Wat moet ik weten over boetes en ongevallen op parkings?

 Wat moet ik weten over boetes en ongevallen op parkings?

Hoe kan ik op een parking boetes krijgen? Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een parking? De verkeersregels voor parkeerruimtes zijn niet altijd even duidelijk. Ontdek met IntoLaw wat u doet bij een dergelijk ongeval en welke boetes u kan krijgen.

  • Welke soorten parkings bestaan er?
  • Welke autoriteit heeft de politie op private parkings?
  • Wie is er aansprakelijk bij een ongeluk op een parking?

 

Grote kans dat u zich alle dagen op een grote parking bevindt. Misschien parkeert u zich er aan het bedrijf waar u werkt of ’s avonds wanneer u boodschappen gaat halen. Vroeg u zich weleens af wie er aansprakelijk zou zijn voor een kras op uw auto of een zwaarder ongeval? U ontdekt het hier.

 

Welke soorten parkings bestaan er?

Op vlak van verkeersregels worden parkings onderscheiden in 2 categorieën: privéparkings en openbare parkings. Die laatste zijn toegankelijk voor iedereen, zoals bij de supermarkt of aan de bioscoop. Ook wanneer die als investering door een private partij werden aangekocht, blijven ze hun openbare karakter behouden. Daar gelden dezelfde verkeersregels als op de openbare weg. Privéparkings zijn parkeerplaatsen die enkel voor een bepaald publiek toegankelijk zijn.

Onder andere parkings aan appartementen die voorbehouden zijn voor bewoners of parkeerruimte voor werknemers aan bedrijven worden gezien als privé.

Welke autoriteit heeft de politie op private parkings?

De politie zal normaal gezien niet tussenkomen of boetes uitschrijven op een private parking. Enkel bij ongevallen met letselschade of bij vluchtmisdrijf zal de politie altijd stappen ondernemen. Op privaat terrein kunnen foutparkeerders bijvoorbeeld wel weggesleept worden, maar dat gebeurt op kosten van de eigenaar. Die kan wel later het takelbedrag via de rechtbank terugvorderen van de foutparkeerder. U bent wel verplicht de aangebrachte signalisatie te volgen, ook op privéterrein. Het is wel bij beide parkings belangrijk om bij een ongeval de juiste stappen te ondernemen.

Openbare parkings fungeren als openbare weg. Daar kan de politie dus wel gemakkelijk boetes of andere sancties uitdelen.

Wie is er aansprakelijk bij een ongeluk op een parking?

Ook aansprakelijkheid is afhankelijk van de aard van de parking. Bij publieke parkings wordt de normale wegcode gerespecteerd. Bij private parkings wordt een ongeval evalueren moeilijker. De eigenaar van de parking is enkel aansprakelijk wanneer het ongeval rechtstreeks werd veroorzaakt door een defect of probleem in de infrastructuur. Een gebrek aan signalisatie is dus geen reden om het ongeval op de eigenaar te verhalen, want het is niet verplicht. Zonder signalisatie wordt het criterium van de voorzichtige bestuurder gehandhaafd in de rechtbank, met onder andere normale voorrangsregels.

 

Wat als ik een ongeluk had in een private parking en we raken het niet eens? Hoe kan ik in beroep gaan als ik in de fout word gesteld? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u