Wat als mijn werknemer een alcoholslot als straf voor dronken rijden krijgt?
Vrijdag 29 Maart 2019

Wat gebeurt er als mijn werknemer een alcoholslot krijgt opgelegd als straf voor dronken rijden? Is er een verplichting tot installatie? IntoLaw verklaart.
- Ben ik verplicht een alcoholslot te laten plaatsen?
- Moet ik het alcoholslot betalen?
- Mag ik mijn wagens standaard met een alcoholslot uitrusten?
Meer en meer wagens die op onze Belgische wegen rondrijden zijn firmawagens. Volgens cijfers van Febiac, de Belgische Federatie voor de auto- en tweewielerindustie, uit 2018 is een vijfde van alle ingeschreven wagens in België een bedrijfswagen. Dat is niet niks. Met een gestage stijging van het aantal bedrijfswagens gaat dan ook een stijgende kans op een alcoholslot voor de gebruikers ervan gepaard als ze gestraft worden voor dronken rijden. Maar hoe zit het precies met het alcoholslot in bedrijfswagens? De specialisten van IntoLaw leggen uit.
Ben ik verplicht een alcoholslot te laten plaatsen?
Als een van uw werknemers een alcoholslot krijgt opgelegd als straf voor dronken rijden, bent u als werkgever niet verplicht een slot te plaatsen in de firmawagen. Bij leasewagens bent u in se niet de eigenaar en is het aan de leasemaatschappij om te beslissen of er een alcoholslot wordt geplaatst. Ook als u wel eigenaar bent van de wagen, en dus niet met een leasemaatschappij werkt, heeft u het recht te weigeren.
U hebt dat recht altijd, ook als de werknemer de wagen nodig heeft om zijn/haar job uit te oefenen. De werknemer kan dan nog altijd een eigen wagen, met alcoholslot voorzien.
Moet ik het alcoholslot betalen?
Er is geen reden waarom u als werkgever het alcoholslot zou moeten betalen. Een alcoholslot leasen kost al vlug 2200 euro per jaar. Het is de werknemer die werd veroordeeld en niet u. Het is dus ook aan hem/haar om de kosten te dragen.
Sowieso is het aanbevolen een clausule omtrent het alcoholslot en andere strafmaatregelen aangaande alcohol op te nemen in de overeenkomst over het wagengebruik. Zo kan er al zeker geen discussie ontstaan.
Mag ik mijn wagens standaard met een alcoholslot uitrusten?
U hoeft helemaal niet te wachten tot een van uw werknemers een straf krijgt voor dronken rijden. Proactief optreden en het wagenpark standaard met een alcoholslot uitrusten. Sinds 2010 is een preventief alcohol- en drugsbeleid in het arbeidsreglement opnemen verplicht. Een alcoholslot in elke firmawagen kan een puntje zijn dat dan in het reglement wordt opgenomen. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot pleit zelfs voor een verplicht alcoholslot bij professionele bestuurders.
Aangezien het dan gaat om een maatregel die u als werkgever zelf oplegt, moet u ook wel zelf de kosten dragen en niet de werknemer.
Werd u betrapt met een glaasje te veel op achter het stuur, al dan niet van een bedrijfswagen? Vul onderstaand formulier in en bereken eenvoudig de mogelijke gevolgen of vraag raad aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer