Vluchtmisdrijf: wie en waarom?
Donderdag 02 November 2017

Wat zeggen de statistieken over ongeval met vluchtmisdrijf? Wie zijn de daders? IntoLaw laat de cijfers aan het woord.
- Wat zeggen de statistieken over de daders?
- Welke conclusie trekken we uit de enquête over vluchtmisdrijf?
- Wat is herstelbemiddeling?
Bij een verkeersongeval zijn er steeds daders en slachtoffers betrokken. Bij een ongeval met vluchtmisdrijf zijn de daders helaas niet onmiddellijk bekend. Van de achtergelaten slachtoffers kennen we de naam en het gezicht wel. Uiteraard gaat het in de meeste gevallen van vluchtmisdrijf om materiële schade. Meer zelfs: bij meer dan de helft van de verkeersongevallen met blikschade pleegt de bestuurder vluchtmisdrijf als toch niemand hem of haar gezien heeft. Maar wie pleegt vluchtmisdrijf? We laten de cijfers aan het woord.
Wat zeggen de statistieken over de daders?
Blijkbaar nemen vooral jonge mannen de benen na een ongeval. Uit cijfers die vorig jaar vrijgegeven werden, bleek dat meer dan de helft van de bestuurders bij een ongeval met vluchtmisdrijf jonger was dan 25. Bovendien bleek 42% van de betrokken bestuurders onder invloed van alcohol of drugs en reed nog eens 16% zonder geldig rijbewijs. De meesten waren bovendien al eens voor de politierechter moeten verschijnen, mochten niet rijden tijdens weekendnachten of waren zelfs gewoon te jong om al een rijbewijs te halen. De belangrijkste reden om vluchtmisdrijf te plegen, is dus het verstoppen van een andere overtreding. Overtreders gaan er bij blikschade ook vanuit dat de politie de moeite niet zal doen om hen te vatten. Maar niets is minder waar: de kans om gepakt te worden na een ongeval met vluchtmisdrijf ligt tussen de 30 en 50%.
Welke conclusie trekken we uit de enquête over vluchtmisdrijf?
“Hoe ernstiger het ongeval, hoe groter de pakkans”, bevestigt Stef Willems van het VIAS institute. Ook de straf voor vluchtmisdrijf is vaak een pak hoger dan de straf waarvoor de bestuurder tracht te vluchten. Uiteraard is het vluchten niet altijd een beslissing, maar eerder een paniekreactie. In een attitudemeting van VIAS en Rondpunt gaf 70% van de respondenten zelfs aan begrip te hebben voor een initiële paniekreactie die tot vluchtmisdrijf leidt. De initiatief nemende organisaties roepen dan ook op om u toch zo snel mogelijk bij de politie aan te melden bij een ongeval met vluchtmisdrijf.
Wat is herstelbemiddeling?
Ook opvallend is dat 70% van de slachtoffers van een ongeval met vluchtmisdrijf de veroorzaker zou willen ontmoeten. Ook de slachtoffers worstelen dus duidelijk met de vraag ‘wie en waarom?’. En die vraag kan beantwoord worden! Helaas is het aanbod van herstelbemiddeling nog niet voldoende gekend. Beide partijen kunnen ervoor kiezen elkaar rechtstreeks te ontmoeten in een gezamenlijk gesprek of om hiervoor de hulp van een bemiddelaar in te roepen. Zolang u als veroorzaker van het ongeval nog niet voor de rechtbank bent verschenen en het stafonderzoek nog loopt, dient het parket wel toestemming te geven voor dergelijke herstelbemiddeling.
Was u betrokken bij een ongeval met vluchtmisdrijf? Laat uw boete voor vluchtmisdrijf, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen. Indien u nog bijkomende vragen heeft of bijstand zoekt in verband met verkeersrecht, kan u contact opnemen met de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer