Wat moet ik weten over boetes en ongevallen op parkings?
Zondag 04 Maart 2018

Hoe kan ik op een parking boetes krijgen? Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een parking? De verkeersregels voor parkeerruimtes zijn niet altijd even duidelijk. Ontdek met IntoLaw wat u doet bij een dergelijk ongeval en welke boetes u kan krijgen.
- Welke soorten parkings bestaan er?
- Welke autoriteit heeft de politie op private parkings?
- Wie is er aansprakelijk bij een ongeluk op een parking?
Grote kans dat u zich alle dagen op een grote parking bevindt. Misschien parkeert u zich er aan het bedrijf waar u werkt of ’s avonds wanneer u boodschappen gaat halen. Vroeg u zich weleens af wie er aansprakelijk zou zijn voor een kras op uw auto of een zwaarder ongeval? U ontdekt het hier.
Welke soorten parkings bestaan er?
Op vlak van verkeersregels worden parkings onderscheiden in 2 categorieën: privéparkings en openbare parkings. Die laatste zijn toegankelijk voor iedereen, zoals bij de supermarkt of aan de bioscoop. Ook wanneer die als investering door een private partij werden aangekocht, blijven ze hun openbare karakter behouden. Daar gelden dezelfde verkeersregels als op de openbare weg. Privéparkings zijn parkeerplaatsen die enkel voor een bepaald publiek toegankelijk zijn.
Onder andere parkings aan appartementen die voorbehouden zijn voor bewoners of parkeerruimte voor werknemers aan bedrijven worden gezien als privé.
Welke autoriteit heeft de politie op private parkings?
De politie zal normaal gezien niet tussenkomen of boetes uitschrijven op een private parking. Enkel bij ongevallen met letselschade of bij vluchtmisdrijf zal de politie altijd stappen ondernemen. Op privaat terrein kunnen foutparkeerders bijvoorbeeld wel weggesleept worden, maar dat gebeurt op kosten van de eigenaar. Die kan wel later het takelbedrag via de rechtbank terugvorderen van de foutparkeerder. U bent wel verplicht de aangebrachte signalisatie te volgen, ook op privéterrein. Het is wel bij beide parkings belangrijk om bij een ongeval de juiste stappen te ondernemen.
Openbare parkings fungeren als openbare weg. Daar kan de politie dus wel gemakkelijk boetes of andere sancties uitdelen.
Wie is er aansprakelijk bij een ongeluk op een parking?
Ook aansprakelijkheid is afhankelijk van de aard van de parking. Bij publieke parkings wordt de normale wegcode gerespecteerd. Bij private parkings wordt een ongeval evalueren moeilijker. De eigenaar van de parking is enkel aansprakelijk wanneer het ongeval rechtstreeks werd veroorzaakt door een defect of probleem in de infrastructuur. Een gebrek aan signalisatie is dus geen reden om het ongeval op de eigenaar te verhalen, want het is niet verplicht. Zonder signalisatie wordt het criterium van de voorzichtige bestuurder gehandhaafd in de rechtbank, met onder andere normale voorrangsregels.
Wat als ik een ongeluk had in een private parking en we raken het niet eens? Hoe kan ik in beroep gaan als ik in de fout word gesteld? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer