Hoe flitst een flitspaal?

 Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Soorten flitspalen

We onderscheiden twee soorten camera’s. Enerzijds heb je de flitspalen en anderzijds zijn er de roodlichtcamera’s. Maar wat is het verschil nu juist?

Snelheidscamera’s

Een gewone snelheidscamera, een vaste flitspaal, werkt met het dopplereffect. De flitscamera zendt geluidsgolven uit richting de voertuigen die passeren. Er wordt gemeten hoe lang het duurt vooraleer de geluidsgolven worden teruggekaatst en aan de hand daarvan kan jouw snelheid worden berekend.

Op die manier kan een flitspaal een gebied van twee of drie rijvakken meten.

Een aandachtspunt is wel dat deze geluidsgolven gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Verschillende factoren hebben een invloed op de metingen. Zo kan slecht weer de metingen beïnvloeden en mag er niet worden geflitst in de buurt van een vangrail. Daarom wordt steeds een correctie toegepast op de gemeten snelheid. Ook de mobiele flitser werkt met het dopplereffect.

Dan heb je nog de zogenoemde “superflitspaal” Lidar (Laser Imaging Detection and Ranging). Hier wordt gewerkt met een ander systeem. De superflitspaal gebruikt een laser voor het bepalen van de snelheid van de voorbijkomende voertuigen. Dit heeft als resultaat dat er veel nauwkeuriger wordt gemeten dan de klassieke flitspaal en dat de metingen minder worden beïnvloed door externe factoren.

Roodlichtcamera’s

Roodlichtcamera’s werken dan weer met een systeem waarbij zich twee magnetische lussen in het wegdek bevinden. Deze twee lussen bevinden zich net na de stopstreep. De eerste lus zal de stand van het licht controleren wanneer je voorbij rijdt, de tweede lus wordt gebruikt om de snelheid van het voertuig te bepalen. De flitspaal zal dus zowel de zowel de stand van het licht controleren als je snelheid.

Zo kan je niet alleen geflitst worden wanneer je door het rode licht rijdt, maar ook wanneer je te snel voorbij een groen licht rijdt.

Flitskampioen

Met een kleine 2.000 flitspalen of omgerekend 14 flitspalen voor elke 1.000 km staat België bij de absolute koplopers in Europa. Daarnaast wordt er de laatste jaren veel in trajectcontroles geïnvesteerd.

Of je nu geflitst bent door een snelheids- of roodlichtcamera, via onderstaande calculator bereken je volledig gratis je boete.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u