Ben je strafbaar wanneer je dronken fietst?

 Ben je strafbaar wanneer je dronken fietst?

Het is een vaak gestelde vraag “Mag je nog fietsen wanneer je te veel op hebt?”
Het antwoord is nochtans duidelijk: wanneer je deelneemt aan het verkeer, moet je nuchter zijn. Dit geldt dus ook wanneer je de fiets wil nemen van een feestje naar huis. Dronken fietsen is een strafbaar feit waarvoor je een geldboete, én mogelijks een rijverbod, zal opgelegd worden.
In de praktijk merken we dat dronken fietsen bijna uitsluitend wordt bestraft wanneer je als fietser een ongeval veroorzaakt. Al hoeft dit niet noodzakelijk het geval te zijn, want de politiediensten hebben het recht om je ook zomaar op straat te laten blazen terwijl je aan het fietsen bent.
Hieronder overlopen we de mogelijke gevolgen en hoe die straffen zich verhouden ten opzichte van autobestuurders.

Rijverbod

De politie kan je rijbewijs invorderen wanneer je dronken fietst. De Wegverkeerswet voorziet in een rijverbod van minimum 8 dagen en maximaal 5 jaar wanneer je door de politiediensten wordt betrapt op dronken rijden. Deze sanctie is in principe gelijk voor zowel de fietser als de autobestuurder. Ook kunnen er herstelexamens worden opgelegd.

In theorie kan het dus zijn dat je jouw theorie en / of praktijk examen voor het rijbewijs B opnieuw zal moeten afleggen wanneer je wordt betrapt op dronken fietsen. 

Al voorziet art. 38, §7 van de Wegverkeerswet sinds 2017 wel expliciet in de mogelijkheid om af te wijken van dit rijverbod én de verplichte herstelexamens, wanneer de overtreding met een fiets werd begaan. 

In de praktijk zien we dan ook dat er vaak wordt afgeweken van het rijverbod wanneer je werd betrapt op dronken fietsen, maar dit is zeker niet altijd het geval. De rechter heeft dus nog steeds de mogelijkheid om een rijverbod op te leggen. 

Alcoholslot 

Wanneer je wordt tegengehouden met een promille van 1,8 mg/l of meer, is de politierechter verplicht je een alcoholslot op te leggen voor een periode van 1 tot 3 jaar. Vreemd genoeg voorziet de Wegverkeerswet niet in een expliciete uitzondering voor fietsers. 

De Politierechter heeft wel nog de mogelijkheid om af te wijken van het alcoholslot. De Politierechter zal dan in zijn vonnis moeten bepalen waarom het verplichte alcoholslot toch niet wordt opgelegd. Bij fietsers wordt er vaak van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. 

Let wel, indien je binnen een periode van 3 jaar 2 keer zou worden tegengehouden met een alcoholpromillage/ promille van 1,2 mg/l of meer heeft de Politierechter deze afwijkingsmogelijkheid niet meer. Het alcoholslot zal in dat geval verplicht worden opgelegd, ook wanneer je op het ogenblik van de feiten met een fiets reed. 

In de praktijk zien we dan ook dat er vaak wordt afgeweken van het rijverbod wanneer je werd betrapt op dronken fietsen, maar dit is zeker niet altijd het geval

Geldboete

Tot slot is er ook nog de geldboete. De minimum geldboete voor rijden onder invloed van alcohol bedraagt 1.600 euro en kan oplopen tot 16.000 euro. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen fietsers of andere bestuurders. 

Samengevat kan er worden gesteld dat dronken fietsen je dus minstens een geldboete zal opleveren.

Zit je met vragen over de strafmaat voor dronken fietsen of heb je een andere juridische vraag? Contacteer ons geheel gratis en vrijblijvend voor een antwoord op al jouw vragen.


Neem contact met ons op

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u