De verwarring rond vluchtmisdrijf opgehelderd
Woensdag 04 Oktober 2017

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf? Welke straf of boete voor vluchtmisdrijf riskeert een overtreder? IntoLaw zorgt voor opheldering.
- Waarom pleegt iemand vluchtmisdrijf?
- Wanneer kan u van vluchtmisdrijf beschuldigd worden?
- Wat riskeert u als u vluchtmisdrijf pleegt?
Het zal u de voorbije weken niet ontgaan zijn: het nieuws werd overspoeld met berichten over vluchtmisdrijf. Alvorens we kunnen toelichten welke boete voor vluchtmisdrijf geldt, of welke straf er kan uitgesproken worden, dienen we het begrip ‘vluchtmisdrijf’ wat grondiger te bekijken. Hier heerst immers best wat verwarring rond. Ook bij wie dagelijks bezig is met de wet. De vaststelling dat de beklaagde niet ter plaatse bleef na het ongeval is niet voldoende om tot een veroordeling over te gaan. We gaan hier wat dieper op in.
Waarom pleegt iemand vluchtmisdrijf?
Volgens de wet is een vluchtmisdrijf een onmiddellijk aflopend misdrijf dat voltrokken is zodra men de vlucht neemt om zich te onttrekken aan de vaststellingen. Een belangrijk detail is de voorwaarde om ‘de intentie te hebben om aan de vaststellingen te ontsnappen’. Het woord ‘intentie’ is hier een zeer belangrijke factor. Het brengt ons tevens tot de vraag of iedereen die beschuldigd wordt van vluchtmisdrijf ook doelbewust vlucht. Uit onderzoek van het BIVV blijkt dat er verschillende redenen zijn om te vluchten. In 42% van de gevallen reed de bestuurder weg om te ontsnappen aan een boete voor rijden onder invloed. Een klein percentage van de beschuldigden vlucht echter wegens een gebrek aan moreel besef.
Wanneer kan u van vluchtmisdrijf beschuldigd worden?
We mogen dus niet ieder vluchtmisdrijf klasseren in de categorie laffe daden. En bijgevolg kunnen we geen standaard boete voor vluchtmisdrijf hanteren. Bovendien kan u pas van vluchtmisdrijf beschuldigd worden wanneer u wel degelijk weet heeft van het ongeval. Indien u het tegendeel kan aantonen in de rechtbank, zal u geen straf of boete voor vluchtmisdrijf krijgen. Uiteraard kan een advocaat dit slechts pleiten wanneer de schade miniem was. De politierechter zal dan aan de hand van concrete gegevens oordelen of u de schok zou moeten gehoord of gevoeld hebben.
Wat riskeert u als u vluchtmisdrijf pleegt?
Helaas blijft de schade niet altijd beperkt tot wat blikschade. De voorbije weken haalden heel wat vluchtmisdrijven de krantenkoppen omwille van de dodelijk slachtoffers die achtergelaten werden. In dergelijk geval riskeert u niet enkel een boete voor vluchtmisdrijf maar ook een rijverbod, een gevangenisstraf en een theoretische, praktische én psychologische proef.
Het mag duidelijk zijn dat het plegen van vluchtmisdrijf een ernstige overtreding is. Ging u zelf in de fout? Laat uw boete voor vluchtmisdrijf, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen. Indien u nog bijkomende vragen heeft of bijstand zoekt in verband met verkeersrecht, kan u contact opnemen met de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer