Waarom krijg ik een alcoholslot na een alcoholcontrole?
Vrijdag 02 Maart 2018

Wanneer krijg ik een alcoholslot? Hoeveel moet ik blazen bij alcoholcontrole voor ik er eentje krijg? Onderzoek van Vias toonde aan dat recidive bij rijden onder invloed drastisch lager ligt bij het opleggen van een alcoholslot dan bij traditionele straffen.
- Wat zeggen de cijfers?
- Wanneer kan een alcoholslot worden opgelegd?
- Welk verschil maakt een alcoholslot uit bij recidive?
Dat rijden onder invloed een belangrijke oorzaak is van ongevallen, wist u al. Daarom wordt er ook zoveel nadruk gelegd op alcoholcontrole doorheen het hele jaar. De Kamer keurde bovendien ook een wetsvoorstel goed om de verkeersveiligheid te verbeteren met een alcoholslot voor overtreders. Een goede zaak, vindt Vias.
Wat zeggen de cijfers?
Bestuurders onder invloed van alcohol ten tijde van een letselongeval hebben gemiddeld 1,7 promille in hun bloed. De alcohollimiet in België ligt nochtans op 0,2. Bij 4 op de 10 bestuurders ligt dat gehalte zelfs op 1,8 promille of meer. Ter vergelijking: de meeste mensen hebben last van dronkenschap vanaf 1 promille. Mensen met een alcoholgehalte boven de 1,5 promille maken 200 keer meer kans op een dodelijk ongeval dan nuchtere bestuurders. Jaarlijks zijn er ongeveer 5000 letselongevallen te danken aan alcoholgebruik achter het stuur.
Tegen de tijd dat dronken bestuurders worden tegengehouden door een alcoholcontrole is de verkeersveiligheid al flink in het gedrang gekomen. Een alcoholslot moet daar verandering in brengen.
Wanneer kan een alcoholslot worden opgelegd?
Hoewel het opleggen van een alcoholslot al werd aanbevolen door de Staten-Generaal in 2015, zal de sanctie pas vanaf 1 juli 2018 ten volle worden toegepast. Het alcoholslot zal vooral verplicht worden bij recidivisten, maar u kan ook bij een eerste inbreuk het systeem opgelegd krijgen. Bij recidive wordt het verplicht vanaf 1,2 promille in het bloed, bij een eerste inbreuk vanaf 1,8. In dat laatste geval kan de rechter afzien van het verplichte systeem, maar dat moet wel telkens gemotiveerd worden.
Bovendien is een alcoholslot niet de enige straf die wordt opgelegd. Er hangt ook een omkaderingsprogramma aan vast om het rijgedrag aan te passen.
Welk verschil maakt een alcoholslot uit bij recidive?
Het onderzoek van het Vias wijst uit dat het alcoholslot recidive maar liefst 75% meer terugdringt dan enkel traditionele sancties. Dat zou onder andere zijn door de intensieve sensibilisering van het omkaderingsprogramma in combinatie met de constante controle. Het alcoholslot doet namelijk niet enkel een eenmalige alcoholcontrole bij de start van de rit. Het slot is verbonden met de starter, waardoor de wagen enkel kan starten bij een alcoholpercentage van 0,2 promille of minder. Maar ook tijdens het rijden moet de bestuurder om het kwartier blazen om zijn rit verder te zetten.
Wat kan ik doen om te slagen bij alcoholcontrole? Hoe kan ik na een rijverbod voor rijden onder invloed mijn rijbewijs terugkrijgen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer