Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf voor?

  Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf voor?

Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf in België voor? Wat weten we over de slachtoffers en de daders? Intolaw geeft de cijfers en het profiel

  • Wie zijn de slachtoffers bij een ongeval met vluchtmisdrijf?
  • Wat weten we over de daders?
  • Hoe kunnen we dit bestrijden?

Op basis van cijfers van de FOD economie, maakte Vias een analyse betreffende het aantal ongevallen met vluchtmisdrijf in 2017. En de cijfers zijn enorm teleurstellend! Er was vorig jaar maar liefst 4200 keer sprake van een ongeval met vluchtmisdrijf. Of anders gezegd: om de 2 uur vindt er in ons land een ongeval met vluchtmisdrijf plaats!

 

Wie zijn de slachtoffers bij een ongeval met vluchtmisdrijf?

Helaas valt de zwakke weggebruiker, namelijk de voetganger en de fietser, het vaakst ten prooi aan dit type ongevallen. Hoewel zij respectievelijk bij 12% en 24% van alle letselongevallen betrokken zijn, gaat het in 23% en 34% van de gevallen om een ongeval met vluchtmisdrijf. In 54% van de gevallen liet de voetganger hierbij het leven!

Opvallend is ook dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, meer dan 8 op de 10 ongevallen met vluchtmisdrijf overdag gebeuren.

Wat weten we over de daders?

Op basis van de gegevens van zo’n 850 bestuurders die na een ongeval met vluchtmisdrijf door een rechter veroordeeld werden tot het volgen van een sensibiliseringscursus, kon Vias een profiel van de daders opmaken. Van deze grote groep was 86% een man. Meer dan de helft van deze mannen waren op het moment van het misdrijf jonger dan 25. En ook nu bleek weer dat vluchtmisdrijf vaak gepleegd wordt om de straf voor ander misdrijf te ontlopen.

De meeste jongeren waren te jong voor een rijbewijs of mochten niet rijden tijdens weekendnachten. 42% van de bestuurders was onder invloed van alcohol en/of drugs.

Hoe kunnen we dit bestrijden?

De eerste stappen ter bestrijding van dit fenomeen werden eerder dit jaar al gezet. Zo werd de straf nu zwaarder en is er tevens een onderscheid tussen ongevallen met gewonden en met doden. In geval van een ongeval met vluchtmisdrijf waarbij het slachtoffer het leven laat, kan de gevangenisstraf nu oplopen tot 4 jaar.

Daders moeten weten dat een ongeval veel leed bezorgt aan de slachtoffers. Zij willen weten wat er is gebeurd.”, voegt Vias-woordvoeder Stef Willems nog toe tijdens een interview over het verstrengen van de straffen.

Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu