Letselschade na een (verkeers)ongeval: wat nu?

 Letselschade na een (verkeers)ongeval: wat nu?

Wanneer u betrokken bent in een ongeval, wordt er eerst gekeken welke partij hiervoor aansprakelijk is. Uiteraard zal die persoon moeten opdraaien voor de kosten. Maar op welke vergoeding heeft u als slachtoffer nu precies recht?

Een ongeval met lichamelijke letsels heeft een impact op meerdere aspecten van het dagelijks leven. Er worden drie soorten ongeschiktheid onderscheiden naargelang de levenssfeer waarop de fysieke letsels een impact hebben:

  • persoonlijke ongeschiktheid: de algemene lasten die u ondervindt in het dagelijks leven (pijn, ongemak, angst, hobby’s niet kunnen uitoefenen…)
  • huishoudelijke ongeschiktheid: huishoudelijk werk niet kunnen uitoefenen (poetsen, koken, tuinieren…)
  • economische ongeschiktheid: professionele activiteiten niet kunnen uitoefenen.

Elk van deze drie categorieën wordt dan nog eens opgesplitst in tijdelijke en blijvende ongeschiktheid. 

De tijdelijke ongeschiktheid omvat de periode waarin de letsels nog evolueren, met andere woorden verbeteren of achteruitgaan. Zodra de schade stabiliseert spreekt men van “consolidatie”. De letsels die er nog zijn na de consolidatiedatum, worden ondergebracht onder de noemer “blijvende schade”.

Hoe worden deze categorieën nu omgezet in cijfers? Een arts zal u onderzoeken en een medisch verslag opstellen waarin hij per categorie percentages zal noteren. Op basis van deze percentages zal het exacte bedrag worden berekend van de vergoeding waarop u recht heeft. Bij deze berekening wordt rekening gehouden met verschillende factoren, zoals uw leeftijd en uw gezinssituatie.

Enkele voorbeelden:

  • Jan was 20% huishoudelijk ongeschikt van 1 september 2019 tot en met 30 september 2019. Hij is alleenstaand en heeft twee kinderen ten laste. De basisdagvergoeding voor een alleenstaande is 20 euro plus 7 euro per kind ten laste, waardoor we per dag aan 34 euro komen. Hierbij dienen we evenwel rekening te houden met het feit dat Jan slechts 20% ongeschikt is, hij zal dus een vergoeding ontvangen van 6,80 euro per dag (34 euro x 20%). Vermenigvuldigd met 30 dagen komen we aan een totale vergoeding van 204 euro voor de maand september.
  • Bij Els (leeftijd: 36 jaar) wordt na consolidatie een blijvende persoonlijke ongeschiktheid vastgesteld van 6%. Volgens de forfaitaire berekeningsmethode van de indicatieve tabel heeft zij recht op 900 euro “per procentpunt”. Zij zal dus 5.400 euro ontvangen voor deze schadepost (900 euro x 6).

Naast bovenstaande standaardvergoedingen bestaan er ook nog enkele specifieke schadeposten waarop u eventueel aanspraak kan maken, afhankelijk van uw concrete situatie.

  • Esthetische schade

Fysieke letsels zijn vaak uiterlijk zichtbaar, waardoor slachtoffers van een ongeval zich soms minder aantrekkelijk voelen. Dit wordt “esthetische schade” genoemd, waarvoor een forfaitaire vergoeding kan worden toegekend. Deze vergoeding is afhankelijk van de ernst van de esthetische schade – geraamd door een arts op een schaal van 1 tot 7 – en de leeftijd van het slachtoffer.

Iemand van 24 jaar met een esthetische schade van 3/7 zal bijvoorbeeld een vergoeding van 4.400 euro ontvangen.

  • Genoegenschade

Deze schadepost overlapt grotendeels met de persoonlijke ongeschiktheid en heeft betrekking op de aantasting van bepaalde genoegens of vormen van amusement ten gevolge van fysieke letsels. In gevallen waar bijvoorbeeld een specifieke hobby of sport niet meer kan worden beoefend, kan hiervoor een aparte vergoeding worden voorzien onder de noemer “genoegenschade”.

  •  Seksuele schade

Seksuele schade kan twee vormen aannemen: enerzijds het verlies aan seksueel leven en anderzijds het verlies van de mogelijkheid om kinderen te krijgen. Voor beide vormen kan een vergoeding worden toegekend, waarbij het bedrag afhankelijk is van de concrete situatie.

  • Hulp van een derde

Als u door het ongeval beroep moet doen op de hulp van andere personen door een verlies aan zelfredzaamheid, kan u hiervoor ook een vergoeding krijgen. Dit betreft bijvoorbeeld hulp bij het wassen, aankleden, verplaatsen, eten… Deze vergoeding wordt in principe berekend aan de hand van een bepaald uurtarief, dat wordt vermenigvuldigd met het aantal uren per week waarin u hulp van derden nodig heeft.

  • Verlies van een studiejaar

Wanneer u door een ongeval een studiejaar verliest of geen examens heeft kunnen afleggen, kan u aanspraak maken op vergoeding hiervoor. Vereist is dat u kan aantonen dat u het studiejaar in normale omstandigheden wel tot een goed eind zou hebben gebracht. Zowel reeds gemaakte kosten, morele schade en eventuele toekomstige financiële schade komen in aanmerking voor vergoeding.

Tot slot kan je uiteraard ook vergoeding bekomen voor de kosten die je hebt gemaakt (medische kosten, verplaatsingskosten, kledijschade, administratiekosten…).

Laat je dus zeker bijstaan door een advocaat om na te gaan op welke vergoeding je recht hebt. Vul onderstaand formulier in om een eerste gratis advies te krijgen van een advocaat of een antwoord op jouw vraag!


Contacteer ons en ontvang vandaag nog een gratis advies

Document

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u