Oktober: stilstaan of (te veel) gas geven?
Vrijdag 28 September 2018
Waarom organiseert de politie een flitsmarathon in dé filemaand? Wat is de relatie tussen de file en de snelheidsovertreding? Lees hier meer bij IntoLaw.
- Welke acties plant de politie in oktober?
- Waarom meer files in de herfst?
- Wat is de relatie tussen de snelheidsovertreding en de file?
De herfst brengt jaarlijks massa’s verkeersellende teweeg. Enerzijds staat oktober gekend als dé filemaand bij uitstek terwijl de politie anderzijds extra inzet op snelheidscontroles. Contradictio in terminis? Zo zou u het inderdaad kunnen stellen want hoe kunnen we al stilstaand een snelheidsovertreding begaan?
Welke acties plant de politie in oktober?
De Belg steekt het niet onder stoelen of banken dat hij te snel rijden ‘normaal’ vindt. Nochtans ligt de snelheidsovertreding aan de basis van ongeveer 30% van de zware ongevallen op de weg. “In een ideale wereld wordt niemand geflitst”, oppert Koen Ricour, directeur van de federale wegpolitie.
Helaas is die ideale wereld nog veraf en dus organiseren de verschillende politiediensten op 17 en 18 oktober 2018 een nieuwe flitsmarathon. Bijzonder aan deze 10de flitsmarathon is dat u op ikflitsmee.be zelf mag aangeven waar er volgens u geflitst moet worden.
Waarom meer files in de herfst?
U kan zich afvragen of een flitsmarathon in oktober wel zin heeft. Zoals we al aanhaalden, is oktober de filemaand bij uitstek. Oktober 2017 was zelfs de drukste maand oktober ooit. Maar waaraan is die stijging van het aantal filekilometers te wijten? De wijziging naar het winteruur eind oktober speelt uiteraard een rol. Vaak is het de combinatie van een gebrek aan licht en slecht weer die ons uren laat stilstaan.
Deze factoren hebben ook invloed op ons rijgedrag wat tevens een stijging van het aantal ongelukken teweegbrengt in de herfstmaanden.
Wat is de relatie tussen de snelheidsovertreding en de file?
Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat u na het lange stilstaan in de file extra gas geeft om alsnog tijdig op uw bestemming aan te komen. Zo is een snelheidsovertreding makkelijk begaan uiteraard. Al zijn er ook experten die deze theorie weerleggen. Tevens wordt er vaak geklaagd over chauffeurs die ‘niet normaal’ meer kunnen rijden als het plots begint te regenen. De ene duwt dan de rem in, terwijl de andere uit pure ergernis het gaspedaal wat dieper indrukt.
Wat er ook van zij, de Belg is expert in filerijden én in snelheidsovertredingen! Terwijl we eigenlijk heel wat problemen kunnen voorkomen door in de herfst onze rijstijl wat aan te passen.
Beging u zelf een snelheidsovertreding? Of werd u beboet terwijl u in de file stond? Laat verkeersboetes snel berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer