Hoe flitst een flitspaal?

 Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Soorten flitspalen

We onderscheiden twee soorten camera’s. Enerzijds heb je de flitspalen en anderzijds zijn er de roodlichtcamera’s. Maar wat is het verschil nu juist?

Snelheidscamera’s

Een gewone snelheidscamera, een vaste flitspaal, werkt met het dopplereffect. De flitscamera zendt geluidsgolven uit richting de voertuigen die passeren. Er wordt gemeten hoe lang het duurt vooraleer de geluidsgolven worden teruggekaatst en aan de hand daarvan kan jouw snelheid worden berekend.

Op die manier kan een flitspaal een gebied van twee of drie rijvakken meten.

Een aandachtspunt is wel dat deze geluidsgolven gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Verschillende factoren hebben een invloed op de metingen. Zo kan slecht weer de metingen beïnvloeden en mag er niet worden geflitst in de buurt van een vangrail. Daarom wordt steeds een correctie toegepast op de gemeten snelheid. Ook de mobiele flitser werkt met het dopplereffect.

Dan heb je nog de zogenoemde “superflitspaal” Lidar (Laser Imaging Detection and Ranging). Hier wordt gewerkt met een ander systeem. De superflitspaal gebruikt een laser voor het bepalen van de snelheid van de voorbijkomende voertuigen. Dit heeft als resultaat dat er veel nauwkeuriger wordt gemeten dan de klassieke flitspaal en dat de metingen minder worden beïnvloed door externe factoren.

Roodlichtcamera’s

Roodlichtcamera’s werken dan weer met een systeem waarbij zich twee magnetische lussen in het wegdek bevinden. Deze twee lussen bevinden zich net na de stopstreep. De eerste lus zal de stand van het licht controleren wanneer je voorbij rijdt, de tweede lus wordt gebruikt om de snelheid van het voertuig te bepalen. De flitspaal zal dus zowel de zowel de stand van het licht controleren als je snelheid.

Zo kan je niet alleen geflitst worden wanneer je door het rode licht rijdt, maar ook wanneer je te snel voorbij een groen licht rijdt.

Flitskampioen

Met een kleine 2.000 flitspalen of omgerekend 14 flitspalen voor elke 1.000 km staat België bij de absolute koplopers in Europa. Daarnaast wordt er de laatste jaren veel in trajectcontroles geïnvesteerd.

Of je nu geflitst bent door een snelheids- of roodlichtcamera, via onderstaande calculator bereken je volledig gratis je boete.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u