Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf voor?
Vrijdag 03 Augustus 2018
Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf in België voor? Wat weten we over de slachtoffers en de daders? Intolaw geeft de cijfers en het profiel.
- Wie zijn de slachtoffers bij een ongeval met vluchtmisdrijf?
- Wat weten we over de daders?
- Hoe kunnen we dit bestrijden?
Op basis van cijfers van de FOD economie, maakte Vias een analyse betreffende het aantal ongevallen met vluchtmisdrijf in 2017. En de cijfers zijn enorm teleurstellend! Er was vorig jaar maar liefst 4200 keer sprake van een ongeval met vluchtmisdrijf. Of anders gezegd: om de 2 uur vindt er in ons land een ongeval met vluchtmisdrijf plaats!
Wie zijn de slachtoffers bij een ongeval met vluchtmisdrijf?
Helaas valt de zwakke weggebruiker, namelijk de voetganger en de fietser, het vaakst ten prooi aan dit type ongevallen. Hoewel zij respectievelijk bij 12% en 24% van alle letselongevallen betrokken zijn, gaat het in 23% en 34% van de gevallen om een ongeval met vluchtmisdrijf. In 54% van de gevallen liet de voetganger hierbij het leven!
Opvallend is ook dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, meer dan 8 op de 10 ongevallen met vluchtmisdrijf overdag gebeuren.
Wat weten we over de daders?
Op basis van de gegevens van zo’n 850 bestuurders die na een ongeval met vluchtmisdrijf door een rechter veroordeeld werden tot het volgen van een sensibiliseringscursus, kon Vias een profiel van de daders opmaken. Van deze grote groep was 86% een man. Meer dan de helft van deze mannen waren op het moment van het misdrijf jonger dan 25. En ook nu bleek weer dat vluchtmisdrijf vaak gepleegd wordt om de straf voor ander misdrijf te ontlopen.
De meeste jongeren waren te jong voor een rijbewijs of mochten niet rijden tijdens weekendnachten. 42% van de bestuurders was onder invloed van alcohol en/of drugs.
Hoe kunnen we dit bestrijden?
De eerste stappen ter bestrijding van dit fenomeen werden eerder dit jaar al gezet. Zo werd de straf nu zwaarder en is er tevens een onderscheid tussen ongevallen met gewonden en met doden. In geval van een ongeval met vluchtmisdrijf waarbij het slachtoffer het leven laat, kan de gevangenisstraf nu oplopen tot 4 jaar.
“Daders moeten weten dat een ongeval veel leed bezorgt aan de slachtoffers. Zij willen weten wat er is gebeurd.”, voegt Vias-woordvoeder Stef Willems nog toe tijdens een interview over het verstrengen van de straffen.
Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer