jaar zijn rijbewijs B heeft behaald, wordt bestraft als jonge bestuurder voor een verkeersovertreding met een motor. Zelfs heeft hij al langer dan 2 jaar zijn rijbewijs om een motor te besturen.

Niet alle overtredingen wegen even zwaar door

Laat ons je ook meteen geruststellen. Niet elke verkeersovertreding wordt zwaarder bestraft. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kleinere verkeersovertredingen, zoals het beperkt overschrijden van de snelheidslimieten of een voorrangsbord negeren en zware verkeersovertredingen. Voor de kleine verkeersovertredingen krijg je in principe, net zoals de meer ervaren chauffeurs, een boete in de bus.

Een zwaardere straf zal dus enkel worden opgelegd voor de zware verkeersovertredingen. Voor dit soort overtredingen word je gedagvaard en moet je verschijnen voor de politierechtbank. Enkel en alleen de politierechter kan dit doen bij zwaardere verkeersovertredingen zoals spookrijden of het negeren van een rood licht. Ook alcohol- of drugsintoxicatie, vluchtmisdrijf en zware snelheidsovertredingen horen tot deze categorie.

Opgelegde straffen

Word je veroordeeld als jonge bestuurder, is de politierechter zelfs verplicht een rijverbod op te leggen van minstens 8 dagen. De politierechter heeft geen enkele mogelijkheid om daarvan af te wijken. Daarbovenop is de politierechter verplicht om jou minstens één examen opnieuw te laten afleggen. Vaak geeft de politierechter jou de keuze tussen het theoretische of het praktische examen, maar af en toe bepaalt de rechter dit zelf. In een extreme situatie kan de rechter kiezen om verplicht beide examens opnieuw af te leggen.

Ongelijke behandeling?

Jonge bestuurders ervaren deze behandeling vaak als oneerlijk. De wetgever motiveert dit verschil in aanpak om de verkeersveiligheid te verhogen. Een strengere aanpak voor jonge bestuurders moet ervoor zorgen dat deze chauffeurs zich met extra aandacht en voorzorg op de openbare weg begeven. Een gewaarschuwd jonge bestuurder is er dan ook twee waard!

Ben je een jonge bestuurder en zit je met praktische vragen? Aarzel niet om contact op te nemen voor een gratis en vrijblijvend antwoord op maat.

 


Neem contact met ons op

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u