Hoe kan ik bij een ongeval vluchtmisdrijf vermijden?

 Hoe kan ik bij een ongeval vluchtmisdrijf vermijden?

Hoe kan ik bij een ongeval vluchtmisdrijf en bijbehorende boetes vermijden? Hoe vul ik de aangifte juist in? Bij een ongeval wordt er al snel gesproken over vluchtmisdrijf, zelfs als dat niet de bedoeling was. IntoLaw licht toe wat u kan doen om dat te vermijden.

  • Wanneer wordt er gesproken over vluchtmisdrijf?
  • Hoe kan ik zowel bij mezelf als bij de andere bestuurder vluchtmisdrijf vermijden?
  • Welke stappen onderneem ik bij een aangifte?

 

Een ongeval is snel gebeurd, een vluchtreactie ook. Toch is het belangrijk dat u bij een ongeval geen vluchtmisdrijf pleegt. Net zoals bij andere verkeersmisdrijven hangen er zware gevolgen aan vast. Maar wanneer spreekt men van vluchtmisdrijf? Hoe kan ik het vermijden?

 

Wanneer wordt er gesproken over vluchtmisdrijf?

Voor er bij een ongeval van vluchtmisdrijf wordt gesproken, moet de dader eerst aan enkele voorwaarden voldoen. Zo kan er nooit sprake zijn van vluchtmisdrijf als de dader zich niet bewust was van het ongeval, zoals weleens voorkomt bij een kleine kras of andere lichte schade. Bovendien moet de dader ook de plaats van het ongeval verlaten met als specifieke bedoeling om zich te onttrekken aan de vaststelling. Als die snel bij een aangrenzend huis de politie gaat bellen omdat zijn gsm niet werkt, spreekt men van verlating en niet vluchtmisdrijf.

Wat als ik zelf niet in de fout was of voorrang had? Dan nog kan u zich schuldig maken aan vluchtmisdrijf. Dat heeft namelijk niet te maken met het ongeval, wel met de ontsnapping aan vaststelling.

 

Hoe kan ik zowel bij mezelf als bij de andere bestuurder vluchtmisdrijf vermijden?

Wanneer de andere bestuurder bij een ongeval aanstalten maakt tot vluchtmisdrijf, neemt u best zo snel mogelijk een foto van de nummerplaat. Zo kan u alsnog naar de politie gaan. Bovendien fotografeert u beter ook de omgeving en de schade aan uw auto vooraleer u de plaats van het ongeval verlaat. Indien mogelijk belt u op het moment zelf de politie en helpen zij u verder. Als de andere bestuurder wel ter plaatse blijft, dient u samen met hem het Europees Aanrijdingsformulier in te vullen. Dat moet volledig ingevuld worden volgens de instructies.

Het aanrijdingsformulier telt als officiële vaststelling. Als er geen discussie is, is het dan ook niet nodig de politie af te wachten.

 

Welke stappen onderneem ik bij een aangifte?

Wanneer u aangifte doet van het ongeval bij de politie of de verzekeraar, doet u er goed aan bewijsmateriaal in te dienen. Vooral foto’s zijn waardevolle bewijsstukken, maar ook gegevens van mogelijke getuigen dragen veel waarde. Wat als er geen andere partij aanwezig is? Dan is het niet voldoende om een briefje met uw gegevens achter te laten. Aangezien er geen tweede partij is om het aanrijdingsformulier in te vullen, telt die niet als vaststelling. U belt in dat geval beter de politie zodat die ter plaatse de vaststelling kunnen maken. Onder andere intoxicatie en medische rijgeschiktheid worden door hen geëvalueerd.

 

Wat als ik gedagvaard wordt voor vluchtmisdrijf, maar het ongeval niet opmerkte? Hoe kan ik voldoende bewijsstukken aandragen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u