Rijbewijs kwijt door te hard rijden tijdens flitsmarathon?

 Rijbewijs kwijt door te hard rijden tijdens flitsmarathon?

Wat als ik geflitst werd tijden de flitsmarathon? Kan ik ook mijn rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden? IntoLaw zet de sancties op een rij.

-       Flitsboetes vanaf 53 euro

-       Verdubbeling van de tarieven reëel bij recidive

-       Jonge bestuurders sneller rijbewijs kwijt door te hard rijden

 

U heeft het gisteren vast gemerkt: overal in ons land werd er massaal geflitst. De 8ste nationale flitsmarathon ging gisterochtend om 6 uur van start en duurde 24 uur. Deze grootschalige flitsmarathon mag de grootste tot nu toe genoemd worden. Grote kans dus dat ook u geflitst werd. Maar weet u wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon? Indien u echt veel te snel reed, kunnen de gevolgen ook zwaarder zijn dan het betalen van flitsboetes. Vanaf wanneer bent u uw rijbewijs kwijt door te hard rijden?

 

Wanneer u aan een te hoge snelheid werd geflitst, krijgt u een proces-verbaal in de bus. Bij een overschrijding van 10 km/uur bedragen de flitsboetes 53 euro. Binnen de bebouwde kom en in een zone 30 betaalt u bij een snelheidsovertreding van meer dan 10 km/uur 53 euro + 11 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Op andere wegen is dat 53 euro + 6 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Maar afhankelijk van de grootorde van de overtreding kan u ook gedagvaard worden en kan u zelfs tijdelijk uw rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden.

 

De berekening van de flitsboetes is dus afhankelijk van enkele factoren zoals de snelheid waarmee u de limiet overschreed, de omstandigheden en recidive. Maar de flitsboetes verschillen tevens per politierechtbank. Een snelheidsovertreding zonder ongeval zal worden bestraft met een geldboete, maar in bepaalde gevallen kan u ook uw rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden. Wanneer u meerdere snelheidsovertredingen beging in eenzelfde jaar en er dus sprake is van recidive, is de kans op verdubbeling van de tarieven reëel.

 

Jonge bestuurders, dit wil zeggen bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, moeten rekening houden met extra sancties. Zij krijgen een rijverbod opgelegd wanneer de snelheidslimiet in de bebouwde kom met meer dan 20 km/uur en buiten de bebouwde kom met meer dan 30 km/uur werd overschreden. Bent u als jonge bestuurder uw rijbewijs kwijt door te hard rijden dan zal u uw rijvaardigheid opnieuw moeten bewijzen door een theoretische en/of praktische proef af te leggen. Wanneer er ook een ongeval plaatsvond en er slachtoffers gemaakt werden, worden de sancties zwaarder.

 

Bent u uw rijbewijs kwijt door te hard rijden? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

Vrijdag 01 Juli 2022

Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

‘Deze keer ben ik BOB’ luidt de titel van de nieuwe BOB-zomercampagne. Dat België uitermate slecht scoort in een Europees onderzoek naar alcohol achter het stuur, toont het blijvende belang van dergelijke campagnes aan.

Lees meer
 Nieuwe wet voor de elektrische step

Woensdag 29 Juni 2022

Nieuwe wet voor de elektrische step

De regels voor elektrische steps staan op het punt te veranderen als gevolg van een wijziging in de verkeerswetgeving. Deze wijzigingen treden in werking op 1 juli 2022. Intolaw biedt u een overzicht van de wijzigingen die van kracht zullen worden:

Lees meer
 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
close menu 1u