Oktober: stilstaan of (te veel) gas geven?

 Oktober: stilstaan of (te veel) gas geven?

Waarom organiseert de politie een flitsmarathon in dé filemaand? Wat is de relatie tussen de file en de snelheidsovertreding? Lees hier meer bij IntoLaw.

  • Welke acties plant de politie in oktober?
  • Waarom meer files in de herfst?
  • Wat is de relatie tussen de snelheidsovertreding en de file?

De herfst brengt jaarlijks massa’s verkeersellende teweeg. Enerzijds staat oktober gekend als dé filemaand bij uitstek terwijl de politie anderzijds extra inzet op snelheidscontroles. Contradictio in terminis? Zo zou u het inderdaad kunnen stellen want hoe kunnen we al stilstaand een snelheidsovertreding begaan?

Welke acties plant de politie in oktober?

De Belg steekt het niet onder stoelen of banken dat hij te snel rijden ‘normaal’ vindt. Nochtans ligt de snelheidsovertreding aan de basis van ongeveer 30% van de zware ongevallen op de weg. “In een ideale wereld wordt niemand geflitst”, oppert Koen Ricour, directeur van de federale wegpolitie.

Helaas is die ideale wereld nog veraf en dus organiseren de verschillende politiediensten op 17 en 18 oktober 2018 een nieuwe flitsmarathon. Bijzonder aan deze 10de flitsmarathon is dat u op ikflitsmee.be zelf mag aangeven waar er volgens u geflitst moet worden.

Waarom meer files in de herfst?

U kan zich afvragen of een flitsmarathon in oktober wel zin heeft. Zoals we al aanhaalden, is oktober de filemaand bij uitstek. Oktober 2017 was zelfs de drukste maand oktober ooit. Maar waaraan is die stijging van het aantal filekilometers te wijten? De wijziging naar het winteruur eind oktober speelt uiteraard een rol. Vaak is het de combinatie van een gebrek aan licht en slecht weer die ons uren laat stilstaan.

Deze factoren hebben ook invloed op ons rijgedrag wat tevens een stijging van het aantal ongelukken teweegbrengt in de herfstmaanden.

Wat is de relatie tussen de snelheidsovertreding en de file?

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat u na het lange stilstaan in de file extra gas geeft om alsnog tijdig op uw bestemming aan te komen. Zo is een snelheidsovertreding makkelijk begaan uiteraard. Al zijn er ook experten die deze theorie weerleggen. Tevens wordt er vaak geklaagd over chauffeurs die ‘niet normaal’ meer kunnen rijden als het plots begint te regenen. De ene duwt dan de rem in, terwijl de andere uit pure ergernis het gaspedaal wat dieper indrukt.

Wat er ook van zij, de Belg is expert in filerijden én in snelheidsovertredingen! Terwijl we eigenlijk heel wat problemen kunnen voorkomen door in de herfst onze rijstijl wat aan te passen.

Beging u zelf een snelheidsovertreding? Of werd u beboet terwijl u in de file stond? Laat verkeersboetes snel berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u