4 op de 5 weggebruikers voor verplicht alcoholslot voor veroordeelden

 4 op de 5 weggebruikers voor verplicht alcoholslot voor veroordeelden

De oproep van federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) om de burgers zelf ideeën voor een betere verkeersveiligheid te laten formuleren, is een groot succes. Na één week namen al meer dan vijfduizend mensen deel aan de campagne via de website sgvv2015.be. Dat meldt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) in een persbericht. Opmerkelijk is dat er vooral geijverd wordt voor strengere maatregelen tegen alcohol en drugs in het verkeer. Zo vindt 86 procent dat een alcoholslot verplicht moet worden voor bestuurders die betrapt zijn op alcoholgebruik in het verkeer en 64 procent vindt zelfs dat er geen druppel alcohol mag gedronken worden voor iemand achter het stuur plaatsneemt.

Op de website kregen de weggebruikers de mogelijkheid hun mening te geven over enkele stellingen rond verkeersveiligheid. De opvallendste resultaten hebben te maken met alcohol en drugs. Zo vindt 93 procent van de deelnemers dat er meer controles moeten komen op recent druggebruik in het verkeer. Zesentachtig procent vindt dat een alcoholslot verplicht moet worden voor bestuurders die betrapt zijn op alcoholgebruik in het verkeer. En 64 procent is te vinden voor 'zero tolerance' voor alcohol.

Ook voor vrachtwagens is de Belgische weggebruiker streng. Zo pleit 94 procent voor het verplicht installeren van een automatisch remsysteem in vrachtwagens. Achtenzestig procent vindt dat vrachtwagenchauffeurs eerst moeten stoppen voor fietsers alvorens ze naar rechts afslaan.

Er komen werkgroepen van 17 tot 19 november 2015: van dinsdag tot donderdag zal een honderdtal Vlaamse en Franstalige burgers dan samen met experts rond de tafel zitten om te debatteren over de vijf thema's van de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid: wegcode, pakkans, recidive, technologie en ongevallenanalyse. Wie zich kandidaat wil stellen om mee te debatteren, kan zich nog tot en met 31 oktober inschrijven op de website.

BRUSSEL 30/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u