Oktober: stilstaan of (te veel) gas geven?

 Oktober: stilstaan of (te veel) gas geven?

Waarom organiseert de politie een flitsmarathon in dé filemaand? Wat is de relatie tussen de file en de snelheidsovertreding? Lees hier meer bij IntoLaw.

  • Welke acties plant de politie in oktober?
  • Waarom meer files in de herfst?
  • Wat is de relatie tussen de snelheidsovertreding en de file?

De herfst brengt jaarlijks massa’s verkeersellende teweeg. Enerzijds staat oktober gekend als dé filemaand bij uitstek terwijl de politie anderzijds extra inzet op snelheidscontroles. Contradictio in terminis? Zo zou u het inderdaad kunnen stellen want hoe kunnen we al stilstaand een snelheidsovertreding begaan?

Welke acties plant de politie in oktober?

De Belg steekt het niet onder stoelen of banken dat hij te snel rijden ‘normaal’ vindt. Nochtans ligt de snelheidsovertreding aan de basis van ongeveer 30% van de zware ongevallen op de weg. “In een ideale wereld wordt niemand geflitst”, oppert Koen Ricour, directeur van de federale wegpolitie.

Helaas is die ideale wereld nog veraf en dus organiseren de verschillende politiediensten op 17 en 18 oktober 2018 een nieuwe flitsmarathon. Bijzonder aan deze 10de flitsmarathon is dat u op ikflitsmee.be zelf mag aangeven waar er volgens u geflitst moet worden.

Waarom meer files in de herfst?

U kan zich afvragen of een flitsmarathon in oktober wel zin heeft. Zoals we al aanhaalden, is oktober de filemaand bij uitstek. Oktober 2017 was zelfs de drukste maand oktober ooit. Maar waaraan is die stijging van het aantal filekilometers te wijten? De wijziging naar het winteruur eind oktober speelt uiteraard een rol. Vaak is het de combinatie van een gebrek aan licht en slecht weer die ons uren laat stilstaan.

Deze factoren hebben ook invloed op ons rijgedrag wat tevens een stijging van het aantal ongelukken teweegbrengt in de herfstmaanden.

Wat is de relatie tussen de snelheidsovertreding en de file?

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat u na het lange stilstaan in de file extra gas geeft om alsnog tijdig op uw bestemming aan te komen. Zo is een snelheidsovertreding makkelijk begaan uiteraard. Al zijn er ook experten die deze theorie weerleggen. Tevens wordt er vaak geklaagd over chauffeurs die ‘niet normaal’ meer kunnen rijden als het plots begint te regenen. De ene duwt dan de rem in, terwijl de andere uit pure ergernis het gaspedaal wat dieper indrukt.

Wat er ook van zij, de Belg is expert in filerijden én in snelheidsovertredingen! Terwijl we eigenlijk heel wat problemen kunnen voorkomen door in de herfst onze rijstijl wat aan te passen.

Beging u zelf een snelheidsovertreding? Of werd u beboet terwijl u in de file stond? Laat verkeersboetes snel berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u