Ben je strafbaar wanneer je dronken fietst?
Donderdag 03 Maart 2022

Het is een vaak gestelde vraag “Mag je nog fietsen wanneer je te veel op hebt?”
Het antwoord is nochtans duidelijk: wanneer je deelneemt aan het verkeer, moet je nuchter zijn. Dit geldt dus ook wanneer je de fiets wil nemen van een feestje naar huis. Dronken fietsen is een strafbaar feit waarvoor je een geldboete, én mogelijks een rijverbod, zal opgelegd worden.
In de praktijk merken we dat dronken fietsen bijna uitsluitend wordt bestraft wanneer je als fietser een ongeval veroorzaakt. Al hoeft dit niet noodzakelijk het geval te zijn, want de politiediensten hebben het recht om je ook zomaar op straat te laten blazen terwijl je aan het fietsen bent.
Hieronder overlopen we de mogelijke gevolgen en hoe die straffen zich verhouden ten opzichte van autobestuurders.
Rijverbod
De politie kan je rijbewijs invorderen wanneer je dronken fietst. De Wegverkeerswet voorziet in een rijverbod van minimum 8 dagen en maximaal 5 jaar wanneer je door de politiediensten wordt betrapt op dronken rijden. Deze sanctie is in principe gelijk voor zowel de fietser als de autobestuurder. Ook kunnen er herstelexamens worden opgelegd.
In theorie kan het dus zijn dat je jouw theorie en / of praktijk examen voor het rijbewijs B opnieuw zal moeten afleggen wanneer je wordt betrapt op dronken fietsen.
Al voorziet art. 38, §7 van de Wegverkeerswet sinds 2017 wel expliciet in de mogelijkheid om af te wijken van dit rijverbod én de verplichte herstelexamens, wanneer de overtreding met een fiets werd begaan.
In de praktijk zien we dan ook dat er vaak wordt afgeweken van het rijverbod wanneer je werd betrapt op dronken fietsen, maar dit is zeker niet altijd het geval. De rechter heeft dus nog steeds de mogelijkheid om een rijverbod op te leggen.
Alcoholslot
Wanneer je wordt tegengehouden met een promille van 1,8 mg/l of meer, is de politierechter verplicht je een alcoholslot op te leggen voor een periode van 1 tot 3 jaar. Vreemd genoeg voorziet de Wegverkeerswet niet in een expliciete uitzondering voor fietsers.
De Politierechter heeft wel nog de mogelijkheid om af te wijken van het alcoholslot. De Politierechter zal dan in zijn vonnis moeten bepalen waarom het verplichte alcoholslot toch niet wordt opgelegd. Bij fietsers wordt er vaak van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.
Let wel, indien je binnen een periode van 3 jaar 2 keer zou worden tegengehouden met een alcoholpromillage/ promille van 1,2 mg/l of meer heeft de Politierechter deze afwijkingsmogelijkheid niet meer. Het alcoholslot zal in dat geval verplicht worden opgelegd, ook wanneer je op het ogenblik van de feiten met een fiets reed.
In de praktijk zien we dan ook dat er vaak wordt afgeweken van het rijverbod wanneer je werd betrapt op dronken fietsen, maar dit is zeker niet altijd het geval
Geldboete
Tot slot is er ook nog de geldboete. De minimum geldboete voor rijden onder invloed van alcohol bedraagt 1.600 euro en kan oplopen tot 16.000 euro. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen fietsers of andere bestuurders.
Samengevat kan er worden gesteld dat dronken fietsen je dus minstens een geldboete zal opleveren.
Zit je met vragen over de strafmaat voor dronken fietsen of heb je een andere juridische vraag? Contacteer ons geheel gratis en vrijblijvend voor een antwoord op al jouw vragen.
Neem contact met ons op
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer