Welke misverstanden over ritsen bezorgen me een boete?

 Welke misverstanden over ritsen bezorgen me een boete?

Ritsen is al bijna 4 jaar verplicht. Toch zijn er nog veel misvattingen over de voorrangsregels. Welk gedrag wordt bij ritsen als asociaal ervaren? Wanneer mag ik ritsen op de autosnelweg? IntoLaw geeft antwoord op de meest voorkomende misverstanden.

  • Wanneer ga ik ritsen op de autosnelweg?
  • Waarom zou ik een ritser doorlaten als ik op een voorrangsbaan rij?
  • Hoe geraak ik sneller op mijn bestemming door niet te ritsen?
  • Waarom zou ik niet aan hoge snelheid tot aan de flessenhals rijden?
  • Waarom zou ik een richtingaanwijzer gebruiken als ik al op een voorsorteerstrook rij?
  • Welke bestuurder laat ik door bij dubbel ritsen: de linkse of de rechtse?

 

Op 1 maart viert ritsen zijn 4de verjaardag. Op dezelfde dag in 2014 werd de beleefdheidsregel deel van de wegcode. Nochtans zijn er vandaag nog steeds heel veel misvattingen over het hoe en waarom van ritsen. We zetten ze voor u op een rijtje zodat u de boete én het ongeval vermijdt.

 

Wanneer ga ik ritsen op de autosnelweg?

In principe wordt er op de autosnelweg nooit geritst. Een oprit is namelijk niet hetzelfde als een voorsorteerstrook voor ritsen en de bestuurders op de autosnelweg hebben altijd voorrang. Ritsen wordt aan de oprit enkel gedaan bij zeer sterk vertraagd verkeer.

 

Waarom zou ik een ritser doorlaten als ik op een voorrangsbaan rij?

Wanneer u op een hoofdbaan rijdt waar ritsen nodig is, vervalt de voorrangsregel voor de hoofdbaan. Bestuurders die correct willen invoegen via het rits-systeem hebben in dat geval voorrang op u.

 

Hoe geraak ik sneller op mijn bestemming door niet te ritsen?

Het lijkt een tegenstelling, maar trager rijden krijgt ons vlugger op onze bestemming. Door trager te rijden is het minder vaak nodig om te stoppen. Daardoor kan het verkeer vlotter doorrijden en ontstaan er minder files. Door te ritsen zullen zowel u als andere bestuurders sneller geraken waar ze moeten zijn.

 

Waarom zou ik niet aan hoge snelheid tot aan de flessenhals rijden?

U krijgt geen boete voor het aanhouden van de maximumsnelheid op de rits-strook, maar het is vaak toch aangewezen. Niet alleen hoeft u zo niet plots te remmen of volledig tot stilstand te komen om aan de flessenhals te ritsen, andere bestuurders vinden snel rijden op de strook vervelend. Ze staan zelf stil of rijden heel traag en ervaren snel rijden richting de flessenhals als asociaal gedrag. U zal dan ook meer kans maken om vlot te ritsen door sociaal te rijden.

 

Waarom zou ik een richtingaanwijzer gebruiken als ik al op een voorsorteerstrook rij?

Bij elke verandering van rijrichting, manoeuvre of zijdelingse beweging zijn de richtingaanwijzers verplicht. Ook wanneer er bij voorsorteerstroken of flessenhalzen wegmarkeringen in de vorm van pijlen zijn, moet u de lichten gebruiken. Ook al ritst u correct, u kan nog steeds een boete krijgen voor verkeerd gebruik van de richtingaanwijzers.

 

Welke bestuurder laat ik door bij dubbel ritsen: de linkse of de rechtse?

Bij verkeerssituaties waarbij de middelste strook doorgaand verkeer bevat en zowel de linker- als rechterstrook moeten invoegen, hebben beide stroken voorrang. Bovendien gelden ook andere voorrangsregels zoals voorrang van rechts. Concreet wil dat zeggen dat u als bestuurder op de middelste strook eerst een wagen langs uw rechterkant voorrang verleent en daarna een van uw linkerkant. Eens u uit beide richtingen een bestuurder liet doorrijden, hoeft u geen andere auto’s meer voorrang te verlenen.

 

Wat als ik nog vragen heb over ritsen? Welke boete kan ik krijgen voor incorrect voorrang verlenen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u