Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf voor?

 Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf voor?

Hoe vaak komt een ongeval met vluchtmisdrijf in België voor? Wat weten we over de slachtoffers en de daders? Intolaw geeft de cijfers en het profiel.

  • Wie zijn de slachtoffers bij een ongeval met vluchtmisdrijf?
  • Wat weten we over de daders?
  • Hoe kunnen we dit bestrijden?

Op basis van cijfers van de FOD economie, maakte Vias een analyse betreffende het aantal ongevallen met vluchtmisdrijf in 2017. En de cijfers zijn enorm teleurstellend! Er was vorig jaar maar liefst 4200 keer sprake van een ongeval met vluchtmisdrijf. Of anders gezegd: om de 2 uur vindt er in ons land een ongeval met vluchtmisdrijf plaats!

 

Wie zijn de slachtoffers bij een ongeval met vluchtmisdrijf?

Helaas valt de zwakke weggebruiker, namelijk de voetganger en de fietser, het vaakst ten prooi aan dit type ongevallen. Hoewel zij respectievelijk bij 12% en 24% van alle letselongevallen betrokken zijn, gaat het in 23% en 34% van de gevallen om een ongeval met vluchtmisdrijf. In 54% van de gevallen liet de voetganger hierbij het leven!

Opvallend is ook dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, meer dan 8 op de 10 ongevallen met vluchtmisdrijf overdag gebeuren.

Wat weten we over de daders?

Op basis van de gegevens van zo’n 850 bestuurders die na een ongeval met vluchtmisdrijf door een rechter veroordeeld werden tot het volgen van een sensibiliseringscursus, kon Vias een profiel van de daders opmaken. Van deze grote groep was 86% een man. Meer dan de helft van deze mannen waren op het moment van het misdrijf jonger dan 25. En ook nu bleek weer dat vluchtmisdrijf vaak gepleegd wordt om de straf voor ander misdrijf te ontlopen.

De meeste jongeren waren te jong voor een rijbewijs of mochten niet rijden tijdens weekendnachten. 42% van de bestuurders was onder invloed van alcohol en/of drugs.

Hoe kunnen we dit bestrijden?

De eerste stappen ter bestrijding van dit fenomeen werden eerder dit jaar al gezet. Zo werd de straf nu zwaarder en is er tevens een onderscheid tussen ongevallen met gewonden en met doden. In geval van een ongeval met vluchtmisdrijf waarbij het slachtoffer het leven laat, kan de gevangenisstraf nu oplopen tot 4 jaar.

Daders moeten weten dat een ongeval veel leed bezorgt aan de slachtoffers. Zij willen weten wat er is gebeurd.”, voegt Vias-woordvoeder Stef Willems nog toe tijdens een interview over het verstrengen van de straffen.

Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u