Hoeveel procent van de Belgen geeft hun snelheidsovertreding toe?

 Hoeveel procent van de Belgen geeft hun snelheidsovertreding toe?

Hoeveel Belgen geven toe regelmatig een snelheidsovertreding te begaan? Wat kunnen de gevolgen van zo’n overtreding zijn? Welke veranderingen stelt minister Bellot voor? IntoLaw illustreert de cijfers.

·      Hoeveel procent van de Belgen heeft regelmatig een te zware voet?

·      Welke plannen wil minister van Mobiliteit Bellot doorvoeren?

·      Welke andere overtredingen komen het vaakst voor bij Belgische chauffeurs?

 

Uit het nieuwe onderzoek van Vias blijkt dat de Belgische chauffeur het niet altijd zo nauw neemt met de verkeersregels. Vooral de snelheidsregels worden vaak met de voeten getreden, dat geven bestuurders zelf toe in bij een ondervraging van 6200 mensen. Welke regels worden het meest overtreden? Hoe wordt de snelheidsovertreding binnenkort aangepakt

 

Hoeveel procent van de Belgen heeft regelmatig een te zware voet?

Vias ondervroeg 6200 mensen over hun rijgedrag in de voorbije 30 dagen. Verschillende soorten risicogedrag werden specifiek ondervraagd. Daaruit bleek dat maar liefst een derde van de ondervraagden zich regelmatig schuldig maakt aan een snelheidsovertreding. Onder hen deed 30% dat op de autosnelweg en iets minder dan 30% binnen de bebouwde kom.  Minister van mobiliteit Bellot was aanwezig bij de voorstelling van de cijfers en herhaalde prompt zijn ideeën voor nieuwe snelheidsregels.

 

Welke plannen wil minister van Mobiliteit Bellot doorvoeren?

Welke nieuwe regels wil Bellot toepassen? Hij legt vooral de nadruk op variabele snelheidsregels die met variabele signalisatie kan worden aangepast aan de verkeersomstandigheden. Zo denkt hij de snelheidsovertreding te kunnen terugdringen door in die signalisatie de optie te verwerken om op de autosnelweg 130km/u ter rijden. Maar dat zien de gewesten niet zitten.

 

Welke andere overtredingen komen het vaakst voor bij Belgische chauffeurs?

De snelheidsovertreding is niet de enige verkeersregel die de Belg graag links laat liggen. Het onderzoek toont ook aan dat een flink deel van de bestuurders graag hun gsm bij de hand houdt achter het stuur. Hoewel een kwart aangeeft op een legale manier handsfree te bellen, duidt het Vias toch de bijkomende risico’s die ook zo’n gesprek met zich meebrengen. Tot slot heeft de Belg ook nog te veel vertrouwen in zijn rijkunsten na enkele glazen alcohol. Op vlak van alcoholgebruik zijn we zelfs het tweede slechtst presterende land in Europa, na Frankrijk.

 

Wat als ik een snelheidsovertreding in de bus kreeg die ik wil aanvechten? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u