Hoeveel spookrijders veroorzaken een ongeval onder invloed?
Zondag 04 Maart 2018
Wie zijn de spookrijders op de Belgische wegen? Hoe vaak veroorzaken zij op die manier een ongeval onder invloed? In maart zien onze wegen de meeste spookrijders van het hele jaar. Spookrijden heeft verschillende oorzaken, maar is altijd heel gevaarlijk.
- Wie zijn de spookrijders op de Belgische wegen?
- Hoeveel ongevallen met spookrijders gebeuren onder invloed?
- Wat zijn de mogelijke gevolgen?
Afgelopen jaren zagen de Belgische wegen jaarlijks om en bij de 200 spookrijders. Ze maken slechts 1% van het totaal aantal ongevallen uit, maar die ongevallen zijn pakken ernstiger dan andere voorvallen of verkeersinbreuken. Wie zijn deze spookrijders? Wat zijn de gevolgen van spookrijden?
Wie zijn de spookrijders op de Belgische wegen?
Bestuurders kunnen om heel uiteenlopende redenen beginnen met spookrijden. Ze worden onderverdeeld in 3 verschillende categorieën: bestuurders die onopzettelijk spookrijden, zij die het opzettelijk doen en bestuurders onder invloed. Mensen die onopzettelijk spookrijden doen dat vaak door verwarring, desoriëntatie of een verkeerde interpretatie van de signalisatie. Bestuurders die opzettelijk spookrijden doen dat meestal voor de kick, een weddenschap of als wanhoopsdaad.
Onopzettelijke spookrijders zijn vaak zelf helemaal in paniek wanneer ze zich tegenover aankomend verkeer bevinden. In de meeste gevallen valt dit voor bij beperkt zicht of slechte weersomstandigheden.
Hoeveel ongevallen met spookrijders gebeuren onder invloed?
Spookrijden onder invloed maakt maar liefst een kwart van de ongevallen uit. Een bijzonder hoog cijfer, zeker wanneer we weten dat ongevallen onder invloed de laatste jaren sterk afnemen. Concreet gebeuren er bij spookrijden 2,5 keer meer ongevallen onder invloed dan bij andere letselongevallen op de autosnelwegen. Naast bestuurders onder invloed is vooral het aandeel van senioren opvallend. Hoewel slechts 4% van alle betrokken bestuurders bij letselongevallen boven de 65 zijn, maken ze een verbazingwekkende 21% uit van alle spookrijders.
Doorheen het jaar zijn het aantal ongevallen met spookrijders relatief evenredig verdeeld. Toch is er met 11% van alle ongevallen een piek te zien in maart.
Wat zijn de mogelijke gevolgen?
De mogelijke gevolgen van spookrijden hangen sterk af van de oorzaak. Hoewel spookrijden een zwaar verkeersmisdrijf is, kan de rechter toch beslissen in bepaalde situaties van onvrijwillig spookrijden een mildere straf op te leggen. Zo kan een rechter beslissen dat verwarring en desoriëntatie grond zijn voor een rijverbod op basis van medische redenen. Dat rijverbod kan na medische testen ongedaan worden gemaakt. In geval van opzettelijk spookrijden of het veroorzaken van een ongeval onder invloed liggen de straffen natuurlijk stukken hoger. Hoewel er bij sommige ongevallen discussie over aansprakelijkheid mogelijk is, is dat hier niet het geval. De spookrijder is altijd in de fout.
Wat kan ik doen als ik per ongeluk begin te spookrijden? Wat als ik betrokken geraak bij een ongeval onder invloed? Vraag advies aan de advocaten van Intolaw.
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer