Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Roodlichtcamera’s

Ongezien door een rood licht rijden, zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Dankzij de vele roodlichtcamera’s moet de politie al lang niet meer de overtreding fysiek vaststellen. Deze roodlichtcamera’s registreren ook veel meer dan enkel een rood licht overtreding. Door te werken met een systeem met 2 lussen wordt niet enkel gekeken of u door een rood verkeerslicht bent gereden, maar ook of u niet te snel door oranje reed. Waakzaam zijn is dus aangewezen!

Rood, roder, roodst

Het vervolgingsbeleid wordt uitgestippeld door het bevoegde parket. Dat heeft dus als gevolg dat elk rechtsgebied een andere strafmaat hanteert voor een en dezelfde overtreding. Rijd je in Antwerpen door een rood verkeerslicht, ziet je straf er anders uit dan wanneer je dit in Charleroi doet.

Een ander voorbeeld van de verschillen: voor sommige arrondissementen speelt het een rol hoelang het verkeerslicht al op rood stond, terwijl dit bij andere districten helemaal geen rol speelt. Zo wordt er in het rechtsgebied van Brugge pas overgegaan tot een dagvaarding wanneer het verkeerslicht al minstens 3 seconden op rood stond.

Bekijk daarom zeker ons overzicht per arrondissement om beter te weten aan wat je je mag verwachten.

Wat kost door het rood licht rijden?

Onmiddellijke inning

Relatief snel na de verkeersovertreding, ontvang je een proces-verbaal. Daarin wordt uitgelegd dat je binnen enkele dagen een voorstel tot onmiddellijke inning zal ontvangen. Voor een overtreding van de derde graad is het bedrag vastgesteld op €173,25. Eenmaal deze rekening betaald is, wordt het dossier gesloten.

Minnelijke schikking

Betaal je de onmiddellijke inning niet? Dan krijg je van het parket een minnelijke schikking voorgesteld. Als je hier ook niet op ingaat, komt er een bevel tot betaling. Ben je niet akkoord met de opgelegde boete, kan je altijd zelf dit aanvechten bij het parket.

Voor door het rood licht te rijden, kunnen er effectief verzachtende omstandigheden zijn, maar wees je bewust dat dit bewezen moet kunnen worden.

Dagvaarding

Voor de politierechtbank verschijnen, is werkelijkheid voor iedereen die de minnelijke schikking niet betaalt. Maar zoals eerder aangehaald zijn er arrondissementen waar je voor deze overtreding je meteen moet verantwoorden voor de politierechtbank. Na een dagvaarding riskeer je een boete tot wel €4.000,00 euro, eventueel gecombineerd met een verbod tot sturen. Voor de jonge bestuurders, nog geen 2 jaar in het bezit van een rijbewijs, zal zonder uitzondering een rijverbod opgelegd krijgen en zowel een theoretisch of praktisch rijexamen moeten overdoen.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u