Wat is de straf voor rijden zonder rijbewijs?

 Wat is de straf voor rijden zonder rijbewijs?

De Belgische wet is heel duidelijk: niemand mag op de openbare weg een motorvoertuig besturen zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs. Onder openbare weg wordt alles verstaan dat voor iedereen toegankelijk is, dus ook een parkeerterrein. Maar hoe zit het eigenlijk met de straffen voor rijden zonder rijbewijs?

Wat is er strafbaar?

De wetgever tilt bijzonder zwaar aan het rijden zonder rijbewijs. Zo riskeert iemand zonder rijbewijs die toch achter het stuur kruipt een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van €200,00 tot €2.000,00 euro dat vermenigvuldigt wordt met 8. Daarbij is er nog de mogelijkheid dat er een rijverbod wordt opgelegd voor een periode van 8 dagen tot maximum 5 jaar.

Hardleers? Harde(re) straf

Loop je voor deze overtreding binnen de 3 jaar een tweede keer tegen de lamp wordt de gevangenisstraf en geldboete verdubbeld. We spreken dan dus over 16 dagen gevangenisstraf en een geldboete van minimaal €400,00 dat opnieuw verdubbeld wordt met 8.

Niet enkel het rijden is strafbaar

Niet alleen de chauffeur zonder geldig rijbewijs is schuldig. Het meegeven of lenen van een voertuig aan iemand waarvan men weet dat hij of zij geen rijbewijs heeft, is ook strafbaar. Voor deze overtreding mag men zich verwachten aan een minimale geldboete van €100,00 euro (opnieuw te vermenigvuldigen met 8). Het is verplicht om na te gaan of de persoon aan wie u uw voertuig toevertrouwd wel effectief over een geldig rijbewijs beschikt.

Wat met rijden tijdens een rijverbod?

Rijden zonder te beschikken over een rijbewijs is niet hetzelfde als rijden tijdens een rijverbod. Wanneer u uw rijbewijs afgeeft als gevolg van een rijverbod, maar toch achter het stuur kruipt, riskeert u een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van €500,00 tot €2.000,00 én een rijverbod van minstens 3 maanden. Ook deze straffen worden verdubbeld bij herhaling en de geldboetes zijn ook hier te vermenigvuldigen met factor 8.

Meer informatie daarover vind je op https://www.intolaw.be/nl/expertise/verkeersrecht/verkeersinbreuken/rijden-tijdens-rijverbod.

Heb je vragen over een verkeersovertreding die te maken heeft met het rijden zonder geldig rijbewijs of een andere verkeersovertreding? Contacteer onze specialisten voor een gratis antwoord op maat.


Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u