De verwarring rond vluchtmisdrijf opgehelderd

 De verwarring rond vluchtmisdrijf opgehelderd

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf? Welke straf of boete voor vluchtmisdrijf riskeert een overtreder? IntoLaw zorgt voor opheldering.

-       Waarom pleegt iemand vluchtmisdrijf?

-       Wanneer kan u van vluchtmisdrijf beschuldigd worden?

-       Wat riskeert u als u vluchtmisdrijf pleegt?

 

Het zal u de voorbije weken niet ontgaan zijn: het nieuws werd overspoeld met berichten over vluchtmisdrijf. Alvorens we kunnen toelichten welke boete voor vluchtmisdrijf geldt, of welke straf er kan uitgesproken worden, dienen we het begrip ‘vluchtmisdrijf’ wat grondiger te bekijken. Hier heerst immers best wat verwarring rond. Ook bij wie dagelijks bezig is met de wet. De vaststelling dat de beklaagde niet ter plaatse bleef na het ongeval is niet voldoende om tot een veroordeling over te gaan. We gaan hier wat dieper op in.

 

Waarom pleegt iemand vluchtmisdrijf?

Volgens de wet is een vluchtmisdrijf een onmiddellijk aflopend misdrijf dat voltrokken is zodra men de vlucht neemt om zich te onttrekken aan de vaststellingen. Een belangrijk detail is de voorwaarde om ‘de intentie te hebben om aan de vaststellingen te ontsnappen’. Het woord ‘intentie’ is hier een zeer belangrijke factor. Het brengt ons tevens tot de vraag of iedereen die beschuldigd wordt van vluchtmisdrijf ook doelbewust vlucht. Uit onderzoek van het BIVV blijkt dat er verschillende redenen zijn om te vluchten. In 42% van de gevallen reed de bestuurder weg om te ontsnappen aan een boete voor rijden onder invloed. Een klein percentage van de beschuldigden vlucht echter wegens een gebrek aan moreel besef.

 

Wanneer kan u van vluchtmisdrijf beschuldigd worden?

We mogen dus niet ieder vluchtmisdrijf klasseren in de categorie laffe daden. En bijgevolg kunnen we geen standaard boete voor vluchtmisdrijf hanteren. Bovendien kan u pas van vluchtmisdrijf beschuldigd worden wanneer u wel degelijk weet heeft van het ongeval. Indien u het tegendeel kan aantonen in de rechtbank, zal u geen straf of boete voor vluchtmisdrijf krijgen. Uiteraard kan een advocaat dit slechts pleiten wanneer de schade miniem was. De politierechter zal dan aan de hand van concrete gegevens oordelen of u de schok zou moeten gehoord of gevoeld hebben.

 

Wat riskeert u als u vluchtmisdrijf pleegt?

Helaas blijft de schade niet altijd beperkt tot wat blikschade. De voorbije weken haalden heel wat vluchtmisdrijven de krantenkoppen omwille van de dodelijk slachtoffers die achtergelaten werden. In dergelijk geval riskeert u niet enkel een boete voor vluchtmisdrijf maar ook een rijverbod, een gevangenisstraf en een theoretische, praktische én psychologische proef.

 

Het mag duidelijk zijn dat het plegen van vluchtmisdrijf een ernstige overtreding is. Ging u zelf in de fout? Laat uw boete voor vluchtmisdrijf, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen. Indien u nog bijkomende vragen heeft of bijstand zoekt in verband met verkeersrecht, kan u contact opnemen met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u