Wat te verwachten als u te snel reed tijdens een flitsmarathon?
Maandag 11 September 2017
Jaarlijks organiseert de politie een nationale flitsmarathon. In tegenstelling tot wat u misschien denkt, is deze niet in het leven geroepen om de schatkist te spijzen maar om ons te wijzen op onze zware voet. Zelf geflitst? Lees dan zeker verder en verneem waaraan u zich mag verwachten.
- U ontvangt eerst een antwoordformulier met het detail van de feiten.
- Daarna volgt de effectieve boete met overschrijvingsformulier.
- Tegenwoordig kan uw verkeersboete ook makkelijk online betalen.
We worden dagelijks geconfronteerd met verkeersonveiligheid. Heel wat ongevallen zijn jammer genoeg het gevolg van snelheidsovertredingen. De Belg staat duidelijk nog onvoldoende stil bij de gevaren van te snel rijden. Om ons te sensibiliseren, organiseert de politie sinds 2014 regelmatig een nationale flitsmarathon. Tijdens de laatste flitsmarathon in april werden maar liefst 1,3 miljoen voertuigen gecontroleerd. Daarvan werd 2,5% betrapt op overdreven snelheid. Het gaspedaal te diep indrukt tijdens een flitsmarathon? Dit mag u verwachten.
Gedetailleerd antwoordformulier
Enkele dagen nadat u geflitst werd tijdens zo’n nationale flitsmarathon van de politie, ontvangt u een gedetailleerd antwoordformulier. Hierop staat vermeld waar u werd geflitst, tegen welke (gecorrigeerde) snelheid en de snelheidslimiet die daar van toepassing is. Wilt u de vastgestelde feiten weerleggen? Dat kan door het antwoordformulier in te vullen en terug te sturen. U zal echter met een stevige argumentatie over de brug moeten komen om dergelijke snelheidsovertreding te betwisten. Wilt u extra informatie over uw overtreding? Dan neemt u best contact op met de lokale politie van de zone waar u deze beging.
Uw effectieve boete
Ongeveer een week nadat je op de hoogte werd gebracht van je snelheidsovertreding tijdens de flitsmarathon, valt de effectieve verkeersboete in je brievenbus. Sinds de invoering van het Fines Management System in september 2015, kan u deze boete ook zelf toegestuurd krijgen wanneer u geflitst bent met een bedrijfswagen. Op uw verkeersboete staat ook het rekeningnummer vermeld voor de overschrijving van het verschuldigde boetebedrag. Regelt u uw betalingen liever online? Sinds kort kan u ook uw verkeersboete makkelijk online betalen op verkeersboeten.be met uw bankkaart of kredietkaart. U hoeft dan enkel het nummer van het proces-verbaal en de datum van de snelheidsovertreding in te geven.
Waarom een flitsmarathon?
We haalden het al even aan: de flitsmarathon is in het leven geroepen om ons te wijzen op onze zware voet en de mogelijke gevolgen. Trajectcontroles kunnen immers niet overal worden geïnstalleerd en de gewone flitscamera’s zien niet alles. Wanneer de politie een flitsmarathon aankondigt, wordt er de dagen ervoor en erna ook uitvoerig over gepraat onder vrienden of collega’s. De flitsmarathon werd dan ook in eerste instantie in het leven geroepen om ons te sensibiliseren, niet om de schatkist te spijzen. Sinds april 2017 gebruikt de politie nieuwe superflitscamera’s (NK7) om nog efficiënter te werken. Deze NK7 flitst in beide richtingen en kan maar liefst 6 wagens tegelijkertijd betrappen op overdreven snelheid. Bovendien werkt dit nieuwe superwapen met een infraroodflits die veel discreter is dan de gewone flits.
Heeft u vragen over verkeersrecht of heeft u bijstand nodig van een advocaat? Neem contact op met IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer