Hoe flitst een flitspaal?

 Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Soorten flitspalen

We onderscheiden twee soorten camera’s. Enerzijds heb je de flitspalen en anderzijds zijn er de roodlichtcamera’s. Maar wat is het verschil nu juist?

Snelheidscamera’s

Een gewone snelheidscamera, een vaste flitspaal, werkt met het dopplereffect. De flitscamera zendt geluidsgolven uit richting de voertuigen die passeren. Er wordt gemeten hoe lang het duurt vooraleer de geluidsgolven worden teruggekaatst en aan de hand daarvan kan jouw snelheid worden berekend.

Op die manier kan een flitspaal een gebied van twee of drie rijvakken meten.

Een aandachtspunt is wel dat deze geluidsgolven gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Verschillende factoren hebben een invloed op de metingen. Zo kan slecht weer de metingen beïnvloeden en mag er niet worden geflitst in de buurt van een vangrail. Daarom wordt steeds een correctie toegepast op de gemeten snelheid. Ook de mobiele flitser werkt met het dopplereffect.

Dan heb je nog de zogenoemde “superflitspaal” Lidar (Laser Imaging Detection and Ranging). Hier wordt gewerkt met een ander systeem. De superflitspaal gebruikt een laser voor het bepalen van de snelheid van de voorbijkomende voertuigen. Dit heeft als resultaat dat er veel nauwkeuriger wordt gemeten dan de klassieke flitspaal en dat de metingen minder worden beïnvloed door externe factoren.

Roodlichtcamera’s

Roodlichtcamera’s werken dan weer met een systeem waarbij zich twee magnetische lussen in het wegdek bevinden. Deze twee lussen bevinden zich net na de stopstreep. De eerste lus zal de stand van het licht controleren wanneer je voorbij rijdt, de tweede lus wordt gebruikt om de snelheid van het voertuig te bepalen. De flitspaal zal dus zowel de zowel de stand van het licht controleren als je snelheid.

Zo kan je niet alleen geflitst worden wanneer je door het rode licht rijdt, maar ook wanneer je te snel voorbij een groen licht rijdt.

Flitskampioen

Met een kleine 2.000 flitspalen of omgerekend 14 flitspalen voor elke 1.000 km staat België bij de absolute koplopers in Europa. Daarnaast wordt er de laatste jaren veel in trajectcontroles geïnvesteerd.

Of je nu geflitst bent door een snelheids- of roodlichtcamera, via onderstaande calculator bereken je volledig gratis je boete.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u