Vluchtmisdrijf: wie en waarom?

 Vluchtmisdrijf: wie en waarom?

Wat zeggen de statistieken over ongeval met vluchtmisdrijf? Wie zijn de daders? IntoLaw laat de cijfers aan het woord.

-       Wat zeggen de statistieken over de daders?

-       Welke conclusie trekken we uit de enquête over vluchtmisdrijf?

-       Wat is herstelbemiddeling?

 

Bij een verkeersongeval zijn er steeds daders en slachtoffers betrokken. Bij een ongeval met vluchtmisdrijf zijn de daders helaas niet onmiddellijk bekend. Van de achtergelaten slachtoffers kennen we de naam en het gezicht wel. Uiteraard gaat het in de meeste gevallen van vluchtmisdrijf om materiële schade. Meer zelfs: bij meer dan de helft van de verkeersongevallen met blikschade pleegt de bestuurder vluchtmisdrijf als toch niemand hem of haar gezien heeft. Maar wie pleegt vluchtmisdrijf? We laten de cijfers aan het woord.

 

Wat zeggen de statistieken over de daders?

Blijkbaar nemen vooral jonge mannen de benen na een ongeval. Uit cijfers die vorig jaar vrijgegeven werden, bleek dat meer dan de helft van de bestuurders bij een ongeval met vluchtmisdrijf jonger was dan 25. Bovendien bleek 42% van de betrokken bestuurders onder invloed van alcohol of drugs en reed nog eens 16% zonder geldig rijbewijs. De meesten waren bovendien al eens voor de politierechter moeten verschijnen, mochten niet rijden tijdens weekendnachten of waren zelfs gewoon te jong om al een rijbewijs te halen. De belangrijkste reden om vluchtmisdrijf te plegen, is dus het verstoppen van een andere overtreding. Overtreders gaan er bij blikschade ook vanuit dat de politie de moeite niet zal doen om hen te vatten. Maar niets is minder waar: de kans om gepakt te worden na een ongeval met vluchtmisdrijf ligt tussen de 30 en 50%.

Welke conclusie trekken we uit de enquête over vluchtmisdrijf?

“Hoe ernstiger het ongeval, hoe groter de pakkans”, bevestigt Stef Willems van het VIAS institute. Ook de straf voor vluchtmisdrijf is vaak een pak hoger dan de straf waarvoor de bestuurder tracht te vluchten. Uiteraard is het vluchten niet altijd een beslissing, maar eerder een paniekreactie. In een attitudemeting van VIAS en Rondpunt gaf 70% van de respondenten zelfs aan begrip te hebben voor een initiële paniekreactie die tot vluchtmisdrijf leidt. De initiatief nemende organisaties roepen dan ook op om u toch zo snel mogelijk bij de politie aan te melden bij een ongeval met vluchtmisdrijf. 

Wat is herstelbemiddeling?

Ook opvallend is dat 70% van de slachtoffers van een ongeval met vluchtmisdrijf de veroorzaker zou willen ontmoeten. Ook de slachtoffers worstelen dus duidelijk met de vraag ‘wie en waarom?’. En die vraag kan beantwoord worden! Helaas is het aanbod van herstelbemiddeling nog niet voldoende gekend. Beide partijen kunnen ervoor kiezen elkaar rechtstreeks te ontmoeten in een gezamenlijk gesprek of om hiervoor de hulp van een bemiddelaar in te roepen. Zolang u als veroorzaker van het ongeval nog niet voor de rechtbank bent verschenen en het stafonderzoek nog loopt, dient het parket wel toestemming te geven voor dergelijke herstelbemiddeling.

Was u betrokken bij een ongeval met vluchtmisdrijf? Laat uw boete voor vluchtmisdrijf, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen. Indien u nog bijkomende vragen heeft of bijstand zoekt in verband met verkeersrecht, kan u contact opnemen met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u