Meer ongevallen bij switch naar winteruur?

 Meer ongevallen bij switch naar winteruur?

Waarom verhoogt de kans op een ongeval en zelfs op een ongeval met vluchtmisdrijf na de omschakeling naar het winteruur? IntoLaw verduidelijkt. Lees hier meer.

  • Wat zeggen de cijfers betreffende ongevallen?
  • Wie zijn de grootste slachtoffers?
  • Wat zeggen de cijfers over een ongeval met vluchtmisdrijf?

De discussie betreffende het switchen tussen zomer- en winteruur laaide recent weer op. Meer dan 80% van de Europeanen gaf al aan voorstander te zijn van de afschaffing van de zomer- en wintertijd. Een goede zaak? Feit is wel dat het winteruur nefast blijkt te zijn voor het fileleed alsook voor de algemene verkeersveiligheid.

Wat zeggen de cijfers betreffende ongevallen?

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober 2018 zetten we de klok opnieuw een uurtje achteruit. Dat betekent dat het vanaf dan een uur vroeger donker is, wat vooral gevolgen heeft voor voetgangers. Cijfers van het VIAS Institute waarschuwen vooral voor de avondspits. Daar detecteerden ze in 2016 een stijging van 63% inzake het aantal zwaargewonde en dode voetgangers bij ongevallen. Er zijn dus meer ongevallen in oktober en november door het plotse gebrek aan licht en ze zijn ook ernstiger.

Een andere zorgwekkende factor is bovendien het steeds vaker voorkomen van een ongeval met vluchtmisdrijf. Wees in de herfst extra alert en pas uw rijstijl aan!

Wie zijn de grootste slachtoffers?

In de herfst en winter is het sowieso vroeger donker, horen we u denken. Nochtans mag u de negatieve invloed van het winteruur niet onderschatten. In hetzelfde rapport van VIAS Institute werd de vergelijking gemaakt tussen het aantal ongevallen in oktober tijdens de zomertijd en het aantal ongevallen tijdens de wintertijd. Ze registreerden respectievelijk 17 dode voetgangers per 1000 letselongevallen tegenover 34 dode voetgangers per 1000 ongevallen na de uurswijziging.

Wie in de schemering of in het donker te voet of met de fiets de straat optrekt, wordt geadviseerd reflecterende kledij te dragen. Qua zichtbaarheid scheelt dit maar liefst 130 meter!

Wat zeggen de cijfers over een ongeval met vluchtmisdrijf?

Bij een ongeval met vluchtmisdrijf is het slachtoffer in 34% van de gevallen een fietser en in 23% van de gevallen een voetganger. Bij een ongeval met vluchtmisdrijf is de zwakke weggebruiker dus overduidelijk oververtegenwoordigd. Als we de optelsom maken, kunnen we dus concluderen dat u als voetganger of fietser na het ingaan van de wintertijd extra alert dient te zijn en best uw voorzorgen kan nemen.

We haalden al aan dat u in de herfst best uw rijstijl aanpast. Want hoewel we in oktober massaal in de file staan, wordt u ook extra gecontroleerd op snelheidsovertredingen.

Heeft u te snel gereden? Of was u betrokken bij een ongeval, al dan niet een ongeval met vluchtmisdrijf? IntoLaw geeft gratis advies aan slachtoffers en daders. Via onderstaand formulier kan u eventuele boetes laten berekenen. Contacteer onze advocaten voor extra advies.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u