Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf voor?

 Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf voor?

Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf in België voor? Wat weten we over de slachtoffers en de daders? Intolaw geeft de cijfers en het profiel.

  • Wie zijn de slachtoffers bij een ongeval met vluchtmisdrijf?
  • Wat weten we over de daders?
  • Hoe kunnen we dit bestrijden?

Op basis van cijfers van de FOD economie, maakte Vias een analyse betreffende het aantal ongevallen met vluchtmisdrijf in 2017. En de cijfers zijn enorm teleurstellend! Er was vorig jaar maar liefst 4200 keer sprake van een ongeval met vluchtmisdrijf. Of anders gezegd: om de 2 uur vindt er in ons land een ongeval met vluchtmisdrijf plaats!

 

Wie zijn de slachtoffers bij een ongeval met vluchtmisdrijf?

Helaas valt de zwakke weggebruiker, namelijk de voetganger en de fietser, het vaakst ten prooi aan dit type ongevallen. Hoewel zij respectievelijk bij 12% en 24% van alle letselongevallen betrokken zijn, gaat het in 23% en 34% van de gevallen om een ongeval met vluchtmisdrijf. In 54% van de gevallen liet de voetganger hierbij het leven!

Opvallend is ook dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, meer dan 8 op de 10 ongevallen met vluchtmisdrijf overdag gebeuren.

Wat weten we over de daders?

Op basis van de gegevens van zo’n 850 bestuurders die na een ongeval met vluchtmisdrijf door een rechter veroordeeld werden tot het volgen van een sensibiliseringscursus, kon Vias een profiel van de daders opmaken. Van deze grote groep was 86% een man. Meer dan de helft van deze mannen waren op het moment van het misdrijf jonger dan 25. En ook nu bleek weer dat vluchtmisdrijf vaak gepleegd wordt om de straf voor ander misdrijf te ontlopen.

De meeste jongeren waren te jong voor een rijbewijs of mochten niet rijden tijdens weekendnachten. 42% van de bestuurders was onder invloed van alcohol en/of drugs.

Hoe kunnen we dit bestrijden?

De eerste stappen ter bestrijding van dit fenomeen werden eerder dit jaar al gezet. Zo werd de straf nu zwaarder en is er tevens een onderscheid tussen ongevallen met gewonden en met doden. In geval van een ongeval met vluchtmisdrijf waarbij het slachtoffer het leven laat, kan de gevangenisstraf nu oplopen tot 4 jaar.

Daders moeten weten dat een ongeval veel leed bezorgt aan de slachtoffers. Zij willen weten wat er is gebeurd.”, voegt Vias-woordvoeder Stef Willems nog toe tijdens een interview over het verstrengen van de straffen.

Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u