Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Roodlichtcamera’s

Ongezien door een rood licht rijden, zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Dankzij de vele roodlichtcamera’s moet de politie al lang niet meer de overtreding fysiek vaststellen. Deze roodlichtcamera’s registreren ook veel meer dan enkel een rood licht overtreding. Door te werken met een systeem met 2 lussen wordt niet enkel gekeken of u door een rood verkeerslicht bent gereden, maar ook of u niet te snel door oranje reed. Waakzaam zijn is dus aangewezen!

Rood, roder, roodst

Het vervolgingsbeleid wordt uitgestippeld door het bevoegde parket. Dat heeft dus als gevolg dat elk rechtsgebied een andere strafmaat hanteert voor een en dezelfde overtreding. Rijd je in Antwerpen door een rood verkeerslicht, ziet je straf er anders uit dan wanneer je dit in Charleroi doet.

Een ander voorbeeld van de verschillen: voor sommige arrondissementen speelt het een rol hoelang het verkeerslicht al op rood stond, terwijl dit bij andere districten helemaal geen rol speelt. Zo wordt er in het rechtsgebied van Brugge pas overgegaan tot een dagvaarding wanneer het verkeerslicht al minstens 3 seconden op rood stond.

Bekijk daarom zeker ons overzicht per arrondissement om beter te weten aan wat je je mag verwachten.

Wat kost door het rood licht rijden?

Onmiddellijke inning

Relatief snel na de verkeersovertreding, ontvang je een proces-verbaal. Daarin wordt uitgelegd dat je binnen enkele dagen een voorstel tot onmiddellijke inning zal ontvangen. Voor een overtreding van de derde graad is het bedrag vastgesteld op €173,25. Eenmaal deze rekening betaald is, wordt het dossier gesloten.

Minnelijke schikking

Betaal je de onmiddellijke inning niet? Dan krijg je van het parket een minnelijke schikking voorgesteld. Als je hier ook niet op ingaat, komt er een bevel tot betaling. Ben je niet akkoord met de opgelegde boete, kan je altijd zelf dit aanvechten bij het parket.

Voor door het rood licht te rijden, kunnen er effectief verzachtende omstandigheden zijn, maar wees je bewust dat dit bewezen moet kunnen worden.

Dagvaarding

Voor de politierechtbank verschijnen, is werkelijkheid voor iedereen die de minnelijke schikking niet betaalt. Maar zoals eerder aangehaald zijn er arrondissementen waar je voor deze overtreding je meteen moet verantwoorden voor de politierechtbank. Na een dagvaarding riskeer je een boete tot wel €4.000,00 euro, eventueel gecombineerd met een verbod tot sturen. Voor de jonge bestuurders, nog geen 2 jaar in het bezit van een rijbewijs, zal zonder uitzondering een rijverbod opgelegd krijgen en zowel een theoretisch of praktisch rijexamen moeten overdoen.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u