Wat riskeer je als jonge bestuurder?

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Wat betekent dat nu net, jonge bestuurder zijn?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, speelt leeftijd geen enkele rol. De enige datum die telt op het ogenblik dat je een verkeersovertreding hebt begaan, is de datum waarop je jouw definitief rijbewijs B hebt behaald. Als je minder dan 2 jaar in het bezit bent van je rijbewijs, word je gezien als een jonge bestuurder en zal je als dusdanig berecht worden.

Op die manier kan zowel iemand van 18 jaar, 45 jaar of zelfs 75 jaar bezien worden als een jonge bestuurder. Opvallend feit daarbij is dat dit ook geldt wanneer de verkeersovertreding wordt begaan met een motorvoertuig waarvoor je een ander rijbewijs nodig hebt, dan jouw recent verkregen rijbewijs B.

Concreet wil dit dus zeggen dat een jongeman die nog maar 1 jaar zijn rijbewijs B heeft behaald, wordt bestraft als jonge bestuurder voor een verkeersovertreding met een motor. Zelfs heeft hij al langer dan 2 jaar zijn rijbewijs om een motor te besturen.

Niet alle overtredingen wegen even zwaar door

Laat ons je ook meteen geruststellen. Niet elke verkeersovertreding wordt zwaarder bestraft. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kleinere verkeersovertredingen, zoals het beperkt overschrijden van de snelheidslimieten of een voorrangsbord negeren en zware verkeersovertredingen. Voor de kleine verkeersovertredingen krijg je in principe, net zoals de meer ervaren chauffeurs, een boete in de bus.

Een zwaardere straf zal dus enkel worden opgelegd voor de zware verkeersovertredingen. Voor dit soort overtredingen word je gedagvaard en moet je verschijnen voor de politierechtbank. Enkel en alleen de politierechter kan dit doen bij zwaardere verkeersovertredingen zoals spookrijden of het negeren van een rood licht. Ook alcohol- of drugsintoxicatie, vluchtmisdrijf en zware snelheidsovertredingen horen tot deze categorie.

Opgelegde straffen

Word je veroordeeld als jonge bestuurder, is de politierechter zelfs verplicht een rijverbod op te leggen van minstens 8 dagen. De politierechter heeft geen enkele mogelijkheid om daarvan af te wijken. Daarbovenop is de politierechter verplicht om jou minstens één examen opnieuw te laten afleggen. Vaak geeft de politierechter jou de keuze tussen het theoretische of het praktische examen, maar af en toe bepaalt de rechter dit zelf. In een extreme situatie kan de rechter kiezen om verplicht beide examens opnieuw af te leggen.

Ongelijke behandeling?

Jonge bestuurders ervaren deze behandeling vaak als oneerlijk. De wetgever motiveert dit verschil in aanpak om de verkeersveiligheid te verhogen. Een strengere aanpak voor jonge bestuurders moet ervoor zorgen dat deze chauffeurs zich met extra aandacht en voorzorg op de openbare weg begeven. Een gewaarschuwd jonge bestuurder is er dan ook twee waard!

Ben je een jonge bestuurder en zit je met praktische vragen? Aarzel niet om contact op te nemen voor een gratis en vrijblijvend antwoord op maat.

 


Neem contact met ons op

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u