Waarom krijg ik een alcoholslot na een alcoholcontrole?
Vrijdag 02 Maart 2018

Wanneer krijg ik een alcoholslot? Hoeveel moet ik blazen bij alcoholcontrole voor ik er eentje krijg? Onderzoek van Vias toonde aan dat recidive bij rijden onder invloed drastisch lager ligt bij het opleggen van een alcoholslot dan bij traditionele straffen.
- Wat zeggen de cijfers?
- Wanneer kan een alcoholslot worden opgelegd?
- Welk verschil maakt een alcoholslot uit bij recidive?
Dat rijden onder invloed een belangrijke oorzaak is van ongevallen, wist u al. Daarom wordt er ook zoveel nadruk gelegd op alcoholcontrole doorheen het hele jaar. De Kamer keurde bovendien ook een wetsvoorstel goed om de verkeersveiligheid te verbeteren met een alcoholslot voor overtreders. Een goede zaak, vindt Vias.
Wat zeggen de cijfers?
Bestuurders onder invloed van alcohol ten tijde van een letselongeval hebben gemiddeld 1,7 promille in hun bloed. De alcohollimiet in België ligt nochtans op 0,2. Bij 4 op de 10 bestuurders ligt dat gehalte zelfs op 1,8 promille of meer. Ter vergelijking: de meeste mensen hebben last van dronkenschap vanaf 1 promille. Mensen met een alcoholgehalte boven de 1,5 promille maken 200 keer meer kans op een dodelijk ongeval dan nuchtere bestuurders. Jaarlijks zijn er ongeveer 5000 letselongevallen te danken aan alcoholgebruik achter het stuur.
Tegen de tijd dat dronken bestuurders worden tegengehouden door een alcoholcontrole is de verkeersveiligheid al flink in het gedrang gekomen. Een alcoholslot moet daar verandering in brengen.
Wanneer kan een alcoholslot worden opgelegd?
Hoewel het opleggen van een alcoholslot al werd aanbevolen door de Staten-Generaal in 2015, zal de sanctie pas vanaf 1 juli 2018 ten volle worden toegepast. Het alcoholslot zal vooral verplicht worden bij recidivisten, maar u kan ook bij een eerste inbreuk het systeem opgelegd krijgen. Bij recidive wordt het verplicht vanaf 1,2 promille in het bloed, bij een eerste inbreuk vanaf 1,8. In dat laatste geval kan de rechter afzien van het verplichte systeem, maar dat moet wel telkens gemotiveerd worden.
Bovendien is een alcoholslot niet de enige straf die wordt opgelegd. Er hangt ook een omkaderingsprogramma aan vast om het rijgedrag aan te passen.
Welk verschil maakt een alcoholslot uit bij recidive?
Het onderzoek van het Vias wijst uit dat het alcoholslot recidive maar liefst 75% meer terugdringt dan enkel traditionele sancties. Dat zou onder andere zijn door de intensieve sensibilisering van het omkaderingsprogramma in combinatie met de constante controle. Het alcoholslot doet namelijk niet enkel een eenmalige alcoholcontrole bij de start van de rit. Het slot is verbonden met de starter, waardoor de wagen enkel kan starten bij een alcoholpercentage van 0,2 promille of minder. Maar ook tijdens het rijden moet de bestuurder om het kwartier blazen om zijn rit verder te zetten.
Wat kan ik doen om te slagen bij alcoholcontrole? Hoe kan ik na een rijverbod voor rijden onder invloed mijn rijbewijs terugkrijgen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer