Wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon?

 Wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon?

Jaarlijks organiseert de politie een nationale flitsmarathon. In tegenstelling tot wat u misschien denkt, is deze niet in het leven geroepen om de schatkist te spijzen maar om ons te wijzen op onze zware voet. Zelf geflitst? Lees dan zeker verder en verneem waaraan u zich mag verwachten.   

  • U ontvangt eerst een antwoordformulier met het detail van de feiten.
  • Daarna volgt de effectieve boete met overschrijvingsformulier.
  • Tegenwoordig kan uw verkeersboete ook makkelijk online betalen.

 

We worden dagelijks geconfronteerd met verkeersonveiligheid. Heel wat ongevallen zijn jammer genoeg het gevolg van snelheidsovertredingen. De Belg staat duidelijk nog onvoldoende stil bij de gevaren van te snel rijden. Om ons te sensibiliseren, organiseert de politie sinds 2014 regelmatig een nationale flitsmarathon. Tijdens de laatste flitsmarathon in april werden maar liefst 1,3 miljoen voertuigen gecontroleerd. Daarvan werd 2,5% betrapt op overdreven snelheid. Het gaspedaal te diep indrukt tijdens een flitsmarathon? Dit mag u verwachten.

 

Gedetailleerd antwoordformulier

Enkele dagen nadat u geflitst werd tijdens zo’n nationale flitsmarathon van de politie, ontvangt u een gedetailleerd antwoordformulier. Hierop staat vermeld waar u werd geflitst, tegen welke (gecorrigeerde) snelheid en de snelheidslimiet die daar van toepassing is. Wilt u de vastgestelde feiten weerleggen? Dat kan door het antwoordformulier in te vullen en terug te sturen. U zal echter met een stevige argumentatie over de brug moeten komen om dergelijke snelheidsovertreding te betwisten. Wilt u extra informatie over uw overtreding? Dan neemt u best contact op met de lokale politie van de zone waar u deze beging.

 

Uw effectieve boete

Ongeveer een week nadat je op de hoogte werd gebracht van je snelheidsovertreding tijdens de flitsmarathon, valt de effectieve verkeersboete in je brievenbus. Sinds de invoering van het Fines Management System in september 2015, kan u deze boete ook zelf toegestuurd krijgen wanneer u geflitst bent met een bedrijfswagen. Op uw verkeersboete staat ook het rekeningnummer vermeld voor de overschrijving van het verschuldigde boetebedrag. Regelt u uw betalingen liever online? Sinds kort kan u ook uw verkeersboete makkelijk online betalen op verkeersboeten.be met uw bankkaart of kredietkaart. U hoeft dan enkel het nummer van het proces-verbaal en de datum van de snelheidsovertreding in te geven.

 

Waarom een flitsmarathon?

We haalden het al even aan: de flitsmarathon is in het leven geroepen om ons te wijzen op onze zware voet en de mogelijke gevolgen. Trajectcontroles kunnen immers niet overal worden geïnstalleerd en de gewone flitscamera’s zien niet alles. Wanneer de politie een flitsmarathon aankondigt, wordt er de dagen ervoor en erna ook uitvoerig over gepraat onder vrienden of collega’s. De flitsmarathon werd dan ook in eerste instantie in het leven geroepen om ons te sensibiliseren, niet om de schatkist te spijzen. Sinds april 2017 gebruikt de politie nieuwe superflitscamera’s (NK7) om nog efficiënter te werken. Deze NK7 flitst in beide richtingen en kan maar liefst 6 wagens tegelijkertijd betrappen op overdreven snelheid. Bovendien werkt dit nieuwe superwapen met een infraroodflits die veel discreter is dan de gewone flits. 

 

Heeft u vragen over verkeersrecht of heeft u bijstand nodig van een advocaat? Neem contact op met IntoLaw.

 


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u