Hoe verloopt de procedure voor de politierechtbank?

Uw eis tot schadevergoeding als gevolg van een verkeersongeluk wordt gebruikelijk gevorderd op volgende twee wijzen:

  • Burgerlijke partijstelling voor de Politierechtbank
  • Burgerlijke procedure voor de Politierechtbank

Beide procedures zijn wel degelijk verschillend en worden hieronder verder toegelicht.

Burgerlijke partijstelling voor de politierechtbank

Indien de partij wordt vervolgd voor de politierechtbank en uw schade nog niet (volledig) werd vergoed hebt u de mogelijkheid om u burgerlijke partij te stellen voor de politierechtbank. Op de zitting kan u een nota burgerlijke partijstelling samen met de overtuigende bewijzen neerleggen. Ook hier kan u gebruik maken van uw rechtsbijstandsverzekeraar en/of familiale verzekering om kosteloos beroep te doen op deskundige bijstand.

  • Het is hierbij belangrijk te onderstrepen dat u wettelijk recht hebt op vrije keuze van raadsman.
  • De verzekeraar zal hier vaak trachten een eigen raadsman aan te duiden en dit ook zo lang mogelijk uit te stellen.

Wij adviseren evenwel sterk om een eigen raadsman aan te stellen en dit van zodra de datum van de zitting gekend is. U kan via ons beroep doen op advocaten met bijzondere kennis in het verkeersrecht. U kan volledig vrijblijvend met ons contact opnemen en wij zorgen voor kosteloze bijstand

Burgerlijke procedure voor de politierechtbank 

Indien het openbaar ministerie de zaak heeft geseponeerd en u bent van oordeel in uw recht te zijn, hebt u de mogelijkheid om met een advocaat naar uw keuze een procedure op te starten voor de politierechtbank. U hebt hierbij de mogelijkheid om dit te doen via dagvaarding voor een burgerlijke politierechtbank dan wel een rechtstreekse dagvaarding uit te brengen voor de strafrechter (vooral dit laatste zal interessant zijn indien u zelf ook reeds bent gedagvaard door het openbaar ministerie).

Ook indien de verzekeraar uw mening niet deelt dat u in uw recht bent, heeft de wetgever voorzien dat u kosteloos beroep kan doen op een second opinion van een advocaat. De “objectiviteitsclausule” is immers een verplichte bepaling in iedere rechtsbijstandsverzekering welke is bedoeld om u te beschermen wanneer u niet akkoord gaat met de richting die uw rechtsbijstandverzekeraar inslaat voor de recuperatie van uw schadevergoeding of voor de verdediging van uw belangen.

U kan volledig vrijblijvend via onderstaand formulier met ons contact opnemen en wij zorgen voor kosteloze bijstand.

 

Wenst u meer informatie omtrent uw rechten na een verkeersongeval?

 

Ons kantoor is gespecialiseerd in het verkeersrecht en behandelt zaken over volledig België. Wij geloven in het verlenen van een vrijblijvend en eerste gratis advies zodat u weet wat uw rechten en mogelijkheden zijn.

U kan aan ons een volledig vrijblijvend  eerste GRATIS ADVIES  vragen via onderstaand formulier. U kan ook steeds een bericht met uw vraag sturen via whats app op het nummer 0499/81.72.82 of bellen naar 09/265.00.65.

Contacteer ons en ontvang vandaag nog een gratis advies

Document

Laat u gratis adviseren

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u