GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Uitbreiding bestaande regelgeving

Waar er momenteel enkel sprake is van een overtreding als de chauffeur een toestel gebruikt als hij het in de hand hield, wordt dit gevoelig uitgebreid met de nieuwe regeling. Zo zal het verboden zijn om het toestel nog maar zelfs vast te houden. Ook het toestel gebruiken wanneer het op de schoot of passagierszetel ligt, zal niet langer toegestaan zijn. Een andere uitbreiding is terug te vinden in de benaming. Zo wordt nu de term "mobiel apparaat met een scherm" gebruikt zodat naast de bekende smartphone ook de tablets en e-readers mee worden genomen. 

Enkele uitzonderingen

Op deze nieuwe regels blijven wel uitzonderingen bestaan. Zo mag een toestel wel gebruikt worden wanneer het toestel in een houder aan het voertuig wordt gebruikt. Ook als de wagen geparkeerd is of stilstaat, is er geen enkel probleem. Wachten voor een rood licht valt hier (nog steeds) niet onder.

Wanneer in voege

De nieuwe regels zouden vanaf maart 2022 in werking treden.

 

Vragen over het gebruik van een smartphone of wil je een bekeuring aanvechten? Contacteer onze specialisten voor een gratis advies.

 


Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u