Hoezo mogen we binnenkort misschien 130 rijden zonder snelheidsboetes?
Vrijdag 05 Januari 2018

Waar komt de idee van 130km/u vandaan? Hoeveel snelheidsboetes worden daar nu voor uitgedeeld? IntoLaw licht u in.
· Waar komt de idee vandaan dat we binnenkort 130km/u mogen rijden op de snelweg?
· Welke gevolgen zou de aanpassing hebben?
· Wat is Vlaanderen van plan?
Hoewel de Franse kranten La Libre en La Dernière Heure kopten met een snelheidslimiet van 130 op de Belgische snelwegen, lijkt onze regering toch niet van plan iets te veranderen aan de huidige snelheidsregels. Minister van Mobiliteit Bellot zal een nieuwe regeling begin dit jaar aan de gewesten voorleggen. “Verder is er nog helemaal niets zeker”, voegt hij toe. Wat is zijn voorstel? Wat doet Vlaanderen ermee?
Waar komt de idee vandaan dat we binnenkort 130km/u mogen rijden op de snelweg?
Als het van minister van Mobiliteit Bellot vragen, krijgen we binnenkort dus geen snelheidsboetes meer voor 130km/u op de autosnelweg. Nu ja, tenminste niet altijd meer. De minister is namelijk zelf geen voorstander van de verhoging. Zijn voorganger Jacqueline Galant liet dezelfde kwestie onderzoeken. Daaruit bleek dat vooral variabele snelheidslimieten aangeraden zijn. Die worden dan aangepast aan de weersomstandigheden, het moment van de dag, de hoeveelheid file en meer. Aan die variabele snelheden zou dan wel 130 kunnen worden toegevoegd.
Die 130 komt ook uit het onderzoek. Daaruit bleek dat bepaalde plekken onder specifieke omstandigheden, zoals ’s nachts of op dalmomenten, juist wel baat hebben bij de verhoogde snelheid.
Welke gevolgen zou de aanpassing hebben?
De gevolgen van de aanpassing zouden in eerste instantie niet ingrijpend zijn. De meeste plaatsen zouden gewoon hun huidige snelheidslimieten behouden. De automobilist is dus nog niet af van die snelheidsboetes. Wel is het plan zoveel mogelijk variabele signalisatie te implementeren. Veiligheid garanderen kan namelijk niet optimaal met een homogene snelheid, wel met aanpassingen van de wegcode en variabele verkeersborden.
Bovendien verklaarde Benoît Godart van Vias dat bestuurders op wegen waar de limiet van 120km/u geldt nu al 130 rijden. Het aantal snelheidsboetes zou dus gewoon hetzelfde blijven wanneer diezelfde chauffeurs dan plots geflitst worden aan 140.
Wat is Vlaanderen van plan?
Welke veranderende regels er ook komen, Vlaanderen doet niet mee. Dat verklaarde Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit. Hij haalt aan dat het helemaal niet draait om snelheidsboetes, maar om verkeersveiligheid. Zelfs de zeer gelimiteerde verhogingen gaan voor hem te ver. Hij stelt dat rustige plekken nu al meer met zware voeten te maken krijgen, laat staan wanneer de limiet verhoogt. Bovendien wijst hij naar onze noorderburen, waar op wegen met een limiet van 130 op 1 jaar tijd het aantal verkeersdoden verdrievoudigde.
Wat kan ik verwachten van snelheidsboetes? Welke gevolgen hangen er vast aan een zware voet? Contacteer onze gespecialiseerde advocaten voor de juiste bijstand.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer