Welke verkeersboetes riskeert u in de file?

 Welke verkeersboetes riskeert u in de file?

Wat als u de file tracht te omzeilen via de pechstrook of een tankstation? IntoLaw duidt welke verkeersboetes u in de file riskeert. Lees hier meer.

  • Wat als ik de file tracht te ontwijken?
  • Wat als ik over de pechstrook rijd?
  • Wat als ik mijn smartphone erbij neem?

2017 was een absoluut recordjaar wat betreft het fileleed op onze Belgische wegen. Rond Antwerpen en Brussel, waar al jaar en dag sprake is van structurele files, namen de reistijden zelfs tijdens de daluren toe. In oktober verhoogt de kans op ongeval en kennen we traditiegetrouw een filepiek. Hoe gaat u om met de file? Schuift u netjes aan of probeert u eruit te ontsnappen, mits het risico op verkeerboetes?

Wat als ik de file tracht te ontwijken?

Niemand staat graag stil. Daarom proberen automobilisten vaak de file te slim af te zijn door via parkings en tankstations de stilstaande wagens voorbij te steken. Dergelijke toestanden zijn niet alleen zinloos (u wint immers maar een paar honderd meter), maar kunnen u ook verkeersboetes opleveren. Wordt u als ‘filerat’ betrapt door de politie? Dan mag u zich verwachten aan een geldboete van 55 euro.

Het is ook zo dat de maximumsnelheid rond tankstations vaak beperkt wordt. Heeft u bij het omzeilen van de file deze snelheid niet gerespecteerd, kan u ook voor uw snelheidsovertreding beboet worden.

Wat als ik over de pechstrook rijd?

Hoewel het vaak gebeurt, mag het niet! Over de pechstrook rijden is enkel toegestaan voor prioritaire voertuigen en voor takelwagens op weg naar een incident. Dergelijk asociaal en gevaarlijk rijgedrag wordt dan ook bestraft met verkeersboetes. En die zijn niet van de minste! Wie zich over de pechstrook waagt om de file te omzeilen riskeert verkeersboetes tot 2000 euro.

De politierechter kan u ook een rijverbod opleggen voor een duur van ten minste 8 dagen tot maximum 5 jaar.

Wat als ik mijn smartphone erbij neem?

Gsm’en in de file is eigenlijk een dubbeltje op z’n kant... In de wegcode staat immers dat u de smartphone niet mag gebruiken (tenzij handsfree) in rijstand, maar wel in stilstand. Voor het rood licht staan of in de file staan wordt echter niet beschouwd als ‘stilstand’. Wanneer u dus in de file uw smartphone ter hand neemt, al was het maar om Waze in te stellen of de jongste verkeersinfo te checken, bent u strafbaar.

Verkeersboetes voor het gebruik van de gsm in de file kunnen dan ook oplopen van 120 euro tot 1500 euro in geval van betwisting van de feiten. Voor wie binnen de 3 jaar opnieuw betrapt wordt, verdubbelt de boete. U riskeert dan ook een rijverbod.

Werd u zelf betrapt op ongepast gedrag in de file? Paste u uw rijstijl niet aan de herfstige weersomstandigheden aan met alle gevolgen vandien? Of beging u een andere verkeersovertreding? Laat verkeersboetes snel berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u