Hoe kan ik bij een ongeval vluchtmisdrijf vermijden?
Zondag 04 Maart 2018

Hoe kan ik bij een ongeval vluchtmisdrijf en bijbehorende boetes vermijden? Hoe vul ik de aangifte juist in? Bij een ongeval wordt er al snel gesproken over vluchtmisdrijf, zelfs als dat niet de bedoeling was. IntoLaw licht toe wat u kan doen om dat te vermijden.
- Wanneer wordt er gesproken over vluchtmisdrijf?
- Hoe kan ik zowel bij mezelf als bij de andere bestuurder vluchtmisdrijf vermijden?
- Welke stappen onderneem ik bij een aangifte?
Een ongeval is snel gebeurd, een vluchtreactie ook. Toch is het belangrijk dat u bij een ongeval geen vluchtmisdrijf pleegt. Net zoals bij andere verkeersmisdrijven hangen er zware gevolgen aan vast. Maar wanneer spreekt men van vluchtmisdrijf? Hoe kan ik het vermijden?
Wanneer wordt er gesproken over vluchtmisdrijf?
Voor er bij een ongeval van vluchtmisdrijf wordt gesproken, moet de dader eerst aan enkele voorwaarden voldoen. Zo kan er nooit sprake zijn van vluchtmisdrijf als de dader zich niet bewust was van het ongeval, zoals weleens voorkomt bij een kleine kras of andere lichte schade. Bovendien moet de dader ook de plaats van het ongeval verlaten met als specifieke bedoeling om zich te onttrekken aan de vaststelling. Als die snel bij een aangrenzend huis de politie gaat bellen omdat zijn gsm niet werkt, spreekt men van verlating en niet vluchtmisdrijf.
Wat als ik zelf niet in de fout was of voorrang had? Dan nog kan u zich schuldig maken aan vluchtmisdrijf. Dat heeft namelijk niet te maken met het ongeval, wel met de ontsnapping aan vaststelling.
Hoe kan ik zowel bij mezelf als bij de andere bestuurder vluchtmisdrijf vermijden?
Wanneer de andere bestuurder bij een ongeval aanstalten maakt tot vluchtmisdrijf, neemt u best zo snel mogelijk een foto van de nummerplaat. Zo kan u alsnog naar de politie gaan. Bovendien fotografeert u beter ook de omgeving en de schade aan uw auto vooraleer u de plaats van het ongeval verlaat. Indien mogelijk belt u op het moment zelf de politie en helpen zij u verder. Als de andere bestuurder wel ter plaatse blijft, dient u samen met hem het Europees Aanrijdingsformulier in te vullen. Dat moet volledig ingevuld worden volgens de instructies.
Het aanrijdingsformulier telt als officiële vaststelling. Als er geen discussie is, is het dan ook niet nodig de politie af te wachten.
Welke stappen onderneem ik bij een aangifte?
Wanneer u aangifte doet van het ongeval bij de politie of de verzekeraar, doet u er goed aan bewijsmateriaal in te dienen. Vooral foto’s zijn waardevolle bewijsstukken, maar ook gegevens van mogelijke getuigen dragen veel waarde. Wat als er geen andere partij aanwezig is? Dan is het niet voldoende om een briefje met uw gegevens achter te laten. Aangezien er geen tweede partij is om het aanrijdingsformulier in te vullen, telt die niet als vaststelling. U belt in dat geval beter de politie zodat die ter plaatse de vaststelling kunnen maken. Onder andere intoxicatie en medische rijgeschiktheid worden door hen geëvalueerd.
Wat als ik gedagvaard wordt voor vluchtmisdrijf, maar het ongeval niet opmerkte? Hoe kan ik voldoende bewijsstukken aandragen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer