Rijbewijs kwijt door te hard rijden tijdens flitsmarathon?

 Rijbewijs kwijt door te hard rijden tijdens flitsmarathon?

Wat als ik geflitst werd tijden de flitsmarathon? Kan ik ook mijn rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden? IntoLaw zet de sancties op een rij.

-       Flitsboetes vanaf 53 euro

-       Verdubbeling van de tarieven reëel bij recidive

-       Jonge bestuurders sneller rijbewijs kwijt door te hard rijden

 

U heeft het gisteren vast gemerkt: overal in ons land werd er massaal geflitst. De 8ste nationale flitsmarathon ging gisterochtend om 6 uur van start en duurde 24 uur. Deze grootschalige flitsmarathon mag de grootste tot nu toe genoemd worden. Grote kans dus dat ook u geflitst werd. Maar weet u wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon? Indien u echt veel te snel reed, kunnen de gevolgen ook zwaarder zijn dan het betalen van flitsboetes. Vanaf wanneer bent u uw rijbewijs kwijt door te hard rijden?

 

Wanneer u aan een te hoge snelheid werd geflitst, krijgt u een proces-verbaal in de bus. Bij een overschrijding van 10 km/uur bedragen de flitsboetes 53 euro. Binnen de bebouwde kom en in een zone 30 betaalt u bij een snelheidsovertreding van meer dan 10 km/uur 53 euro + 11 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Op andere wegen is dat 53 euro + 6 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Maar afhankelijk van de grootorde van de overtreding kan u ook gedagvaard worden en kan u zelfs tijdelijk uw rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden.

 

De berekening van de flitsboetes is dus afhankelijk van enkele factoren zoals de snelheid waarmee u de limiet overschreed, de omstandigheden en recidive. Maar de flitsboetes verschillen tevens per politierechtbank. Een snelheidsovertreding zonder ongeval zal worden bestraft met een geldboete, maar in bepaalde gevallen kan u ook uw rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden. Wanneer u meerdere snelheidsovertredingen beging in eenzelfde jaar en er dus sprake is van recidive, is de kans op verdubbeling van de tarieven reëel.

 

Jonge bestuurders, dit wil zeggen bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, moeten rekening houden met extra sancties. Zij krijgen een rijverbod opgelegd wanneer de snelheidslimiet in de bebouwde kom met meer dan 20 km/uur en buiten de bebouwde kom met meer dan 30 km/uur werd overschreden. Bent u als jonge bestuurder uw rijbewijs kwijt door te hard rijden dan zal u uw rijvaardigheid opnieuw moeten bewijzen door een theoretische en/of praktische proef af te leggen. Wanneer er ook een ongeval plaatsvond en er slachtoffers gemaakt werden, worden de sancties zwaarder.

 

Bent u uw rijbewijs kwijt door te hard rijden? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u