Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?
Dinsdag 27 Juli 2021

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!
Roodlichtcamera’s
Ongezien door een rood licht rijden, zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Dankzij de vele roodlichtcamera’s moet de politie al lang niet meer de overtreding fysiek vaststellen. Deze roodlichtcamera’s registreren ook veel meer dan enkel een rood licht overtreding. Door te werken met een systeem met 2 lussen wordt niet enkel gekeken of u door een rood verkeerslicht bent gereden, maar ook of u niet te snel door oranje reed. Waakzaam zijn is dus aangewezen!
Rood, roder, roodst
Het vervolgingsbeleid wordt uitgestippeld door het bevoegde parket. Dat heeft dus als gevolg dat elk rechtsgebied een andere strafmaat hanteert voor een en dezelfde overtreding. Rijd je in Antwerpen door een rood verkeerslicht, ziet je straf er anders uit dan wanneer je dit in Charleroi doet.
Een ander voorbeeld van de verschillen: voor sommige arrondissementen speelt het een rol hoelang het verkeerslicht al op rood stond, terwijl dit bij andere districten helemaal geen rol speelt. Zo wordt er in het rechtsgebied van Brugge pas overgegaan tot een dagvaarding wanneer het verkeerslicht al minstens 3 seconden op rood stond.
Bekijk daarom zeker ons overzicht per arrondissement om beter te weten aan wat je je mag verwachten.
Wat kost door het rood licht rijden?
Onmiddellijke inning
Relatief snel na de verkeersovertreding, ontvang je een proces-verbaal. Daarin wordt uitgelegd dat je binnen enkele dagen een voorstel tot onmiddellijke inning zal ontvangen. Voor een overtreding van de derde graad is het bedrag vastgesteld op €173,25. Eenmaal deze rekening betaald is, wordt het dossier gesloten.
Minnelijke schikking
Betaal je de onmiddellijke inning niet? Dan krijg je van het parket een minnelijke schikking voorgesteld. Als je hier ook niet op ingaat, komt er een bevel tot betaling. Ben je niet akkoord met de opgelegde boete, kan je altijd zelf dit aanvechten bij het parket.
Voor door het rood licht te rijden, kunnen er effectief verzachtende omstandigheden zijn, maar wees je bewust dat dit bewezen moet kunnen worden.
Dagvaarding
Voor de politierechtbank verschijnen, is werkelijkheid voor iedereen die de minnelijke schikking niet betaalt. Maar zoals eerder aangehaald zijn er arrondissementen waar je voor deze overtreding je meteen moet verantwoorden voor de politierechtbank. Na een dagvaarding riskeer je een boete tot wel €4.000,00 euro, eventueel gecombineerd met een verbod tot sturen. Voor de jonge bestuurders, nog geen 2 jaar in het bezit van een rijbewijs, zal zonder uitzondering een rijverbod opgelegd krijgen en zowel een theoretisch of praktisch rijexamen moeten overdoen.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer
Maandag 13 Februari 2023
Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.
Lees meer