Wat is de straf voor rijden zonder rijbewijs?

 Wat is de straf voor rijden zonder rijbewijs?

De Belgische wet is heel duidelijk: niemand mag op de openbare weg een motorvoertuig besturen zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs. Onder openbare weg wordt alles verstaan dat voor iedereen toegankelijk is, dus ook een parkeerterrein. Maar hoe zit het eigenlijk met de straffen voor rijden zonder rijbewijs?

Wat is er strafbaar?

De wetgever tilt bijzonder zwaar aan het rijden zonder rijbewijs. Zo riskeert iemand zonder rijbewijs die toch achter het stuur kruipt een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van €200,00 tot €2.000,00 euro dat vermenigvuldigt wordt met 8. Daarbij is er nog de mogelijkheid dat er een rijverbod wordt opgelegd voor een periode van 8 dagen tot maximaal 5 jaar.

Hardleers? Harde(re) straf

Loop je voor deze overtreding binnen de 3 jaar een tweede keer tegen de lamp wordt de gevangenisstraf en geldboete verdubbeld. We spreken dan dus over 16 dagen gevangenisstraf en een geldboete van minimaal € 400,00 dat opnieuw verdubbeld wordt met 8.

Niet enkel het rijden is strafbaar

Niet alleen de chauffeur zonder geldig rijbewijs is schuldig. Het meegeven of lenen van een voertuig aan iemand waarvan men weet dat hij of zij geen rijbewijs heeft, is ook strafbaar. Voor deze overtreding mag men zich verwachten aan een minimale geldboete van 100,00 euro (opnieuw te vermenigvuldigen met 8). Het is verplicht om na te gaan of de persoon aan wie u uw voertuig toevertrouwd wel effectief over een geldig rijbewijs beschikt.

Wat met rijden tijdens een rijverbod?

Rijden zonder te beschikken over een rijbewijs is niet hetzelfde als rijden tijdens een rijverbod. Wanneer u uw rijbewijs afgeeft als gevolg van een rijverbod, maar toch achter het stuur kruipt, riskeert u een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van €500,00 tot €2.000,00 én een rijverbod van minstens 3 maanden. Ook deze straffen worden verdubbeld bij herhaling en de geldboetes zijn ook hier te vermenigvuldigen met factor 8.

Meer informatie daarover vind je op https://www.intolaw.be/nl/expertise/verkeersrecht/verkeersinbreuken/rijden-tijdens-rijverbod.

Heb je vragen over een verkeersovertreding die te maken heeft met het rijden zonder geldig rijbewijs of een andere verkeersovertreding? Contacteer onze specialisten voor een gratis antwoord op maat.


Neem contact met ons op

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u