Wat riskeer je als jonge bestuurder?
Dinsdag 12 September 2023

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Wat betekent dat nu net, jonge bestuurder zijn?
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, speelt leeftijd geen enkele rol. De enige datum die telt op het ogenblik dat je een verkeersovertreding hebt begaan, is de datum waarop je jouw definitief rijbewijs B hebt behaald. Als je minder dan 2 jaar in het bezit bent van je rijbewijs, word je gezien als een jonge bestuurder en zal je als dusdanig berecht worden.
Op die manier kan zowel iemand van 18 jaar, 45 jaar of zelfs 75 jaar bezien worden als een jonge bestuurder. Opvallend feit daarbij is dat dit ook geldt wanneer de verkeersovertreding wordt begaan met een motorvoertuig waarvoor je een ander rijbewijs nodig hebt, dan jouw recent verkregen rijbewijs B.
Concreet wil dit dus zeggen dat een jongeman die nog maar 1 jaar zijn rijbewijs B heeft behaald, wordt bestraft als jonge bestuurder voor een verkeersovertreding met een motor. Zelfs heeft hij al langer dan 2 jaar zijn rijbewijs om een motor te besturen.
Niet alle overtredingen wegen even zwaar door
Laat ons je ook meteen geruststellen. Niet elke verkeersovertreding wordt zwaarder bestraft. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kleinere verkeersovertredingen, zoals het beperkt overschrijden van de snelheidslimieten of een voorrangsbord negeren en zware verkeersovertredingen. Voor de kleine verkeersovertredingen krijg je in principe, net zoals de meer ervaren chauffeurs, een boete in de bus.
Een zwaardere straf zal dus enkel worden opgelegd voor de zware verkeersovertredingen. Voor dit soort overtredingen word je gedagvaard en moet je verschijnen voor de politierechtbank. Enkel en alleen de politierechter kan dit doen bij zwaardere verkeersovertredingen zoals spookrijden of het negeren van een rood licht. Ook alcohol- of drugsintoxicatie, vluchtmisdrijf en zware snelheidsovertredingen horen tot deze categorie.
Opgelegde straffen
Word je veroordeeld als jonge bestuurder, is de politierechter zelfs verplicht een rijverbod op te leggen van minstens 8 dagen. De politierechter heeft geen enkele mogelijkheid om daarvan af te wijken. Daarbovenop is de politierechter verplicht om jou minstens één examen opnieuw te laten afleggen. Vaak geeft de politierechter jou de keuze tussen het theoretische of het praktische examen, maar af en toe bepaalt de rechter dit zelf. In een extreme situatie kan de rechter kiezen om verplicht beide examens opnieuw af te leggen.
Ongelijke behandeling?
Jonge bestuurders ervaren deze behandeling vaak als oneerlijk. De wetgever motiveert dit verschil in aanpak om de verkeersveiligheid te verhogen. Een strengere aanpak voor jonge bestuurders moet ervoor zorgen dat deze chauffeurs zich met extra aandacht en voorzorg op de openbare weg begeven. Een gewaarschuwd jonge bestuurder is er dan ook twee waard!
Ben je een jonge bestuurder en zit je met praktische vragen? Aarzel niet om contact op te nemen voor een gratis en vrijblijvend antwoord op maat.
Neem contact met ons op
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer