Alcoholslot als straf voor dronken rijden bij professionele bestuurders?

 Alcoholslot als straf voor dronken rijden bij professionele bestuurders?

Wat als aan professionele bestuurders een alcoholslot als straf voor dronken rijden werd opgelegd? De experts van IntoLaw verduidelijken de wetgeving.

  • Wat veranderde er op 1 juli 2018?
  • Hoe zit het voor professionele bestuurders?
  • Of toch een verplicht alcoholslot bij bussen?

Sinds 1 juli 2018 is de wetgeving aangaande alcoholsloten sterk gewijzigd. Vroeger was een alcoholslot een mogelijkheid voor rechters. Nu is het in sommige gevallen een verplichting. Velen vinden dat een goede zaak omdat het aantal verkeersdoden dat alcoholgerelateerd is in België nog steeds te hoog ligt. 4 op 5 Belgen vindt de verplichting een goed idee. Veel professionele bestuurders vragen zich wel af wat de mogelijke gevolgen voor hen zijn. We proberen het u duidelijk uit te leggen.

Wat veranderde er op 1 juli 2018?

Rechters kunnen al sinds 2010 een alcoholslot opleggen als straf voor dronken rijden. Voor de wetswijziging was dat systeem echter louter facultatief vanaf 0,8 promille. Deze maatregel blijft bestaan, maar er wordt iets toegevoegd. Vanaf 1,8 promille alcohol in het bloed is een alcoholslot nu verplicht.

Het systeem is wel vooral ontworpen voor recidivisten. Voor mensen die herhaaldelijk dronken achter het stuur betrapt worden, is een alcoholslot ook verplicht vanaf een lager promillage, namelijk 1,2. Aan het slot wordt ook een omkaderingsprogramma gekoppeld dat moet zorgen voor een wijziging in de mentaliteit van bestuurders.

Hoe zit het voor professionele bestuurders?

Ook professionele bestuurders zoals bus- of vrachtwagenbestuurders kunnen een alcoholslot als maatregel krijgen, als ze bij een alcoholcontrole tegen de lamp lopen. In principe geldt het alcoholslot voor elk voertuig, maar de rechter kan beslissen bepaalde types uit te sluiten.

Dit betekent concreet dat een buschauffeur veroordeeld kan worden tot het gebruik van een alcoholslot in zijn personenwagen, maar dat het in zijn bus niet van toepassing is. Dit kan wel enkel maar als hij niet in zijn bus op dronken rijden werd betrapt. Er gelden nog aparte regels rond een alcoholslot in firmawagens.

De wetgeving voorziet dus een andere oplossing dan bij een rijverbod. In sommige arrondissementen kan een betrokkene vragen het rijverbod enkel in het weekend te laten gelden als hij/zij de wagen nodig heeft voor het werk.

Of toch een verplicht alcoholslot bij bussen?

Als het van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) afhangt, worden alcoholcontroles voor bus- en autocarbestuurders zelfs geheel overbodig. Hij wil alle bussen en autocars verplicht laten uitrusten met een alcoholslot. Deze eis komt er nadat in januari 2019 twee bestuurders werden betrapt op dronken rijden terwijl ze schoolkinderen vervoerden.

Deze maatregel zal echter nog niet meteen worden doorgevoerd omdat dit op Europees niveau moet worden beslist.

Welke boete mag ik verwachten als ik dronken betrapt word bij een alcoholcontrole? Wat zijn de mogelijke straffen bij dronken rijden? Vraag raad aan de experts van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u