Hoeveel spookrijders veroorzaken een ongeval onder invloed?

 Hoeveel spookrijders veroorzaken een ongeval onder invloed?

Wie zijn de spookrijders op de Belgische wegen? Hoe vaak veroorzaken zij op die manier een ongeval onder invloed? In maart zien onze wegen de meeste spookrijders van het hele jaar. Spookrijden heeft verschillende oorzaken, maar is altijd heel gevaarlijk.

  • Wie zijn de spookrijders op de Belgische wegen?
  • Hoeveel ongevallen met spookrijders gebeuren onder invloed?
  • Wat zijn de mogelijke gevolgen?

 

Afgelopen jaren zagen de Belgische wegen jaarlijks om en bij de 200 spookrijders. Ze maken slechts 1% van het totaal aantal ongevallen uit, maar die ongevallen zijn pakken ernstiger dan andere voorvallen of verkeersinbreuken. Wie zijn deze spookrijders? Wat zijn de gevolgen van spookrijden?

 

Wie zijn de spookrijders op de Belgische wegen?

Bestuurders kunnen om heel uiteenlopende redenen beginnen met spookrijden. Ze worden onderverdeeld in 3 verschillende categorieën: bestuurders die onopzettelijk spookrijden, zij die het opzettelijk doen en bestuurders onder invloed. Mensen die onopzettelijk spookrijden doen dat vaak door verwarring, desoriëntatie of een verkeerde interpretatie van de signalisatie. Bestuurders die opzettelijk spookrijden doen dat meestal voor de kick, een weddenschap of als wanhoopsdaad.

Onopzettelijke spookrijders zijn vaak zelf helemaal in paniek wanneer ze zich tegenover aankomend verkeer bevinden. In de meeste gevallen valt dit voor bij beperkt zicht of slechte weersomstandigheden.

 

Hoeveel ongevallen met spookrijders gebeuren onder invloed?

Spookrijden onder invloed maakt maar liefst een kwart van de ongevallen uit. Een bijzonder hoog cijfer, zeker wanneer we weten dat ongevallen onder invloed de laatste jaren sterk afnemen. Concreet gebeuren er bij spookrijden 2,5 keer meer ongevallen onder invloed dan bij andere letselongevallen op de autosnelwegen. Naast bestuurders onder invloed is vooral het aandeel van senioren opvallend. Hoewel slechts 4% van alle betrokken bestuurders bij letselongevallen boven de 65 zijn, maken ze een verbazingwekkende 21% uit van alle spookrijders.

Doorheen het jaar zijn het aantal ongevallen met spookrijders relatief evenredig verdeeld. Toch is er met 11% van alle ongevallen een piek te zien in maart.

 

Wat zijn de mogelijke gevolgen?

De mogelijke gevolgen van spookrijden hangen sterk af van de oorzaak. Hoewel spookrijden een zwaar verkeersmisdrijf is, kan de rechter toch beslissen in bepaalde situaties van onvrijwillig spookrijden een mildere straf op te leggen. Zo kan een rechter beslissen dat verwarring en desoriëntatie grond zijn voor een rijverbod op basis van medische redenen. Dat rijverbod kan na medische testen ongedaan worden gemaakt. In geval van opzettelijk spookrijden of het veroorzaken van een ongeval onder invloed liggen de straffen natuurlijk stukken hoger. Hoewel er bij sommige ongevallen discussie over aansprakelijkheid mogelijk is, is dat hier niet het geval. De spookrijder is altijd in de fout.

 

Wat kan ik doen als ik per ongeluk begin te spookrijden? Wat als ik betrokken geraak bij een ongeval onder invloed? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.

 


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu