Meer ongevallen bij switch naar winteruur?

 Meer ongevallen bij switch naar winteruur?

Waarom verhoogt de kans op een ongeval en zelfs op een ongeval met vluchtmisdrijf na de omschakeling naar het winteruur? IntoLaw verduidelijkt. Lees hier meer.

  • Wat zeggen de cijfers betreffende ongevallen?
  • Wie zijn de grootste slachtoffers?
  • Wat zeggen de cijfers over een ongeval met vluchtmisdrijf?

De discussie betreffende het switchen tussen zomer- en winteruur laaide recent weer op. Meer dan 80% van de Europeanen gaf al aan voorstander te zijn van de afschaffing van de zomer- en wintertijd. Een goede zaak? Feit is wel dat het winteruur nefast blijkt te zijn voor het fileleed alsook voor de algemene verkeersveiligheid.

Wat zeggen de cijfers betreffende ongevallen?

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober 2018 zetten we de klok opnieuw een uurtje achteruit. Dat betekent dat het vanaf dan een uur vroeger donker is, wat vooral gevolgen heeft voor voetgangers. Cijfers van het VIAS Institute waarschuwen vooral voor de avondspits. Daar detecteerden ze in 2016 een stijging van 63% inzake het aantal zwaargewonde en dode voetgangers bij ongevallen. Er zijn dus meer ongevallen in oktober en november door het plotse gebrek aan licht en ze zijn ook ernstiger.

Een andere zorgwekkende factor is bovendien het steeds vaker voorkomen van een ongeval met vluchtmisdrijf. Wees in de herfst extra alert en pas uw rijstijl aan!

Wie zijn de grootste slachtoffers?

In de herfst en winter is het sowieso vroeger donker, horen we u denken. Nochtans mag u de negatieve invloed van het winteruur niet onderschatten. In hetzelfde rapport van VIAS Institute werd de vergelijking gemaakt tussen het aantal ongevallen in oktober tijdens de zomertijd en het aantal ongevallen tijdens de wintertijd. Ze registreerden respectievelijk 17 dode voetgangers per 1000 letselongevallen tegenover 34 dode voetgangers per 1000 ongevallen na de uurswijziging.

Wie in de schemering of in het donker te voet of met de fiets de straat optrekt, wordt geadviseerd reflecterende kledij te dragen. Qua zichtbaarheid scheelt dit maar liefst 130 meter!

Wat zeggen de cijfers over een ongeval met vluchtmisdrijf?

Bij een ongeval met vluchtmisdrijf is het slachtoffer in 34% van de gevallen een fietser en in 23% van de gevallen een voetganger. Bij een ongeval met vluchtmisdrijf is de zwakke weggebruiker dus overduidelijk oververtegenwoordigd. Als we de optelsom maken, kunnen we dus concluderen dat u als voetganger of fietser na het ingaan van de wintertijd extra alert dient te zijn en best uw voorzorgen kan nemen.

We haalden al aan dat u in de herfst best uw rijstijl aanpast. Want hoewel we in oktober massaal in de file staan, wordt u ook extra gecontroleerd op snelheidsovertredingen.

Heeft u te snel gereden? Of was u betrokken bij een ongeval, al dan niet een ongeval met vluchtmisdrijf? IntoLaw geeft gratis advies aan slachtoffers en daders. Via onderstaand formulier kan u eventuele boetes laten berekenen. Contacteer onze advocaten voor extra advies.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u