Oktober: stilstaan of (te veel) gas geven?

 Oktober: stilstaan of (te veel) gas geven?

Waarom organiseert de politie een flitsmarathon in dé filemaand? Wat is de relatie tussen de file en de snelheidsovertreding? Lees hier meer bij IntoLaw.

  • Welke acties plant de politie in oktober?
  • Waarom meer files in de herfst?
  • Wat is de relatie tussen de snelheidsovertreding en de file?

De herfst brengt jaarlijks massa’s verkeersellende teweeg. Enerzijds staat oktober gekend als dé filemaand bij uitstek terwijl de politie anderzijds extra inzet op snelheidscontroles. Contradictio in terminis? Zo zou u het inderdaad kunnen stellen want hoe kunnen we al stilstaand een snelheidsovertreding begaan?

Welke acties plant de politie in oktober?

De Belg steekt het niet onder stoelen of banken dat hij te snel rijden ‘normaal’ vindt. Nochtans ligt de snelheidsovertreding aan de basis van ongeveer 30% van de zware ongevallen op de weg. “In een ideale wereld wordt niemand geflitst”, oppert Koen Ricour, directeur van de federale wegpolitie.

Helaas is die ideale wereld nog veraf en dus organiseren de verschillende politiediensten op 17 en 18 oktober 2018 een nieuwe flitsmarathon. Bijzonder aan deze 10de flitsmarathon is dat u op ikflitsmee.be zelf mag aangeven waar er volgens u geflitst moet worden.

Waarom meer files in de herfst?

U kan zich afvragen of een flitsmarathon in oktober wel zin heeft. Zoals we al aanhaalden, is oktober de filemaand bij uitstek. Oktober 2017 was zelfs de drukste maand oktober ooit. Maar waaraan is die stijging van het aantal filekilometers te wijten? De wijziging naar het winteruur eind oktober speelt uiteraard een rol. Vaak is het de combinatie van een gebrek aan licht en slecht weer die ons uren laat stilstaan.

Deze factoren hebben ook invloed op ons rijgedrag wat tevens een stijging van het aantal ongelukken teweegbrengt in de herfstmaanden.

Wat is de relatie tussen de snelheidsovertreding en de file?

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat u na het lange stilstaan in de file extra gas geeft om alsnog tijdig op uw bestemming aan te komen. Zo is een snelheidsovertreding makkelijk begaan uiteraard. Al zijn er ook experten die deze theorie weerleggen. Tevens wordt er vaak geklaagd over chauffeurs die ‘niet normaal’ meer kunnen rijden als het plots begint te regenen. De ene duwt dan de rem in, terwijl de andere uit pure ergernis het gaspedaal wat dieper indrukt.

Wat er ook van zij, de Belg is expert in filerijden én in snelheidsovertredingen! Terwijl we eigenlijk heel wat problemen kunnen voorkomen door in de herfst onze rijstijl wat aan te passen.

Beging u zelf een snelheidsovertreding? Of werd u beboet terwijl u in de file stond? Laat verkeersboetes snel berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u