Wat als mijn werknemer een alcoholslot als straf voor dronken rijden krijgt?

 Wat als mijn werknemer een alcoholslot als straf voor dronken rijden krijgt?

Wat gebeurt er als mijn werknemer een alcoholslot krijgt opgelegd als straf voor dronken rijden? Is er een verplichting tot installatie? IntoLaw verklaart.

  • Ben ik verplicht een alcoholslot te laten plaatsen?
  • Moet ik het alcoholslot betalen?
  • Mag ik mijn wagens standaard met een alcoholslot uitrusten?

Meer en meer wagens die op onze Belgische wegen rondrijden zijn firmawagens. Volgens cijfers van Febiac, de Belgische Federatie voor de auto- en tweewielerindustie, uit 2018 is een vijfde van alle ingeschreven wagens in België een bedrijfswagen. Dat is niet niks. Met een gestage stijging van het aantal bedrijfswagens gaat dan ook een stijgende kans op een alcoholslot voor de gebruikers ervan gepaard als ze gestraft worden voor dronken rijden. Maar hoe zit het precies met het alcoholslot in bedrijfswagens? De specialisten van IntoLaw leggen uit.

Ben ik verplicht een alcoholslot te laten plaatsen?

Als een van uw werknemers een alcoholslot krijgt opgelegd als straf voor dronken rijden, bent u als werkgever niet verplicht een slot te plaatsen in de firmawagen. Bij leasewagens bent u in se niet de eigenaar en is het aan de leasemaatschappij om te beslissen of er een alcoholslot wordt geplaatst. Ook als u wel eigenaar bent van de wagen, en dus niet met een leasemaatschappij werkt, heeft u het recht te weigeren.

U hebt dat recht altijd, ook als de werknemer de wagen nodig heeft om zijn/haar job uit te oefenen. De werknemer kan dan nog altijd een eigen wagen, met alcoholslot voorzien.

Moet ik het alcoholslot betalen?

Er is geen reden waarom u als werkgever het alcoholslot zou moeten betalen. Een alcoholslot leasen kost al vlug 2200 euro per jaar. Het is de werknemer die werd veroordeeld en niet u. Het is dus ook aan hem/haar om de kosten te dragen.

Sowieso is het aanbevolen een clausule omtrent het alcoholslot en andere strafmaatregelen aangaande alcohol op te nemen in de overeenkomst over het wagengebruik. Zo kan er al zeker geen discussie ontstaan.

Mag ik mijn wagens standaard met een alcoholslot uitrusten?

U hoeft helemaal niet te wachten tot een van uw werknemers een straf krijgt voor dronken rijden. Proactief optreden en het wagenpark standaard met een alcoholslot uitrusten. Sinds 2010 is een preventief alcohol- en drugsbeleid in het arbeidsreglement opnemen verplicht. Een alcoholslot in elke firmawagen kan een puntje zijn dat dan in het reglement wordt opgenomen. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot pleit zelfs voor een verplicht alcoholslot bij professionele bestuurders.

Aangezien het dan gaat om een maatregel die u als werkgever zelf oplegt, moet u ook wel zelf de kosten dragen en niet de werknemer.

Werd u betrapt met een glaasje te veel op achter het stuur, al dan niet van een bedrijfswagen? Vul onderstaand formulier in en bereken eenvoudig de mogelijke gevolgen of vraag raad aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u