Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Roodlichtcamera’s

Ongezien door een rood licht rijden, zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Dankzij de vele roodlichtcamera’s moet de politie al lang niet meer de overtreding fysiek vaststellen. Deze roodlichtcamera’s registreren ook veel meer dan enkel een rood licht overtreding. Door te werken met een systeem met 2 lussen wordt niet enkel gekeken of u door een rood verkeerslicht bent gereden, maar ook of u niet te snel door oranje reed. Waakzaam zijn is dus aangewezen!

Rood, roder, roodst

Het vervolgingsbeleid wordt uitgestippeld door het bevoegde parket. Dat heeft dus als gevolg dat elk rechtsgebied een andere strafmaat hanteert voor een en dezelfde overtreding. Rijd je in Antwerpen door een rood verkeerslicht, ziet je straf er anders uit dan wanneer je dit in Charleroi doet.

Een ander voorbeeld van de verschillen: voor sommige arrondissementen speelt het een rol hoelang het verkeerslicht al op rood stond, terwijl dit bij andere districten helemaal geen rol speelt. Zo wordt er in het rechtsgebied van Brugge pas overgegaan tot een dagvaarding wanneer het verkeerslicht al minstens 3 seconden op rood stond.

Bekijk daarom zeker ons overzicht per arrondissement om beter te weten aan wat je je mag verwachten.

Wat kost door het rood licht rijden?

Onmiddellijke inning

Relatief snel na de verkeersovertreding, ontvang je een proces-verbaal. Daarin wordt uitgelegd dat je binnen enkele dagen een voorstel tot onmiddellijke inning zal ontvangen. Voor een overtreding van de derde graad is het bedrag vastgesteld op €173,25. Eenmaal deze rekening betaald is, wordt het dossier gesloten.

Minnelijke schikking

Betaal je de onmiddellijke inning niet? Dan krijg je van het parket een minnelijke schikking voorgesteld. Als je hier ook niet op ingaat, komt er een bevel tot betaling. Ben je niet akkoord met de opgelegde boete, kan je altijd zelf dit aanvechten bij het parket.

Voor door het rood licht te rijden, kunnen er effectief verzachtende omstandigheden zijn, maar wees je bewust dat dit bewezen moet kunnen worden.

Dagvaarding

Voor de politierechtbank verschijnen, is werkelijkheid voor iedereen die de minnelijke schikking niet betaalt. Maar zoals eerder aangehaald zijn er arrondissementen waar je voor deze overtreding je meteen moet verantwoorden voor de politierechtbank. Na een dagvaarding riskeer je een boete tot wel € 4.000,00 euro, eventueel gecombineerd met een verbod tot sturen. Voor de jonge bestuurders, nog geen 2 jaar in het bezit van een rijbewijs, zal zonder uitzondering een rijverbod opgelegd krijgen en zowel een theoretisch of praktisch rijexamen moeten overdoen.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u