Oktober: stilstaan of (te veel) gas geven?

 Oktober: stilstaan of (te veel) gas geven?

Waarom organiseert de politie een flitsmarathon in dé filemaand? Wat is de relatie tussen de file en de snelheidsovertreding? Lees hier meer bij IntoLaw.

  • Welke acties plant de politie in oktober?
  • Waarom meer files in de herfst?
  • Wat is de relatie tussen de snelheidsovertreding en de file?

De herfst brengt jaarlijks massa’s verkeersellende teweeg. Enerzijds staat oktober gekend als dé filemaand bij uitstek terwijl de politie anderzijds extra inzet op snelheidscontroles. Contradictio in terminis? Zo zou u het inderdaad kunnen stellen want hoe kunnen we al stilstaand een snelheidsovertreding begaan?

Welke acties plant de politie in oktober?

De Belg steekt het niet onder stoelen of banken dat hij te snel rijden ‘normaal’ vindt. Nochtans ligt de snelheidsovertreding aan de basis van ongeveer 30% van de zware ongevallen op de weg. “In een ideale wereld wordt niemand geflitst”, oppert Koen Ricour, directeur van de federale wegpolitie.

Helaas is die ideale wereld nog veraf en dus organiseren de verschillende politiediensten op 17 en 18 oktober 2018 een nieuwe flitsmarathon. Bijzonder aan deze 10de flitsmarathon is dat u op ikflitsmee.be zelf mag aangeven waar er volgens u geflitst moet worden.

Waarom meer files in de herfst?

U kan zich afvragen of een flitsmarathon in oktober wel zin heeft. Zoals we al aanhaalden, is oktober de filemaand bij uitstek. Oktober 2017 was zelfs de drukste maand oktober ooit. Maar waaraan is die stijging van het aantal filekilometers te wijten? De wijziging naar het winteruur eind oktober speelt uiteraard een rol. Vaak is het de combinatie van een gebrek aan licht en slecht weer die ons uren laat stilstaan.

Deze factoren hebben ook invloed op ons rijgedrag wat tevens een stijging van het aantal ongelukken teweegbrengt in de herfstmaanden.

Wat is de relatie tussen de snelheidsovertreding en de file?

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat u na het lange stilstaan in de file extra gas geeft om alsnog tijdig op uw bestemming aan te komen. Zo is een snelheidsovertreding makkelijk begaan uiteraard. Al zijn er ook experten die deze theorie weerleggen. Tevens wordt er vaak geklaagd over chauffeurs die ‘niet normaal’ meer kunnen rijden als het plots begint te regenen. De ene duwt dan de rem in, terwijl de andere uit pure ergernis het gaspedaal wat dieper indrukt.

Wat er ook van zij, de Belg is expert in filerijden én in snelheidsovertredingen! Terwijl we eigenlijk heel wat problemen kunnen voorkomen door in de herfst onze rijstijl wat aan te passen.

Beging u zelf een snelheidsovertreding? Of werd u beboet terwijl u in de file stond? Laat verkeersboetes snel berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u