Wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon?

 Wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon?

Jaarlijks organiseert de politie een nationale flitsmarathon. In tegenstelling tot wat u misschien denkt, is deze niet in het leven geroepen om de schatkist te spijzen maar om ons te wijzen op onze zware voet. Zelf geflitst? Lees dan zeker verder en verneem waaraan u zich mag verwachten.   

  • U ontvangt eerst een antwoordformulier met het detail van de feiten.
  • Daarna volgt de effectieve boete met overschrijvingsformulier.
  • Tegenwoordig kan uw verkeersboete ook makkelijk online betalen.

 

We worden dagelijks geconfronteerd met verkeersonveiligheid. Heel wat ongevallen zijn jammer genoeg het gevolg van snelheidsovertredingen. De Belg staat duidelijk nog onvoldoende stil bij de gevaren van te snel rijden. Om ons te sensibiliseren, organiseert de politie sinds 2014 regelmatig een nationale flitsmarathon. Tijdens de laatste flitsmarathon in april werden maar liefst 1,3 miljoen voertuigen gecontroleerd. Daarvan werd 2,5% betrapt op overdreven snelheid. Het gaspedaal te diep indrukt tijdens een flitsmarathon? Dit mag u verwachten.

 

Gedetailleerd antwoordformulier

Enkele dagen nadat u geflitst werd tijdens zo’n nationale flitsmarathon van de politie, ontvangt u een gedetailleerd antwoordformulier. Hierop staat vermeld waar u werd geflitst, tegen welke (gecorrigeerde) snelheid en de snelheidslimiet die daar van toepassing is. Wilt u de vastgestelde feiten weerleggen? Dat kan door het antwoordformulier in te vullen en terug te sturen. U zal echter met een stevige argumentatie over de brug moeten komen om dergelijke snelheidsovertreding te betwisten. Wilt u extra informatie over uw overtreding? Dan neemt u best contact op met de lokale politie van de zone waar u deze beging.

 

Uw effectieve boete

Ongeveer een week nadat je op de hoogte werd gebracht van je snelheidsovertreding tijdens de flitsmarathon, valt de effectieve verkeersboete in je brievenbus. Sinds de invoering van het Fines Management System in september 2015, kan u deze boete ook zelf toegestuurd krijgen wanneer u geflitst bent met een bedrijfswagen. Op uw verkeersboete staat ook het rekeningnummer vermeld voor de overschrijving van het verschuldigde boetebedrag. Regelt u uw betalingen liever online? Sinds kort kan u ook uw verkeersboete makkelijk online betalen op verkeersboeten.be met uw bankkaart of kredietkaart. U hoeft dan enkel het nummer van het proces-verbaal en de datum van de snelheidsovertreding in te geven.

 

Waarom een flitsmarathon?

We haalden het al even aan: de flitsmarathon is in het leven geroepen om ons te wijzen op onze zware voet en de mogelijke gevolgen. Trajectcontroles kunnen immers niet overal worden geïnstalleerd en de gewone flitscamera’s zien niet alles. Wanneer de politie een flitsmarathon aankondigt, wordt er de dagen ervoor en erna ook uitvoerig over gepraat onder vrienden of collega’s. De flitsmarathon werd dan ook in eerste instantie in het leven geroepen om ons te sensibiliseren, niet om de schatkist te spijzen. Sinds april 2017 gebruikt de politie nieuwe superflitscamera’s (NK7) om nog efficiënter te werken. Deze NK7 flitst in beide richtingen en kan maar liefst 6 wagens tegelijkertijd betrappen op overdreven snelheid. Bovendien werkt dit nieuwe superwapen met een infraroodflits die veel discreter is dan de gewone flits. 

 

Heeft u vragen over verkeersrecht of heeft u bijstand nodig van een advocaat? Neem contact op met IntoLaw.

 


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u