Rijbewijs kwijt door te hard rijden tijdens flitsmarathon?

 Rijbewijs kwijt door te hard rijden tijdens flitsmarathon?

Wat als ik geflitst werd tijden de flitsmarathon? Kan ik ook mijn rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden? IntoLaw zet de sancties op een rij.

-       Flitsboetes vanaf 53 euro

-       Verdubbeling van de tarieven reëel bij recidive

-       Jonge bestuurders sneller rijbewijs kwijt door te hard rijden

 

U heeft het gisteren vast gemerkt: overal in ons land werd er massaal geflitst. De 8ste nationale flitsmarathon ging gisterochtend om 6 uur van start en duurde 24 uur. Deze grootschalige flitsmarathon mag de grootste tot nu toe genoemd worden. Grote kans dus dat ook u geflitst werd. Maar weet u wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon? Indien u echt veel te snel reed, kunnen de gevolgen ook zwaarder zijn dan het betalen van flitsboetes. Vanaf wanneer bent u uw rijbewijs kwijt door te hard rijden?

 

Wanneer u aan een te hoge snelheid werd geflitst, krijgt u een proces-verbaal in de bus. Bij een overschrijding van 10 km/uur bedragen de flitsboetes 53 euro. Binnen de bebouwde kom en in een zone 30 betaalt u bij een snelheidsovertreding van meer dan 10 km/uur 53 euro + 11 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Op andere wegen is dat 53 euro + 6 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Maar afhankelijk van de grootorde van de overtreding kan u ook gedagvaard worden en kan u zelfs tijdelijk uw rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden.

 

De berekening van de flitsboetes is dus afhankelijk van enkele factoren zoals de snelheid waarmee u de limiet overschreed, de omstandigheden en recidive. Maar de flitsboetes verschillen tevens per politierechtbank. Een snelheidsovertreding zonder ongeval zal worden bestraft met een geldboete, maar in bepaalde gevallen kan u ook uw rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden. Wanneer u meerdere snelheidsovertredingen beging in eenzelfde jaar en er dus sprake is van recidive, is de kans op verdubbeling van de tarieven reëel.

 

Jonge bestuurders, dit wil zeggen bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, moeten rekening houden met extra sancties. Zij krijgen een rijverbod opgelegd wanneer de snelheidslimiet in de bebouwde kom met meer dan 20 km/uur en buiten de bebouwde kom met meer dan 30 km/uur werd overschreden. Bent u als jonge bestuurder uw rijbewijs kwijt door te hard rijden dan zal u uw rijvaardigheid opnieuw moeten bewijzen door een theoretische en/of praktische proef af te leggen. Wanneer er ook een ongeval plaatsvond en er slachtoffers gemaakt werden, worden de sancties zwaarder.

 

Bent u uw rijbewijs kwijt door te hard rijden? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u