Hoe flitst een flitspaal?

 Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Soorten flitspalen

We onderscheiden twee soorten camera’s. Enerzijds heb je de flitspalen en anderzijds zijn er de roodlichtcamera’s. Maar wat is het verschil nu juist?

Snelheidscamera’s

Een gewone snelheidscamera, een vaste flitspaal, werkt met het dopplereffect. De flitscamera zendt geluidsgolven uit richting de voertuigen die passeren. Er wordt gemeten hoe lang het duurt vooraleer de geluidsgolven worden teruggekaatst en aan de hand daarvan kan jouw snelheid worden berekend.

Op die manier kan een flitspaal een gebied van twee of drie rijvakken meten.

Een aandachtspunt is wel dat deze geluidsgolven gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Verschillende factoren hebben een invloed op de metingen. Zo kan slecht weer de metingen beïnvloeden en mag er niet worden geflitst in de buurt van een vangrail. Daarom wordt steeds een correctie toegepast op de gemeten snelheid. Ook de mobiele flitser werkt met het dopplereffect.

Dan heb je nog de zogenoemde “superflitspaal” Lidar (Laser Imaging Detection and Ranging). Hier wordt gewerkt met een ander systeem. De superflitspaal gebruikt een laser voor het bepalen van de snelheid van de voorbijkomende voertuigen. Dit heeft als resultaat dat er veel nauwkeuriger wordt gemeten dan de klassieke flitspaal en dat de metingen minder worden beïnvloed door externe factoren.

Roodlichtcamera’s

Roodlichtcamera’s werken dan weer met een systeem waarbij zich twee magnetische lussen in het wegdek bevinden. Deze twee lussen bevinden zich net na de stopstreep. De eerste lus zal de stand van het licht controleren wanneer je voorbij rijdt, de tweede lus wordt gebruikt om de snelheid van het voertuig te bepalen. De flitspaal zal dus zowel de zowel de stand van het licht controleren als je snelheid.

Zo kan je niet alleen geflitst worden wanneer je door het rode licht rijdt, maar ook wanneer je te snel voorbij een groen licht rijdt.

Flitskampioen

Met een kleine 2.000 flitspalen of omgerekend 14 flitspalen voor elke 1.000 km staat België bij de absolute koplopers in Europa. Daarnaast wordt er de laatste jaren veel in trajectcontroles geïnvesteerd.

Of je nu geflitst bent door een snelheids- of roodlichtcamera, via onderstaande calculator bereken je volledig gratis je boete.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u