Welke andere straffen voor verkeersovertredingen in 2018?
Vrijdag 15 December 2017

Welke verkeersboetes veranderen er vanaf 2018? Wat is de boete rijbewijs verlopen? Wat kan ik eraan doen? Ontdek het met IntoLaw.
· Welke verkeersovertredingen krijgen volgend jaar een strengere straf?
· Wat met verjaring van verkeersovertreding?
· Wat gebeurt er met de boete rijbewijs verlopen?
Minsiter van Justitie Geens en Minister van Mobiliteit Bellot sloegen de handen in elkaar om verkeersovertreders strenger aan te pakken en verkeerboetes op te drijven. Dat deelde Bellot eerder dit jaar al mee. Wat verandert er? Dat ontdekt u hier.
Welke verkeersovertredingen krijgen volgend jaar een strengere straf?
De regering wil niet enkel zware verkeersmisdrijven of overtredingen van de hoogste aard aanpakken, ze richten zich op alle verkeersovertredingen. Afhankelijk van de aard van de overtreding zal ook binnen specifieke soorten overtredingen een onderscheid kunnen gemaakt worden. Verboden parkeren wordt bijvoorbeeld strenger aangepakt op een voetpad dat te dicht in de buurt van een kruispunt.
Bovendien verhogen ook niet enkel de geldboetes die aan de overtredingen vasthangen, ook andere straffen gaan omhoog. Zo kan vluchtmisdrijf zonder slachtoffers naast een boete van € 2000 ook een celstraf van zes maanden krijgen.
Wat met verjaring en recidive?
De boetes en andere straffen gaan omhoog, maar u kan er ook minder gemakkelijk aan ontsnappen dan vroeger. De verjaringstermijn van alle verkeersovertredingen verdubbelt, behalve bij de zwaarste graad. Dat wil zeggen dat u nu minstens twee jaar na de feiten nog een straf kan krijgen. Bovendien gaan alle tarieven van verkeersovertredingen ook nog eens verdubbelen bij recidive.
Wat met het levenslang rijverbod?
2018 brengt goed nieuws. U kan na een levenslang rijverbod toch uw rijbewijs terugkrijgen. Na minimum zes maanden vanaf de dag van het vonnis (dat in kracht van gewijsde is gegaan) kan je een herziening vragen aan het openbaar ministerie via een verzoekschrift.
Wil je zo’n herziening aanvragen? Vraag raad aan de advocaten van Intolaw.
Wat als ik een verkeersboete kreeg en die wil aanvechten? Hoe kan ik mijn rijbewijs terugkrijgen? Vraag raad aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer