Wat is de straf voor rijden zonder rijbewijs?

 Wat is de straf voor rijden zonder rijbewijs?

De Belgische wet is heel duidelijk: niemand mag op de openbare weg een motorvoertuig besturen zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs. Onder openbare weg wordt alles verstaan dat voor iedereen toegankelijk is, dus ook een parkeerterrein. Maar hoe zit het eigenlijk met de straffen voor rijden zonder rijbewijs?

Wat is er strafbaar?

De wetgever tilt bijzonder zwaar aan het rijden zonder rijbewijs. Zo riskeert iemand zonder rijbewijs die toch achter het stuur kruipt een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van €200,00 tot €2.000,00 euro dat vermenigvuldigt wordt met 8. Daarbij is er nog de mogelijkheid dat er een rijverbod wordt opgelegd voor een periode van 8 dagen tot maximaal 5 jaar.

Hardleers? Harde(re) straf

Loop je voor deze overtreding binnen de 3 jaar een tweede keer tegen de lamp wordt de gevangenisstraf en geldboete verdubbeld. We spreken dan dus over 16 dagen gevangenisstraf en een geldboete van minimaal € 400,00 dat opnieuw verdubbeld wordt met 8.

Niet enkel het rijden is strafbaar

Niet alleen de chauffeur zonder geldig rijbewijs is schuldig. Het meegeven of lenen van een voertuig aan iemand waarvan men weet dat hij of zij geen rijbewijs heeft, is ook strafbaar. Voor deze overtreding mag men zich verwachten aan een minimale geldboete van 100,00 euro (opnieuw te vermenigvuldigen met 8). Het is verplicht om na te gaan of de persoon aan wie u uw voertuig toevertrouwd wel effectief over een geldig rijbewijs beschikt.

Wat met rijden tijdens een rijverbod?

Rijden zonder te beschikken over een rijbewijs is niet hetzelfde als rijden tijdens een rijverbod. Wanneer u uw rijbewijs afgeeft als gevolg van een rijverbod, maar toch achter het stuur kruipt, riskeert u een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van €500,00 tot €2.000,00 én een rijverbod van minstens 3 maanden. Ook deze straffen worden verdubbeld bij herhaling en de geldboetes zijn ook hier te vermenigvuldigen met factor 8.

Meer informatie daarover vind je op https://www.intolaw.be/nl/expertise/verkeersrecht/verkeersinbreuken/rijden-tijdens-rijverbod.

Heb je vragen over een verkeersovertreding die te maken heeft met het rijden zonder geldig rijbewijs of een andere verkeersovertreding? Contacteer onze specialisten voor een gratis antwoord op maat.


Neem contact met ons op

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u