Hoe past u uw rijstijl aan de herfst aan?

 Hoe past u uw rijstijl aan de herfst aan?

Hoe past u de tweeseconderegel toe? Wat is de remafstand als u op een nat wegdek te snel gereden heeft? IntoLaw geeft tips voor een veilige rijstijl bij slecht weer.

  • Wat is de tweesecondenregel?
  • Wat als u te snel gereden heeft?
  • Wanneer moet u met de lichten aan rijden?

Na een prachtige zomer en nazomer is de herfst nu officieel begonnen. Heeft de wissel van de seizoenen invloed op uw rijstijl? Dat zou eigenlijk moeten. Want hoewel we in oktober massaal in de file staan, gebeuren er toch meer ongevallen. En die zijn dus niet uitsluitend de schuld van wie te snel gereden heeft. Veilig het najaar inrijden? Onthoud deze tips!   

Wat is de tweesecondenregel?  

De tweesecondenregel is geen officiële regel, maar helpt om het aantal ongevallen te beperken. Om deze regel correct toe te passen, focust u zich op een punt aan de rand van de weg. Dit kan bijvoorbeeld een verkeersbord, een boom of een verlichtingspaal zijn. Vanaf het moment dat uw voorligger dat punt voorbijrijdt telt u twee seconden. Bent u voordat u aan twee seconden zit zelf ook voorbij dat punt gereden? Dan heeft u te snel gereden en zal u, indien nodig, niet tijdig veilig kunnen remmen. Wanneer het in de herfst pijpenstelen regent, zijn die twee seconden zeker onvoldoende.

Op een nat wegdek wordt de remafstand groter en dient u dus minimum drie seconden (en bij voorkeur zelfs nog iets meer) te tellen om in geval van nood het voertuig tijdig tot stilstand te brengen.

Wat als u te snel gereden heeft?

Wie al te snel gereden heeft op een nat wegdek, zal de voorgaande info betreffende de remafstand vast kunnen beamen. Maar wat betekent dit concreet? Laat ons de vergelijking maken tussen remmen op de autosnelweg en remmen op een gewestweg waar u 70 km/uur mag rijden. Ruim 8 op 10 automobilisten zijn trouwens voorstander van een lagere maximumsnelheid op autosnelwegen bij slecht weer. Wanneer u 120 rijdt bij regenweer bedraagt de stopafstand immers 144 meter tegenover 108 meter bij droog weer.

Op gewestwegen waar u 70 km/uur rijdt bedraagt de stopafstand op een nat wegdek 57,75 meter tegenover 45,50 meter op een droog wegdek.

Wanneer moet u met de lichten aan rijden?

In de herfst is niet enkel het regenweer een boosdoener, maar ook het gebrek aan licht. Vooral bij de omschakeling naar het winteruur moeten we hier enorm aan wennen en gebeuren er makkelijker ongelukken. Wanneer moet u dan exact uw lichten aansteken? U bent verplicht om van zonsondergang tot zonsopgang met de lichten aan te rijden. Wanneer het zicht overdag echter beperkt is tot minder dan 200 meter door regen of andere ongunstige weersomstandigheden, dient u ook met de lichten aan te rijden. Let wel: deze regel geldt niet voor gemotoriseerde tweewielers. Wie met een brommer of motor rijdt, is verplicht om dag en nacht met de lichten aan te rijden.

En de mistlampen? Mistlampen verbeteren uw zichtbaarheid en laten u toe een veilige afstand te behouden. Deze zijn echter niet verplicht en bovendien zijn niet alle wagens uitgerust met dit type lampen.

Heeft u te snel gereden? Of werd u beboet terwijl u in de file stond? Via onderstaand formulier kan u eventuele boetes laten berekenen. Contacteer onze advocaten voor extra advies.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u