Rijbewijs kwijt door te hard rijden tijdens flitsmarathon?

 Rijbewijs kwijt door te hard rijden tijdens flitsmarathon?

Wat als ik geflitst werd tijden de flitsmarathon? Kan ik ook mijn rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden? IntoLaw zet de sancties op een rij.

-       Flitsboetes vanaf 53 euro

-       Verdubbeling van de tarieven reëel bij recidive

-       Jonge bestuurders sneller rijbewijs kwijt door te hard rijden

 

U heeft het gisteren vast gemerkt: overal in ons land werd er massaal geflitst. De 8ste nationale flitsmarathon ging gisterochtend om 6 uur van start en duurde 24 uur. Deze grootschalige flitsmarathon mag de grootste tot nu toe genoemd worden. Grote kans dus dat ook u geflitst werd. Maar weet u wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon? Indien u echt veel te snel reed, kunnen de gevolgen ook zwaarder zijn dan het betalen van flitsboetes. Vanaf wanneer bent u uw rijbewijs kwijt door te hard rijden?

 

Wanneer u aan een te hoge snelheid werd geflitst, krijgt u een proces-verbaal in de bus. Bij een overschrijding van 10 km/uur bedragen de flitsboetes 53 euro. Binnen de bebouwde kom en in een zone 30 betaalt u bij een snelheidsovertreding van meer dan 10 km/uur 53 euro + 11 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Op andere wegen is dat 53 euro + 6 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Maar afhankelijk van de grootorde van de overtreding kan u ook gedagvaard worden en kan u zelfs tijdelijk uw rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden.

 

De berekening van de flitsboetes is dus afhankelijk van enkele factoren zoals de snelheid waarmee u de limiet overschreed, de omstandigheden en recidive. Maar de flitsboetes verschillen tevens per politierechtbank. Een snelheidsovertreding zonder ongeval zal worden bestraft met een geldboete, maar in bepaalde gevallen kan u ook uw rijbewijs kwijt zijn door te hard rijden. Wanneer u meerdere snelheidsovertredingen beging in eenzelfde jaar en er dus sprake is van recidive, is de kans op verdubbeling van de tarieven reëel.

 

Jonge bestuurders, dit wil zeggen bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, moeten rekening houden met extra sancties. Zij krijgen een rijverbod opgelegd wanneer de snelheidslimiet in de bebouwde kom met meer dan 20 km/uur en buiten de bebouwde kom met meer dan 30 km/uur werd overschreden. Bent u als jonge bestuurder uw rijbewijs kwijt door te hard rijden dan zal u uw rijvaardigheid opnieuw moeten bewijzen door een theoretische en/of praktische proef af te leggen. Wanneer er ook een ongeval plaatsvond en er slachtoffers gemaakt werden, worden de sancties zwaarder.

 

Bent u uw rijbewijs kwijt door te hard rijden? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u