Welke verkeersboetes riskeert u in de file?

 Welke verkeersboetes riskeert u in de file?

Wat als u de file tracht te omzeilen via de pechstrook of een tankstation? IntoLaw duidt welke verkeersboetes u in de file riskeert. Lees hier meer.

  • Wat als ik de file tracht te ontwijken?
  • Wat als ik over de pechstrook rijd?
  • Wat als ik mijn smartphone erbij neem?

2017 was een absoluut recordjaar wat betreft het fileleed op onze Belgische wegen. Rond Antwerpen en Brussel, waar al jaar en dag sprake is van structurele files, namen de reistijden zelfs tijdens de daluren toe. In oktober verhoogt de kans op ongeval en kennen we traditiegetrouw een filepiek. Hoe gaat u om met de file? Schuift u netjes aan of probeert u eruit te ontsnappen, mits het risico op verkeerboetes?

Wat als ik de file tracht te ontwijken?

Niemand staat graag stil. Daarom proberen automobilisten vaak de file te slim af te zijn door via parkings en tankstations de stilstaande wagens voorbij te steken. Dergelijke toestanden zijn niet alleen zinloos (u wint immers maar een paar honderd meter), maar kunnen u ook verkeersboetes opleveren. Wordt u als ‘filerat’ betrapt door de politie? Dan mag u zich verwachten aan een geldboete van 55 euro.

Het is ook zo dat de maximumsnelheid rond tankstations vaak beperkt wordt. Heeft u bij het omzeilen van de file deze snelheid niet gerespecteerd, kan u ook voor uw snelheidsovertreding beboet worden.

Wat als ik over de pechstrook rijd?

Hoewel het vaak gebeurt, mag het niet! Over de pechstrook rijden is enkel toegestaan voor prioritaire voertuigen en voor takelwagens op weg naar een incident. Dergelijk asociaal en gevaarlijk rijgedrag wordt dan ook bestraft met verkeersboetes. En die zijn niet van de minste! Wie zich over de pechstrook waagt om de file te omzeilen riskeert verkeersboetes tot 2000 euro.

De politierechter kan u ook een rijverbod opleggen voor een duur van ten minste 8 dagen tot maximum 5 jaar.

Wat als ik mijn smartphone erbij neem?

Gsm’en in de file is eigenlijk een dubbeltje op z’n kant... In de wegcode staat immers dat u de smartphone niet mag gebruiken (tenzij handsfree) in rijstand, maar wel in stilstand. Voor het rood licht staan of in de file staan wordt echter niet beschouwd als ‘stilstand’. Wanneer u dus in de file uw smartphone ter hand neemt, al was het maar om Waze in te stellen of de jongste verkeersinfo te checken, bent u strafbaar.

Verkeersboetes voor het gebruik van de gsm in de file kunnen dan ook oplopen van 120 euro tot 1500 euro in geval van betwisting van de feiten. Voor wie binnen de 3 jaar opnieuw betrapt wordt, verdubbelt de boete. U riskeert dan ook een rijverbod.

Werd u zelf betrapt op ongepast gedrag in de file? Paste u uw rijstijl niet aan de herfstige weersomstandigheden aan met alle gevolgen vandien? Of beging u een andere verkeersovertreding? Laat verkeersboetes snel berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u