Alcoholslot als straf voor dronken rijden bij professionele bestuurders?

 Alcoholslot als straf voor dronken rijden bij professionele bestuurders?

Wat als aan professionele bestuurders een alcoholslot als straf voor dronken rijden werd opgelegd? De experts van IntoLaw verduidelijken de wetgeving.

  • Wat veranderde er op 1 juli 2018?
  • Hoe zit het voor professionele bestuurders?
  • Of toch een verplicht alcoholslot bij bussen?

Sinds 1 juli 2018 is de wetgeving aangaande alcoholsloten sterk gewijzigd. Vroeger was een alcoholslot een mogelijkheid voor rechters. Nu is het in sommige gevallen een verplichting. Velen vinden dat een goede zaak omdat het aantal verkeersdoden dat alcoholgerelateerd is in België nog steeds te hoog ligt. 4 op 5 Belgen vindt de verplichting een goed idee. Veel professionele bestuurders vragen zich wel af wat de mogelijke gevolgen voor hen zijn. We proberen het u duidelijk uit te leggen.

Wat veranderde er op 1 juli 2018?

Rechters kunnen al sinds 2010 een alcoholslot opleggen als straf voor dronken rijden. Voor de wetswijziging was dat systeem echter louter facultatief vanaf 0,8 promille. Deze maatregel blijft bestaan, maar er wordt iets toegevoegd. Vanaf 1,8 promille alcohol in het bloed is een alcoholslot nu verplicht.

Het systeem is wel vooral ontworpen voor recidivisten. Voor mensen die herhaaldelijk dronken achter het stuur betrapt worden, is een alcoholslot ook verplicht vanaf een lager promillage, namelijk 1,2. Aan het slot wordt ook een omkaderingsprogramma gekoppeld dat moet zorgen voor een wijziging in de mentaliteit van bestuurders.

Hoe zit het voor professionele bestuurders?

Ook professionele bestuurders zoals bus- of vrachtwagenbestuurders kunnen een alcoholslot als maatregel krijgen, als ze bij een alcoholcontrole tegen de lamp lopen. In principe geldt het alcoholslot voor elk voertuig, maar de rechter kan beslissen bepaalde types uit te sluiten.

Dit betekent concreet dat een buschauffeur veroordeeld kan worden tot het gebruik van een alcoholslot in zijn personenwagen, maar dat het in zijn bus niet van toepassing is. Dit kan wel enkel maar als hij niet in zijn bus op dronken rijden werd betrapt. Er gelden nog aparte regels rond een alcoholslot in firmawagens.

De wetgeving voorziet dus een andere oplossing dan bij een rijverbod. In sommige arrondissementen kan een betrokkene vragen het rijverbod enkel in het weekend te laten gelden als hij/zij de wagen nodig heeft voor het werk.

Of toch een verplicht alcoholslot bij bussen?

Als het van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) afhangt, worden alcoholcontroles voor bus- en autocarbestuurders zelfs geheel overbodig. Hij wil alle bussen en autocars verplicht laten uitrusten met een alcoholslot. Deze eis komt er nadat in januari 2019 twee bestuurders werden betrapt op dronken rijden terwijl ze schoolkinderen vervoerden.

Deze maatregel zal echter nog niet meteen worden doorgevoerd omdat dit op Europees niveau moet worden beslist.

Welke boete mag ik verwachten als ik dronken betrapt word bij een alcoholcontrole? Wat zijn de mogelijke straffen bij dronken rijden? Vraag raad aan de experts van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u