Levenslang rijverbod voor vluchtmisdrijf?

 Levenslang rijverbod voor vluchtmisdrijf?

Wat is de straf voor vluchtmisdrijf? Zijn er nieuwe maatregelen nodig? IntoLaw gaat na wat de wet én de Vlaming zegt over de sancties.

-       Wat zijn de beweegredenen voor vluchtmisdrijf?

-       Zijn er nieuwe maatregelen nodig?

-       Welke straf kan u krijgen voor vluchtmisdrijf?

 

Hoe vaak hoorden we de voorbije maanden de term ‘vluchtmisdrijf’ vallen in het journaal? Maar wat kunnen we doen tegen die vluchtmisdrijven? De Vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen vraagt dat daders meteen enkele dagen in voorlopige hechtenis worden genomen. Op ieder vluchtmisdrijf met een dodelijk slachtoffer plakt immers een naam en een gezicht. Zij die achterblijven krijgen levenslang, maar welke straf voor vluchtmisdrijf wordt aan de daders opgelegd? En welke straf vindt u dat zij verdienen?  

 

De beweegredenen voor vluchtmisdrijf

Om de beweegredenen voor vluchtmisdrijf te duiden, is het belangrijk om zowel de daders van vluchtmisdrijf te kennen als de slachtoffers. Zo blijkt dat de daders meestal mannen jonger dan 25 zijn en de slachtoffers zwakke weggebruikers. Uit onderzoek kwam ook aan het licht dat in bijna de helft van alle gevallen waarbij vluchtmisdrijf wordt gepleegd, de bestuurder onder invloed van drank of drugs was. Stef Willems van het VIAS institute benadrukt dat er dringend een mentaliteitswijziging nodig is in België: “Een auto is een moordwapen. Wie gedronken heeft, beseft dat vaak niet.”.

 

Nieuwe maatregelen nodig?

Vorig jaar stelde Kamerlid Van den Bergh al een heel pakket maatregelen voor om de onderliggende redenen van vluchtmisdrijf aan te pakken. Zoals gezegd, heeft een analyse van de criminaliteitscijfers aangetoond dat bestuurders vaak vluchten om andere misdrijven te verbergen. “Door een efficiënte bestraffing en consequente opvolging van onderliggende verkeersmisdrijven, zal men minder snel geneigd zijn dergelijke overtredingen te begaan, waardoor ook het aantal vluchtmisdrijven zal dalen”, maakte het Kamerlid zich sterk. In juli van dit jaar werd dan toch de wet die minister van Justitie Koen Geens en minister van Mobiliteit François Bellot voorstelden om de straf voor vluchtmisdrijf te verhogen, goedgekeurd.

 

Welke straf kan u krijgen?

Vluchtmisdrijf komt het vaakst voor wanneer er enkel stoffelijke schade is. Maar wie betaalt die schade in dat geval? En welke straf krijgt de dader wanneer hij of zij alsnog gevat wordt? Wie vluchtmisdrijf pleegt met stoffelijke schade kan, net zoals voordien al het geval was, tot 6 maanden cel en een geldboete van 2000 euro krijgen. Laat u als bestuurder een slachtoffer achter, dan kan u tot 3 jaar en een boete van 5000 euro krijgen. Bij een dodelijk slachtoffer loopt de straf voor vluchtmisdrijf op tot 4 jaar en een geldboete van 5000 euro. Bovendien zullen verkeersmisdrijven pas na 2 twee jaar verjaren in plaats van na 1 jaar. Via een enquête van vzw Rondpunt werd er gepolst naar de mening van de Vlaming over de straf voor vluchtmisdrijf. Daarin gaf iets meer dan de helft van de bevraagden aan voorstander te zijn van een levenslang rijverbod. Amper 37% vindt die maatregel te ver gaan. Tot welke groep behoort u?

 

Minister Geens wil met de verhoogde straf voor vluchtmisdrijf de zwakke weggebruiker nog beter beschermen. Was u zelf betrokken bij een ongeval met vluchtmisdrijf en heeft u bijstand nodig van een advocaat? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u