Wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon?

 Wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon?

Jaarlijks organiseert de politie een nationale flitsmarathon. In tegenstelling tot wat u misschien denkt, is deze niet in het leven geroepen om de schatkist te spijzen maar om ons te wijzen op onze zware voet. Zelf geflitst? Lees dan zeker verder en verneem waaraan u zich mag verwachten.   

  • U ontvangt eerst een antwoordformulier met het detail van de feiten.
  • Daarna volgt de effectieve boete met overschrijvingsformulier.
  • Tegenwoordig kan uw verkeersboete ook makkelijk online betalen.

 

We worden dagelijks geconfronteerd met verkeersonveiligheid. Heel wat ongevallen zijn jammer genoeg het gevolg van snelheidsovertredingen. De Belg staat duidelijk nog onvoldoende stil bij de gevaren van te snel rijden. Om ons te sensibiliseren, organiseert de politie sinds 2014 regelmatig een nationale flitsmarathon. Tijdens de laatste flitsmarathon in april werden maar liefst 1,3 miljoen voertuigen gecontroleerd. Daarvan werd 2,5% betrapt op overdreven snelheid. Het gaspedaal te diep indrukt tijdens een flitsmarathon? Dit mag u verwachten.

 

Gedetailleerd antwoordformulier

Enkele dagen nadat u geflitst werd tijdens zo’n nationale flitsmarathon van de politie, ontvangt u een gedetailleerd antwoordformulier. Hierop staat vermeld waar u werd geflitst, tegen welke (gecorrigeerde) snelheid en de snelheidslimiet die daar van toepassing is. Wilt u de vastgestelde feiten weerleggen? Dat kan door het antwoordformulier in te vullen en terug te sturen. U zal echter met een stevige argumentatie over de brug moeten komen om dergelijke snelheidsovertreding te betwisten. Wilt u extra informatie over uw overtreding? Dan neemt u best contact op met de lokale politie van de zone waar u deze beging.

 

Uw effectieve boete

Ongeveer een week nadat je op de hoogte werd gebracht van je snelheidsovertreding tijdens de flitsmarathon, valt de effectieve verkeersboete in je brievenbus. Sinds de invoering van het Fines Management System in september 2015, kan u deze boete ook zelf toegestuurd krijgen wanneer u geflitst bent met een bedrijfswagen. Op uw verkeersboete staat ook het rekeningnummer vermeld voor de overschrijving van het verschuldigde boetebedrag. Regelt u uw betalingen liever online? Sinds kort kan u ook uw verkeersboete makkelijk online betalen op verkeersboeten.be met uw bankkaart of kredietkaart. U hoeft dan enkel het nummer van het proces-verbaal en de datum van de snelheidsovertreding in te geven.

 

Waarom een flitsmarathon?

We haalden het al even aan: de flitsmarathon is in het leven geroepen om ons te wijzen op onze zware voet en de mogelijke gevolgen. Trajectcontroles kunnen immers niet overal worden geïnstalleerd en de gewone flitscamera’s zien niet alles. Wanneer de politie een flitsmarathon aankondigt, wordt er de dagen ervoor en erna ook uitvoerig over gepraat onder vrienden of collega’s. De flitsmarathon werd dan ook in eerste instantie in het leven geroepen om ons te sensibiliseren, niet om de schatkist te spijzen. Sinds april 2017 gebruikt de politie nieuwe superflitscamera’s (NK7) om nog efficiënter te werken. Deze NK7 flitst in beide richtingen en kan maar liefst 6 wagens tegelijkertijd betrappen op overdreven snelheid. Bovendien werkt dit nieuwe superwapen met een infraroodflits die veel discreter is dan de gewone flits. 

 

Heeft u vragen over verkeersrecht of heeft u bijstand nodig van een advocaat? Neem contact op met IntoLaw.

 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u