Wat als mijn werknemer een alcoholslot als straf voor dronken rijden krijgt?

 Wat als mijn werknemer een alcoholslot als straf voor dronken rijden krijgt?

Wat gebeurt er als mijn werknemer een alcoholslot krijgt opgelegd als straf voor dronken rijden? Is er een verplichting tot installatie? IntoLaw verklaart.

  • Ben ik verplicht een alcoholslot te laten plaatsen?
  • Moet ik het alcoholslot betalen?
  • Mag ik mijn wagens standaard met een alcoholslot uitrusten?

Meer en meer wagens die op onze Belgische wegen rondrijden zijn firmawagens. Volgens cijfers van Febiac, de Belgische Federatie voor de auto- en tweewielerindustie, uit 2018 is een vijfde van alle ingeschreven wagens in België een bedrijfswagen. Dat is niet niks. Met een gestage stijging van het aantal bedrijfswagens gaat dan ook een stijgende kans op een alcoholslot voor de gebruikers ervan gepaard als ze gestraft worden voor dronken rijden. Maar hoe zit het precies met het alcoholslot in bedrijfswagens? De specialisten van IntoLaw leggen uit.

Ben ik verplicht een alcoholslot te laten plaatsen?

Als een van uw werknemers een alcoholslot krijgt opgelegd als straf voor dronken rijden, bent u als werkgever niet verplicht een slot te plaatsen in de firmawagen. Bij leasewagens bent u in se niet de eigenaar en is het aan de leasemaatschappij om te beslissen of er een alcoholslot wordt geplaatst. Ook als u wel eigenaar bent van de wagen, en dus niet met een leasemaatschappij werkt, heeft u het recht te weigeren.

U hebt dat recht altijd, ook als de werknemer de wagen nodig heeft om zijn/haar job uit te oefenen. De werknemer kan dan nog altijd een eigen wagen, met alcoholslot voorzien.

Moet ik het alcoholslot betalen?

Er is geen reden waarom u als werkgever het alcoholslot zou moeten betalen. Een alcoholslot leasen kost al vlug 2200 euro per jaar. Het is de werknemer die werd veroordeeld en niet u. Het is dus ook aan hem/haar om de kosten te dragen.

Sowieso is het aanbevolen een clausule omtrent het alcoholslot en andere strafmaatregelen aangaande alcohol op te nemen in de overeenkomst over het wagengebruik. Zo kan er al zeker geen discussie ontstaan.

Mag ik mijn wagens standaard met een alcoholslot uitrusten?

U hoeft helemaal niet te wachten tot een van uw werknemers een straf krijgt voor dronken rijden. Proactief optreden en het wagenpark standaard met een alcoholslot uitrusten. Sinds 2010 is een preventief alcohol- en drugsbeleid in het arbeidsreglement opnemen verplicht. Een alcoholslot in elke firmawagen kan een puntje zijn dat dan in het reglement wordt opgenomen. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot pleit zelfs voor een verplicht alcoholslot bij professionele bestuurders.

Aangezien het dan gaat om een maatregel die u als werkgever zelf oplegt, moet u ook wel zelf de kosten dragen en niet de werknemer.

Werd u betrapt met een glaasje te veel op achter het stuur, al dan niet van een bedrijfswagen? Vul onderstaand formulier in en bereken eenvoudig de mogelijke gevolgen of vraag raad aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u