Ben je strafbaar wanneer je dronken fietst?

 Ben je strafbaar wanneer je dronken fietst?

Het is een vaak gestelde vraag “Mag je nog fietsen wanneer je te veel op hebt?”
Het antwoord is nochtans duidelijk: wanneer je deelneemt aan het verkeer, moet je nuchter zijn. Dit geldt dus ook wanneer je de fiets wil nemen van een feestje naar huis. Dronken fietsen is een strafbaar feit waarvoor je een geldboete, én mogelijks een rijverbod, zal opgelegd worden.
In de praktijk merken we dat dronken fietsen bijna uitsluitend wordt bestraft wanneer je als fietser een ongeval veroorzaakt. Al hoeft dit niet noodzakelijk het geval te zijn, want de politiediensten hebben het recht om je ook zomaar op straat te laten blazen terwijl je aan het fietsen bent.
Hieronder overlopen we de mogelijke gevolgen en hoe die straffen zich verhouden ten opzichte van autobestuurders.

Rijverbod

De politie kan je rijbewijs invorderen wanneer je dronken fietst. De Wegverkeerswet voorziet in een rijverbod van minimum 8 dagen en maximaal 5 jaar wanneer je door de politiediensten wordt betrapt op dronken rijden. Deze sanctie is in principe gelijk voor zowel de fietser als de autobestuurder. Ook kunnen er herstelexamens worden opgelegd.

In theorie kan het dus zijn dat je jouw theorie en / of praktijk examen voor het rijbewijs B opnieuw zal moeten afleggen wanneer je wordt betrapt op dronken fietsen. 

Al voorziet art. 38, §7 van de Wegverkeerswet sinds 2017 wel expliciet in de mogelijkheid om af te wijken van dit rijverbod én de verplichte herstelexamens, wanneer de overtreding met een fiets werd begaan. 

In de praktijk zien we dan ook dat er vaak wordt afgeweken van het rijverbod wanneer je werd betrapt op dronken fietsen, maar dit is zeker niet altijd het geval. De rechter heeft dus nog steeds de mogelijkheid om een rijverbod op te leggen. 

Alcoholslot 

Wanneer je wordt tegengehouden met een promille van 1,8 mg/l of meer, is de politierechter verplicht je een alcoholslot op te leggen voor een periode van 1 tot 3 jaar. Vreemd genoeg voorziet de Wegverkeerswet niet in een expliciete uitzondering voor fietsers. 

De Politierechter heeft wel nog de mogelijkheid om af te wijken van het alcoholslot. De Politierechter zal dan in zijn vonnis moeten bepalen waarom het verplichte alcoholslot toch niet wordt opgelegd. Bij fietsers wordt er vaak van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. 

Let wel, indien je binnen een periode van 3 jaar 2 keer zou worden tegengehouden met een alcoholpromillage/ promille van 1,2 mg/l of meer heeft de Politierechter deze afwijkingsmogelijkheid niet meer. Het alcoholslot zal in dat geval verplicht worden opgelegd, ook wanneer je op het ogenblik van de feiten met een fiets reed. 

In de praktijk zien we dan ook dat er vaak wordt afgeweken van het rijverbod wanneer je werd betrapt op dronken fietsen, maar dit is zeker niet altijd het geval

Geldboete

Tot slot is er ook nog de geldboete. De minimum geldboete voor rijden onder invloed van alcohol bedraagt 1.600 euro en kan oplopen tot 16.000 euro. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen fietsers of andere bestuurders. 

Samengevat kan er worden gesteld dat dronken fietsen je dus minstens een geldboete zal opleveren.

Zit je met vragen over de strafmaat voor dronken fietsen of heb je een andere juridische vraag? Contacteer ons geheel gratis en vrijblijvend voor een antwoord op al jouw vragen.


Neem contact met ons op

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u