Welke verkeersboetes riskeert u in de file?

 Welke verkeersboetes riskeert u in de file?

Wat als u de file tracht te omzeilen via de pechstrook of een tankstation? IntoLaw duidt welke verkeersboetes u in de file riskeert. Lees hier meer.

  • Wat als ik de file tracht te ontwijken?
  • Wat als ik over de pechstrook rijd?
  • Wat als ik mijn smartphone erbij neem?

2017 was een absoluut recordjaar wat betreft het fileleed op onze Belgische wegen. Rond Antwerpen en Brussel, waar al jaar en dag sprake is van structurele files, namen de reistijden zelfs tijdens de daluren toe. In oktober verhoogt de kans op ongeval en kennen we traditiegetrouw een filepiek. Hoe gaat u om met de file? Schuift u netjes aan of probeert u eruit te ontsnappen, mits het risico op verkeerboetes?

Wat als ik de file tracht te ontwijken?

Niemand staat graag stil. Daarom proberen automobilisten vaak de file te slim af te zijn door via parkings en tankstations de stilstaande wagens voorbij te steken. Dergelijke toestanden zijn niet alleen zinloos (u wint immers maar een paar honderd meter), maar kunnen u ook verkeersboetes opleveren. Wordt u als ‘filerat’ betrapt door de politie? Dan mag u zich verwachten aan een geldboete van 55 euro.

Het is ook zo dat de maximumsnelheid rond tankstations vaak beperkt wordt. Heeft u bij het omzeilen van de file deze snelheid niet gerespecteerd, kan u ook voor uw snelheidsovertreding beboet worden.

Wat als ik over de pechstrook rijd?

Hoewel het vaak gebeurt, mag het niet! Over de pechstrook rijden is enkel toegestaan voor prioritaire voertuigen en voor takelwagens op weg naar een incident. Dergelijk asociaal en gevaarlijk rijgedrag wordt dan ook bestraft met verkeersboetes. En die zijn niet van de minste! Wie zich over de pechstrook waagt om de file te omzeilen riskeert verkeersboetes tot 2000 euro.

De politierechter kan u ook een rijverbod opleggen voor een duur van ten minste 8 dagen tot maximum 5 jaar.

Wat als ik mijn smartphone erbij neem?

Gsm’en in de file is eigenlijk een dubbeltje op z’n kant... In de wegcode staat immers dat u de smartphone niet mag gebruiken (tenzij handsfree) in rijstand, maar wel in stilstand. Voor het rood licht staan of in de file staan wordt echter niet beschouwd als ‘stilstand’. Wanneer u dus in de file uw smartphone ter hand neemt, al was het maar om Waze in te stellen of de jongste verkeersinfo te checken, bent u strafbaar.

Verkeersboetes voor het gebruik van de gsm in de file kunnen dan ook oplopen van 120 euro tot 1500 euro in geval van betwisting van de feiten. Voor wie binnen de 3 jaar opnieuw betrapt wordt, verdubbelt de boete. U riskeert dan ook een rijverbod.

Werd u zelf betrapt op ongepast gedrag in de file? Paste u uw rijstijl niet aan de herfstige weersomstandigheden aan met alle gevolgen vandien? Of beging u een andere verkeersovertreding? Laat verkeersboetes snel berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u