Welke verkeersboetes riskeert u in de file?

 Welke verkeersboetes riskeert u in de file?

Wat als u de file tracht te omzeilen via de pechstrook of een tankstation? IntoLaw duidt welke verkeersboetes u in de file riskeert. Lees hier meer.

  • Wat als ik de file tracht te ontwijken?
  • Wat als ik over de pechstrook rijd?
  • Wat als ik mijn smartphone erbij neem?

2017 was een absoluut recordjaar wat betreft het fileleed op onze Belgische wegen. Rond Antwerpen en Brussel, waar al jaar en dag sprake is van structurele files, namen de reistijden zelfs tijdens de daluren toe. In oktober verhoogt de kans op ongeval en kennen we traditiegetrouw een filepiek. Hoe gaat u om met de file? Schuift u netjes aan of probeert u eruit te ontsnappen, mits het risico op verkeerboetes?

Wat als ik de file tracht te ontwijken?

Niemand staat graag stil. Daarom proberen automobilisten vaak de file te slim af te zijn door via parkings en tankstations de stilstaande wagens voorbij te steken. Dergelijke toestanden zijn niet alleen zinloos (u wint immers maar een paar honderd meter), maar kunnen u ook verkeersboetes opleveren. Wordt u als ‘filerat’ betrapt door de politie? Dan mag u zich verwachten aan een geldboete van 55 euro.

Het is ook zo dat de maximumsnelheid rond tankstations vaak beperkt wordt. Heeft u bij het omzeilen van de file deze snelheid niet gerespecteerd, kan u ook voor uw snelheidsovertreding beboet worden.

Wat als ik over de pechstrook rijd?

Hoewel het vaak gebeurt, mag het niet! Over de pechstrook rijden is enkel toegestaan voor prioritaire voertuigen en voor takelwagens op weg naar een incident. Dergelijk asociaal en gevaarlijk rijgedrag wordt dan ook bestraft met verkeersboetes. En die zijn niet van de minste! Wie zich over de pechstrook waagt om de file te omzeilen riskeert verkeersboetes tot 2000 euro.

De politierechter kan u ook een rijverbod opleggen voor een duur van ten minste 8 dagen tot maximum 5 jaar.

Wat als ik mijn smartphone erbij neem?

Gsm’en in de file is eigenlijk een dubbeltje op z’n kant... In de wegcode staat immers dat u de smartphone niet mag gebruiken (tenzij handsfree) in rijstand, maar wel in stilstand. Voor het rood licht staan of in de file staan wordt echter niet beschouwd als ‘stilstand’. Wanneer u dus in de file uw smartphone ter hand neemt, al was het maar om Waze in te stellen of de jongste verkeersinfo te checken, bent u strafbaar.

Verkeersboetes voor het gebruik van de gsm in de file kunnen dan ook oplopen van 120 euro tot 1500 euro in geval van betwisting van de feiten. Voor wie binnen de 3 jaar opnieuw betrapt wordt, verdubbelt de boete. U riskeert dan ook een rijverbod.

Werd u zelf betrapt op ongepast gedrag in de file? Paste u uw rijstijl niet aan de herfstige weersomstandigheden aan met alle gevolgen vandien? Of beging u een andere verkeersovertreding? Laat verkeersboetes snel berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u