Hoe past u uw rijstijl aan de herfst aan?

 Hoe past u uw rijstijl aan de herfst aan?

Hoe past u de tweeseconderegel toe? Wat is de remafstand als u op een nat wegdek te snel gereden heeft? IntoLaw geeft tips voor een veilige rijstijl bij slecht weer.

  • Wat is de tweesecondenregel?
  • Wat als u te snel gereden heeft?
  • Wanneer moet u met de lichten aan rijden?

Na een prachtige zomer en nazomer is de herfst nu officieel begonnen. Heeft de wissel van de seizoenen invloed op uw rijstijl? Dat zou eigenlijk moeten. Want hoewel we in oktober massaal in de file staan, gebeuren er toch meer ongevallen. En die zijn dus niet uitsluitend de schuld van wie te snel gereden heeft. Veilig het najaar inrijden? Onthoud deze tips!   

Wat is de tweesecondenregel?  

De tweesecondenregel is geen officiële regel, maar helpt om het aantal ongevallen te beperken. Om deze regel correct toe te passen, focust u zich op een punt aan de rand van de weg. Dit kan bijvoorbeeld een verkeersbord, een boom of een verlichtingspaal zijn. Vanaf het moment dat uw voorligger dat punt voorbijrijdt telt u twee seconden. Bent u voordat u aan twee seconden zit zelf ook voorbij dat punt gereden? Dan heeft u te snel gereden en zal u, indien nodig, niet tijdig veilig kunnen remmen. Wanneer het in de herfst pijpenstelen regent, zijn die twee seconden zeker onvoldoende.

Op een nat wegdek wordt de remafstand groter en dient u dus minimum drie seconden (en bij voorkeur zelfs nog iets meer) te tellen om in geval van nood het voertuig tijdig tot stilstand te brengen.

Wat als u te snel gereden heeft?

Wie al te snel gereden heeft op een nat wegdek, zal de voorgaande info betreffende de remafstand vast kunnen beamen. Maar wat betekent dit concreet? Laat ons de vergelijking maken tussen remmen op de autosnelweg en remmen op een gewestweg waar u 70 km/uur mag rijden. Ruim 8 op 10 automobilisten zijn trouwens voorstander van een lagere maximumsnelheid op autosnelwegen bij slecht weer. Wanneer u 120 rijdt bij regenweer bedraagt de stopafstand immers 144 meter tegenover 108 meter bij droog weer.

Op gewestwegen waar u 70 km/uur rijdt bedraagt de stopafstand op een nat wegdek 57,75 meter tegenover 45,50 meter op een droog wegdek.

Wanneer moet u met de lichten aan rijden?

In de herfst is niet enkel het regenweer een boosdoener, maar ook het gebrek aan licht. Vooral bij de omschakeling naar het winteruur moeten we hier enorm aan wennen en gebeuren er makkelijker ongelukken. Wanneer moet u dan exact uw lichten aansteken? U bent verplicht om van zonsondergang tot zonsopgang met de lichten aan te rijden. Wanneer het zicht overdag echter beperkt is tot minder dan 200 meter door regen of andere ongunstige weersomstandigheden, dient u ook met de lichten aan te rijden. Let wel: deze regel geldt niet voor gemotoriseerde tweewielers. Wie met een brommer of motor rijdt, is verplicht om dag en nacht met de lichten aan te rijden.

En de mistlampen? Mistlampen verbeteren uw zichtbaarheid en laten u toe een veilige afstand te behouden. Deze zijn echter niet verplicht en bovendien zijn niet alle wagens uitgerust met dit type lampen.

Heeft u te snel gereden? Of werd u beboet terwijl u in de file stond? Via onderstaand formulier kan u eventuele boetes laten berekenen. Contacteer onze advocaten voor extra advies.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u