Hoe past u uw rijstijl aan de herfst aan?

 Hoe past u uw rijstijl aan de herfst aan?

Hoe past u de tweeseconderegel toe? Wat is de remafstand als u op een nat wegdek te snel gereden heeft? IntoLaw geeft tips voor een veilige rijstijl bij slecht weer.

  • Wat is de tweesecondenregel?
  • Wat als u te snel gereden heeft?
  • Wanneer moet u met de lichten aan rijden?

Na een prachtige zomer en nazomer is de herfst nu officieel begonnen. Heeft de wissel van de seizoenen invloed op uw rijstijl? Dat zou eigenlijk moeten. Want hoewel we in oktober massaal in de file staan, gebeuren er toch meer ongevallen. En die zijn dus niet uitsluitend de schuld van wie te snel gereden heeft. Veilig het najaar inrijden? Onthoud deze tips!   

Wat is de tweesecondenregel?  

De tweesecondenregel is geen officiële regel, maar helpt om het aantal ongevallen te beperken. Om deze regel correct toe te passen, focust u zich op een punt aan de rand van de weg. Dit kan bijvoorbeeld een verkeersbord, een boom of een verlichtingspaal zijn. Vanaf het moment dat uw voorligger dat punt voorbijrijdt telt u twee seconden. Bent u voordat u aan twee seconden zit zelf ook voorbij dat punt gereden? Dan heeft u te snel gereden en zal u, indien nodig, niet tijdig veilig kunnen remmen. Wanneer het in de herfst pijpenstelen regent, zijn die twee seconden zeker onvoldoende.

Op een nat wegdek wordt de remafstand groter en dient u dus minimum drie seconden (en bij voorkeur zelfs nog iets meer) te tellen om in geval van nood het voertuig tijdig tot stilstand te brengen.

Wat als u te snel gereden heeft?

Wie al te snel gereden heeft op een nat wegdek, zal de voorgaande info betreffende de remafstand vast kunnen beamen. Maar wat betekent dit concreet? Laat ons de vergelijking maken tussen remmen op de autosnelweg en remmen op een gewestweg waar u 70 km/uur mag rijden. Ruim 8 op 10 automobilisten zijn trouwens voorstander van een lagere maximumsnelheid op autosnelwegen bij slecht weer. Wanneer u 120 rijdt bij regenweer bedraagt de stopafstand immers 144 meter tegenover 108 meter bij droog weer.

Op gewestwegen waar u 70 km/uur rijdt bedraagt de stopafstand op een nat wegdek 57,75 meter tegenover 45,50 meter op een droog wegdek.

Wanneer moet u met de lichten aan rijden?

In de herfst is niet enkel het regenweer een boosdoener, maar ook het gebrek aan licht. Vooral bij de omschakeling naar het winteruur moeten we hier enorm aan wennen en gebeuren er makkelijker ongelukken. Wanneer moet u dan exact uw lichten aansteken? U bent verplicht om van zonsondergang tot zonsopgang met de lichten aan te rijden. Wanneer het zicht overdag echter beperkt is tot minder dan 200 meter door regen of andere ongunstige weersomstandigheden, dient u ook met de lichten aan te rijden. Let wel: deze regel geldt niet voor gemotoriseerde tweewielers. Wie met een brommer of motor rijdt, is verplicht om dag en nacht met de lichten aan te rijden.

En de mistlampen? Mistlampen verbeteren uw zichtbaarheid en laten u toe een veilige afstand te behouden. Deze zijn echter niet verplicht en bovendien zijn niet alle wagens uitgerust met dit type lampen.

Heeft u te snel gereden? Of werd u beboet terwijl u in de file stond? Via onderstaand formulier kan u eventuele boetes laten berekenen. Contacteer onze advocaten voor extra advies.


Actueel

 Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennen

Maandag 16 Juni 2025

Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennen

Plannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.

Lees meer
 Opgelet: valse sms’en over Franse tolwegen viseren Belgische bestuurders

Maandag 16 Juni 2025

Opgelet: valse sms’en over Franse tolwegen viseren Belgische bestuurders

Nieuwe toltechnologie, nieuwe risico’s Vakanties betekenen vaak vrijheid en ontspanning, maar op de Franse autosnelwegen is voorzichtigheid geboden. Sinds de invoering van tolwegen met vrije doorstroming (péage en flux libre) duiken er steeds vaker fraudegevallen met valse betalingsverzoeken op – en Belgische bestuurders zijn een geliefkoosd doelwit.

Lees meer
 Staking van magistraten in België: een ongeziene mobilisatie tegen de gerechtelijke hervorming

Staking van magistraten in België: een ongeziene mobilisatie tegen de gerechtelijke hervorming

Sinds begin 2025 bevindt het Belgische gerechtelijk systeem zich in een ongekende crisis. De hervormingen die de federale regering, onder leiding van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft voorgesteld—met name op het gebied van het beheer van rechtbanken en de pensioenen van magistraten—hebben geleid tot aanzienlijke onrust binnen de magistratuur. Deze maatregelen worden gezien als een inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de kwaliteit van de rechtspraak, wat heeft geleid tot een ongekende mobilisatie van rechters, parketmagistraten en griffiers in het hele land.

Lees meer
close menu 1u