Rijbewijs kwijt door te hard rijden tijdens flitsmarathon?

 Rijbewijs kwijt door te hard rijden tijdens flitsmarathon?

Wat als ik geflitst werd tijden de flitsmarathon? Kan ik ook mijn rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden? IntoLaw zet de sancties op een rij.

-       Flitsboetes vanaf 53 euro

-       Verdubbeling van de tarieven reëel bij recidive

-       Jonge bestuurders sneller rijbewijs kwijt door te hard rijden

 

U heeft het gisteren vast gemerkt: overal in ons land werd er massaal geflitst. De 8ste nationale flitsmarathon ging gisterochtend om 6 uur van start en duurde 24 uur. Deze grootschalige flitsmarathon mag de grootste tot nu toe genoemd worden. Grote kans dus dat ook u geflitst werd. Maar weet u wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon? Indien u echt veel te snel reed, kunnen de gevolgen ook zwaarder zijn dan het betalen van flitsboetes. Vanaf wanneer bent u uw rijbewijs kwijt door te hard rijden?

 

Wanneer u aan een te hoge snelheid werd geflitst, krijgt u een proces-verbaal in de bus. Bij een overschrijding van 10 km/uur bedragen de flitsboetes 53 euro. Binnen de bebouwde kom en in een zone 30 betaalt u bij een snelheidsovertreding van meer dan 10 km/uur 53 euro + 11 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Op andere wegen is dat 53 euro + 6 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Maar afhankelijk van de grootorde van de overtreding kan u ook gedagvaard worden en kan u zelfs tijdelijk uw rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden.

 

De berekening van de flitsboetes is dus afhankelijk van enkele factoren zoals de snelheid waarmee u de limiet overschreed, de omstandigheden en recidive. Maar de flitsboetes verschillen tevens per politierechtbank. Een snelheidsovertreding zonder ongeval zal worden bestraft met een geldboete, maar in bepaalde gevallen kan u ook uw rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden. Wanneer u meerdere snelheidsovertredingen beging in eenzelfde jaar en er dus sprake is van recidive, is de kans op verdubbeling van de tarieven reëel.

 

Jonge bestuurders, dit wil zeggen bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, moeten rekening houden met extra sancties. Zij krijgen een rijverbod opgelegd wanneer de snelheidslimiet in de bebouwde kom met meer dan 20 km/uur en buiten de bebouwde kom met meer dan 30 km/uur werd overschreden. Bent u als jonge bestuurder uw rijbewijs kwijt door te hard rijden dan zal u uw rijvaardigheid opnieuw moeten bewijzen door een theoretische en/of praktische proef af te leggen. Wanneer er ook een ongeval plaatsvond en er slachtoffers gemaakt werden, worden de sancties zwaarder.

 

Bent u uw rijbewijs kwijt door te hard rijden? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u